ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Прикарпатті у розрахунках щодо стихії "помилилися" на 22,5 млн. гривень

    23 квітня 2024 вівторок
    54 переглядів

    На ліквідацію наслідків стихійного лиха в Івано-Франківській області з державного бюджету виділено 239 млн гривень. З місцевих бюджетів ці видатки профінансовано в сумі 51,7 млн гривень.
    Крім цього, на заходи з ліквідації наслідків стихії надійшло 9,2 млн грн благодійних внесків.І. З метою забезпечення цільового використання зазначених коштів, на виконання п.3 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 липня 2008 року № 1038-р „Про заходи із закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти для ліквідації наслідків стихійного лиха, яке сталося 23-27 липня 2008 року” робочими групами за участю працівників КРУ в області і УМВС у присутності представників органів місцевого самоврядування проведено обстеження об’єктів, що постраждали внаслідок стихійного лиха, у Калуському, Коломийському, Снятинському, Тисменицькому, Рожнятівському, Галицькому районах та місті Калуші.



    Обстеженнями встановлено, що практично у всіх районах і містах до переліків об’єктів, що постраждали від стихійного лиха, які складалися комісіями сільських і селищних рад та затверджені головами районних державних адміністрацій або мерами міст, внесено об’єкти, що не зазнали пошкоджень або руйнувань, спричинених стихією.



    Зокрема, у місті Калуші до цього переліку (95 об’єктів на 24601,91 тис. грн) внесено 16 об’єктів дорожнього господарства, які за візуальним оглядом не зазнали пошкоджень або руйнувань, у тому числі 1 міст, для капітальних ремонтів та відновлення яких комісією міської ради розраховано потребу коштів у сумі 10684,18 тис. грн. Серед зазначених об’єктів передбачено влаштування асфальтного покриття на 3-х вулицях міста вартістю 1093,9 тис. грн, при тому що на момент стихії ці вулиці мали лише гравійне покриття.



    У Підмихайлівській (3 об’єкти, 854,44 тис. грн) та Завадківській (5 об’єктів, 459,82 тис. грн) сільських радах Калуського району до переліку постраждалих об’єктів включено відновлення пішохідних переходів через річки Лімницю та Болохівку з вартістю робіт 843,5 тис. грн та 83,3 тис. грн. відповідно. Обстеженням встановлено, що пішохідний перехід у с.Підмихайля знищено повенями у 2001 і 2006 роках, а перехід у с. Завадка стихією не пошкоджений і фактично придатний для переходу через річку.



    У Рожнятівському районі на відновлення місцевих доріг із гравійним покриттям у селах Ілемня, Суходіл, Петренка, Іванівна, Князівське та смт Рожнятів (12 об’єктів, 4390,3 тис. грн) за актами сільських комісій зайво затребувано з бюджету на виконання робіт з асфальтного покриття 939,97 тис. гривень.



    До переліку об’єктів, що потребують першочергового відновлення та ремонту (1 об’єкт, 1659,96 тис. грн), на підставі дефектного акта, складеного комісією та затвердженого сільським головою с. Клубівці Тисменицького району, включено відновлення проїзної частини по вул. Шевченка вартістю 1659,96 тис. грн. Проведеним обстеження пошкоджень стихією вказаної дороги не виявлено.





    ІІ. У результаті здійсненого комісійними групами, створеними управліннями агропромислового розвитку райдержадміністрацій за участю працівників КРУ в області відповідно до Порядку використання у 2007 році коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки виробництва продукції рослинництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2007 року № 256, обстеження полів з метою визначення розміру збитків від знищення посівів сільськогосподарських культур (коефіцієнт пошкодження стихією посівів понад 80%) виявлено, що при заявлених збитках у сумі 15340 тис. грн 50-ма сільгоспвиробниками завищено у заявках попередні дані щодо площ посівів, що загинули, на 4917,17 га. Зазначеними діями комісій попереджено незаконні видатки бюджетних коштів на загальну суму 7418,01 тис. грн (Коломийський район, 21 господарство – 4827,4 тис. грн, Богородчанський район, 11 господарств – 1640,82 тис. грн, Рогатинський район, 1 господарство - 198 тис. грн, Галицький район, 14 господарств – 624 тис. грн, Снятинський район, 3 господарства - 127,79 тис. гривень).



    Крім того, комісією, створеною Коломийською РДА, виявлено, що 3-ма господарствами завищено площі багаторічних і однорічних трав і саду, що загинули, на 427,8 га та 2 господарствами взагалі не пред’явлено до перевірки площі посівів у кількості 15 га. Отже, попереджено незаконних видатків відповідно на 641,7 тис. грн та 22,5 тис. гривень.



    У Косівському районі при розрахунку сум втрат від загибелі сільськогосподарських посівів не враховано, що частина земельної ділянки ПАПФ «Черганівка» розташована на території Чернівецької області, що призвело до завищення суми, яка підлягає відшкодуванню на 52,5 тис. гривень.





    ІІІ. Робочими групами за участю працівників КРУ і УМВС проведено також обстеження 245 житлових будинків, внесених по 20 сільських радах до списків на відшкодування збитків, спричинених стихією 23-27 липня 2008 року.



    За результатами обстеження житлових будинків у с. Підпечери Тисменицького району комісії сільської ради запропоновано перевести з ІІ у ІІІ категорію 11 будівель, що може зменшити суму до відшкодування збитків на 165 тис. грн. У с. Клубівці виявлено, що дружиною секретаря сільської ради незаконно отримано допомогу на ліквідацію наслідків стихійного лиха в сумі 5 тис. гривень.



    У Тлумацькому районі 4 власникам будинків с. Нижнів виплачено 10 тис. грн при відсутності актів обстежень.



    У Верховинському районі під час аналізу списків громадян на виплату компенсації виявлено подвійне внесення до них двох громадян на суми по 2,5 тис. грн кожному, та внесення до списків виплати одній особі у більшій сумі, ніж передбачено законодавством, на 1,5 тис. гривень.





    Загалом у результаті проведеної роботи по Івано-Франківській області виявлено завищення розрахунків потреби у бюджетних коштах на ліквідацію наслідків стихійного лиха на 22,5 млн грн, у тому числі:



    - по об’єктах дорожнього та комунального господарства області - 14,2 млн гривень;



    - по сільськогосподарських угіддях – 8,1 млн гривень;



    - по виплатах населенню – 0,2 млн гривень.



    Головам Снятинської, Косівської, Тисменицької, Коломийської, Тлумацької та Рожнятівської райдержадміністрацій направлено інформації про виявлені порушення та пропозиції щодо повторного обстеження об’єктів, які зазнали руйнувань від стихії, і коригування переліків об’єктів та сум коштів, необхідних для ліквідації наслідків стихії.



    Робота груп у Калуському, Снятинському, Коломийському, Галицькому районах та м. Івано-Франківську триває.



    Прес-службa ГоловКРУ, ТРК "Вежа"



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору