ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: У Хустській єпархії УПЦ до 1020-річчя Хрещення Русі відбувся хресний хід

    19 квітня 2024 п'ятниця
    18 переглядів

    17 серпня, після недільної Божественної літургії, яку звершив архієпископ Хустський і Виноградівський Марк у Свято-Кирило-Мефодіївському кафедральному соборі, у другій половині дня відбувся хресний хід вулицями міста.

    Архієпископ Хустський і Виноградівський Марк.
    Архієпископ Хустський і Виноградівський Марк.

    Почався він на окраїні міста, від споруджуваного храму на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість». Учасники урочистого ходу прийшли в центр міста, до кафедрального собору, де було звершено молебний спів акафісту Господу Ісусові Христу Найсолодшому.

    Потім, уже в повному складі, хресний хід пройшов вулицями міста, зупиняючись на перехрестях, біля храмів, де читалося Святе Євангеліє й віруючі були окроплені святою водою.

    Всі урочистості очолив архієпископ Марк. Звертаючись після закінчення хресного ходу до його учасників, владика розкрив значення події 1020-річчя Хрещення Русі. Він підкреслив, що хоча народи, які населяють Закарпатський край, хрещені були раніше, ще учнями святих братів - просвітителів слов'ян - Кирила й Мефодія, однак наша Церква завжди пам'ятала й поважала ті зв'язки з Києвом, Російською державою, які будувалися протягом століть. Церква на Закарпатті переживала й нелегкі часи унії, і нападки католицизму, і завжди допомога приходила з православного Києва, звідки приїжджали проповідники, привозилася духовна література. Владика подякував всім учасникам хресного ходу, духовенству (яке з розумінням поставилося до урочистої події, та близько 100 священнослужителів, не зважаючи на вихідний день, прибули до собору), парафіянам храмів міста Хуст і тим, що прибули з інших єпархій.



    Також архіпастир нагадав про велике торжество - прославлення подвижника Закарпатського краю, духівника, якого багато хто знає і пам'ятає, преподобного Іова Угольського, яке відбудеться 18 вересня.



    Хресний хід у місті Хуст відбувається не вперше, і став доброю традицією. Присвячена урочиста хода була святу Сходження (Знесення) Чесних Древ Животворящого Хреста Господня. Цього року священнослужителі єпархії одностайно прийняли рішення присвятити хресний хід урочистій події 1020-річчю Хрещення Русі.



    Прес-служба Хустської єпархії



    UA-reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости