ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Паводок випробовує моральні цінності українців

    23 квітня 2024 вівторок
    22 переглядів

    Село Клубівці Тисменицького району розташоване на пагорбах, але під час великої зливи дощова вода пішла і низинами, підтопила кілька господарств селян, з верхніх городів змила частину урожаю, затопила криниці і колодязі. Сільський голова і депутати створили комісію, яка обстежувала господарства, люди написали заяви на відшкодування збитків державою.11 серпня в Клубівці прийшла новина: 18 сімей отримали допомогу від держави по 5 тисяч гривень, одна сім'я, що була визначена як потерпіла другої категорії, отримала 20 тисяч гривень. Сільський голова вивісив на дверях сільської ради списки тих, хто отримав гроші.

    Але не всі в селі згідні з такою ситуацією. На імпровізований схід селян прийшли ті, хто не писав заяви про відшкодування збитків і не отримав допомоги від держави. Клубівчан дивує, якщо сусіди отримали допомогу після паводка, то чому їм не належиться? Адже городи йдуть межа в межу, і якщо на одній господарці була вода, то сусідські теж не обминула, хоч до хати не дійшла.

    Найбільше претензій у селян до сільського голови Клубівців Валерія Панкратова. Жителі Клубівців закидають сільському керівництву зловживання, бо, кажуть, допомогу отримали виключно родини сільського голови, секретаря і бухгалтера. І твердять, що заяви писалися в останній момент.

    Голова Клубівців тлумачить все людською заздрістю: «Бо ми є чисто українські, ми просто завидуєм, що хтось отримав, а хтось ні». Присутніх на імпровізованих зборах селян ця репліка розвеселила.

    На ремонт доріг і впорядкування села Клубівці після повені держава виділила 1 млн 600 тис. грн. Гроші ще не надійшли, а в селі вже вирують пристрасті. Селяни не вірять, що кошти буде використано на віднову села, вимагають відповідального контролю.

    Голова обласної держадміністрації Микола Палійчук неодноразово підкреслював, що нікому не дозволить заробити на біді. Губернатор Івано-Франківщини кожного дня виїжджає в райони, де ознайомлюється з ходом відновлювальних робіт, спілкується з мешканцями населених пунктів.

    Микола Палійчук чітко зазначив, що в тих випадках, де неправильно вказана категорія постраждалих, одержувачі повинні повернути кошти. В іншому разі буде порушено кримінальну справу. Та про факти порушень можна буде судити тільки після висновків експертів — інженерів, працівників контрольно-ревізійного управління та інших незалежних фахівців.

    Негода завдала збитків кожному селу і місту Прикарпаття — комусь більше, комусь менше. Держава як може і чим може допомагає людям. Тепер справа за нами, українцямии: чи зможемо залишатися мудрими і не зловживати, чи вистачить сміливості підставити плече, а не ногу тим, кому паводок справді завдав страшної шкоди. Чи переможуть в нас добрі суто українські якості: гостинність, щирість, готовність допомогти?

    Правда.if.ua

    UA-reporter.com
    Закарпатская область. Водная стихия охватила Ужгород ВИДЕО,ФОТОРЕПОРТАЖ
    В Венгрии после наводнения очищают Тису от мусора
    Повенева ситуаця на автодорогах Закарпатської області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору