ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На полювання до графів Шенборнів збирався весь цвіт дворянства Австро-Угорщини

    29 березня 2024 п'ятниця
    58 переглядів

    «Астрономічний» палац графів Шенборнів, що розташований майже в центрі Закарпатської області, є одним із наймальовничіших серед усіх збережених закарпатських замків. Зведений у 1890 році, палац донині зберігся без суттєвих змін.

    Колишній мисливський замок графів Шенборнів на Закарпатті.
    Колишній мисливський замок графів Шенборнів на Закарпатті.

    До нього приїжджає чимало австрійських туристів, нащадки графів Шенборнів, нерідко і дружина останнього зі власників. А ще тут чимало відпочивальників, бо замок нині є одним із корпусів найвідомішого закарпатського курорту.

    У невеличкому селі Карпати, що розташоване приблизно посередині між Мукачевом та Свалявою, в дивовижному й унікальному парку заховався справжній казковий палац. Цей романтичної архітектури замок близький за стилем до ренесансу французьких замків часів «мушкетерів», він побудований у 1890 році на місці дерев'яного мисливського замочку в урочищі Берегвар. До нього на цьому місці існувала дерев'яна споруда, зведена на початку 19-го століття як літня резиденція австрійських графів, які, вподобавши карпатський край, жили тут понад два століття.



    Новий замок родини Шенборнів перегукується з багатьма європейськими замками за своєю астрономічною структурою. Історики розповідають, що є в Польщі подібний палац під назвою Мальборк із кількістю кімнат вілповідно кількості днів у році. Подібні замки є в Німеччині, на яких вежі відповідають кожному місяцю в році. Замок графів Шенборнів у Закарпатті унікальний по-своєму.



    Історик Василь Копинець розповів: «Про сам палац розповідають чимало легенд.Кажуть, що палац має 365 вікон – за кількістю днів у році, 52 кімнати – за кількістю тижнів, 12 входів (як місяців). А сім днів (тиждень) символізує люстра, яка є в палаці».



    Графи Шенборни, за свідченнями фахівців, належали й досі належать до вищого австрійського духовенства. Саме тому двері та вікна під'їздів «астрономічного замку» прикрашені вітражами на біблейські теми.



    Навколо палацу на території в 19 гектарів один зі власників так званого «мисливського будиночка» ще у 1848 році заклав дивовижний англійський парк. У ньому були зібрані декоративні дерева не тільки з тодішньої Підкарпатської Русі, а й з багатьох країн світу. Тут можна побачити поряд із ясенем і дубом катальпу, японську вишню-сакуру, сосну Веймутова, модрину європейську та інші декоративні рослини.



    На полювання збирався весь цвіт австро-угорського дворянства



    На території замку розкинулось штучне озеро, зовнішні обриси якого нагадували контури Австро-Угорської імперії. А ще історики кажуть, що наприкінці 19 століття саме до цього палацу на полювання збирався весь цвіт тодішнього австро-угорського дворянства. Про нього та про власників палацу розповідають чимало легенд.



    Найвідомішу легенду розповів Василь Копинець: « Ходять перекази про ревнивого графа Шенборна, який постійно перевіряв на вірність свою дружину. Навіть коли він ходив на полювання, то не міг нічого вполювати, бо всі думки його були зайняті дружиною. Але якось пощастило графу, він зустрів у лісі місцеву ворожку. Вона побачила графа і каже: щоб ти переконався у вірності своєї дружини, треба, щоб вона спустилася з Соколових скель. А це десь 30-метрова скельна стіна навпроти палацу, на протилежному березі річки Латориці . Граф Шенборн перейшов із дружиною через річку і змусив її спуститися вниз скелею. Якщо графиня спуститься, то підтвердить, що ніколи не зраджувала свого чоловіка. І графиня сміливо почала спускатися. Легенда свідчить, що вона спустилася вниз, але одразу покинула чоловіка, який піддав її життя такому випробовуванню. Розповідають, що після смерті графині її привид – жінки у чорному вбранні – з’явився у палаці».



    Останні графи з роду Шенборнів покинули замок напередодні Другої світової війни. У 1945 році палац реорганізували у будинок відпочинку, а в 1958-му, після відвідин його Микитою Хрущовим, на базі «мисливського будиночка» відкрили перший в тодішній уже Закарпатській області кліматологічний санаторій «Карпати», який спеціалізувався на лікуванні серцево-судинних захворювань. Санаторій працює й донині, й досі до нього нерідко приїжджає дружина останнього власника замку – Крістіна фон Шонборн. Хоча останніми роками, вочевидь, дедалі важче колишній господині дивитися, як величний палац занепадає, а з нього розкрадають унікальні експонати…



    Надія Петрів, "Радіо Свобода"



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору