ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Львові побільшало липових інвалідів, бажаючих вивчитися на медика

    24 квітня 2024 середа
    26 переглядів

    Кількість абітурієнтів–інвалідів, які стали уже студентами, у вищих навчальних закладах міста Левапобільшала. Однак у багатьох неповносправність липова, стверджують в обласному управління охорони здоров’я. Відтак зараз тривають перевірки документів про інвалідність абітурієнтів в більшості львівських вузах.Двоє абітурієнтів, які подали фальшиві довідки про набуту інвалідність, так і не стануть студентами Львівського медуніверситету. З 4 справ, які впали в око працівникам обласного управління охорони здоров’я, дві виявились чистою липою. «Ну дуже уже підробка», – зауважив у розмові один із посадовців управління.



    Довідки про інвалідність абітурієнтам зі Львова та району видала одна і та ж львівська медична установа. Уже її головний лікар відкликав фальшиві довідки. Таким чином визнавши їх неправдивими.



    Начальник Львівського обласного управління охорони здоров’я Ігор Герич в коментарі Радіо Свобода зазначив, що медики за фальшиві довідки нестимуть дисциплінарну відповідальність. Цією справою уже зайнялись працівники СБУ. Не виключено, що у час слідства можуть виявити ще масу липових студентів-інвалідів.



    Майже половина абітурієнтів - стоматологів – інваліди



    На пільгових засадах вступали як неповносправні особи, так і за цільовим скеруванням із сільської місцевості. Цього року їх значно більше, аніж торік. Для прикладу, в попередні роки кількість абітурієнтів-інвалідів сягала 10-11 осіб, цього року їх у чотири рази більше. Зокрема, вони домінують на престижних спеціальностях: лікарів, юристів, економістів. Лише на стоматологію поза конкурсом вступило 48% від загального числа новоспечених студентів, на лікувальній справі – 36% місць отримали пільговики та цільовики, педіатрії – 15% .



    У громадській мережі «Опора» зазначають, що у багатьох вузах їм відмовляють у наданні інформації про кількість зарахованих пільговиків. Збільшення кількості студентів такої категорії, зазначають опорівці, це не що інше як лишень зміна корупційної схеми при вступі. Якщо раніше таких липових пільговиків можна було відсунути нижчим балом, то нині вони мають право на навчання за результатами зовнішнього тестування.



    Виявити фальшивих інвалідів не проблема, була б воля



    Контроль щодо підроблених медичних довідок здійснює Міністерство охорони здоров’я. Управління охорони здоров’я, а також освіти на місцях сьогодні здійснюють перевірки. Особливу увагу мають привертати ті абітурієнти, які документи про інвалідність отримали лише за рік до початку вступної кампанії. За статистичними даними, переважна більшість дітей, які на інвалідності, є такими від народження, більшість з них становлять діти, хворі на ДЦП. А відсоток неповнолітніх, які стали інвалідами внаслідок якоїсь аварії чи трагедії, дуже низький.



    Ба більше того, діти, які справді є неповносправні, окрім документа про групу інвалідності, мають масу інших паперів, які свідчать про їхню страшну недугу. Зрештою, медична картка про довготривале лікування, яу підробити складно. А ще їхня справа має бути зафіксована в управлінні Пенсійного фонду. Тому виявити фальшиві довідки чи липових інвалідів нескладно. Варто перевірити за яких обставин вони отримали ці довідки.



    Однак чи перевірятимуть ретельно і чесно? Такса за довідку про інвалідність становить 200 доларів, а якою вона є за прикриття фальшивих даних наразі невідомо…



    Батьки зламали дітям долю



    Цікаво, що двоє абітурієнтів, яких відрахували з медуніверситету, могли вступити без фальшивих довідок про інвалідність. Адже обоє мали високий результат з незалежного тестування. Однак їхні батьки вирішили підстрахуватись липовими довідками і, по суті, зламали своїм дітям долю. «Це справжня драма у родині», – зазначив Ігор Герич. Адже батьки виставили своїх дітей на публічне обговорення і організували для них перші кроки в самостійному житті зі скандалом.



    Ситуація щодо вступу за пільгами виглядає просто абсурдна. Скажімо, абітурієнт Наталка Вітовська за результатами тестування набрала максимально можливе число балів – 600. Вона була найкращою в Україні. Як вислід, дівчина опинилась аж на 58 місці у списку вступників у Львівський медичний університет. Усі у списку попереду неї були пільговики. Вона стала студенткою, але їй важко зрозуміти абсурдність ситуації.



    Не розуміють її і духовні особи. Священик – екзорцист у розмові зауважив, що йому навіть страшно подумати, яким може бути наслідок для тих, хто встановив собі добровільно діагноз на папері, не кажучи про свідомий обман.



    Радіо Свобода



    UA-reporter.com


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору