ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді без каналізації залишається цілий мікрорайон

    19 квітня 2024 п'ятниця
    66 переглядів

    Незважаючи на те, що на дворі вже ХХІ століття, в найбільш наближеному до Європи обласному центрі України без каналізації залишається цілий мікрорайон. Мова йде про Доманинці, які віднедавна «плавають» після кожного добротного дощу. Людям уже несила терпіти таку напасть. Тому стали звертатися до журналістів, громадськості, а нещодавно навіть надіслали листа президенту та прем’єру…

    Доманинці «плавають» після кожного добротного дощу
    Доманинці «плавають» після кожного добротного дощу

    На жаль ця ситуація обділена увагою вже не першого керівництва Ужгорода. За словами мешканців Доманинець, тут влада та депутати лише заробляють політичні дивіденди, щоразу годуючи жителів Доманинець обіцянками прокласти каналізацію. А віз і нині там.



    Найбільше лиха в мікрорайоні зазнає вулиця Учительська, обабіч якої протікає маленький потічок. Зараз він майже непримітний. Але люди кажуть, що коли впаде рясний дощ, то він перетворюється на повноводний канал і заливає не те, що обійстя, а й підвали та перші поверхи тутешніх будинків. Місцева жителька Анжеліка Скубенич каже, що їхню вулицю, як і увесь мікрорайон топить через відсутність відводу води у мікрорайонах «Підлипники» та «Шахта». Ще одна причина — завуження русла потічка у тому місці, де він мав би впадати у канал.



    — На цьому місці прямо на потічкові стоїть приватний гараж, а сам потік забетонований, тому й воді нема куди діватися, — каже Анжеліка Скубенич. — Ми просили цю родину залишити все, як було, але марно. У них є всі дозволи на спорудження гаражу і нічого змінювати вони не збираються.



    Депутат Ужгородської міської ради Роберт Левицький, який живе в Доманинцях, каже що 15 років люди не могли зрушити з мертвої точки навіть розробку проектно-кошторисної документації. Не кажучи вже власне про будівництво каналізації. Зрештою 3,5 кілометрів водогону проведено, але у зв’язку з тим, що не працює насосна станція, яка подавала б тиск безпосередньо сюди, його потужностей не вистачає. Сама станція вже побудована, зараз ідеться про її обладнання насосами, вартість яких сягає 240 тисяч гривень. Таких грошей у мерії поки нема. Депутат не знає, коли й будуть…



    — Ще за чехів нинішні «Підлипники» були розраховані як резервуар, у який мала стікати вся вода із Шахтинського лісу, розташованого вище за коньячний завод, — розповідає жителька вулиці Доманинської Наталія Бедзір. — Там була болотиста місцевість, тому ніхто й не будувався. З часом люди, незважаючи на мочар, почали зводити там будинки, а біля них викопувати стічні канави. Всі ті канави й були відведені у той потічок, що зараз впадає у доманинський канал. Словом, вода, котра має кудись діватися, витискується на частину Доманинців.



    Стурбовані ситуацією жінки показують нам листа до вищого державного керівництва.



    «Якщо протягом двадцяти років канава по вулиці Учительській сильно виливалася і підтоплювала наші будинки всього один-два рази, то лише за 2008 рік таких випадків було вже чотири. Наші неодноразові звернення до депутатського корпусу залишаються поза увагою. Разом з тим вулиця й будинки продовжують перебувати у плачевному стані…», —йдеться у листі.



    Пройшовшись вулицею Учительською, переконуємося, що люди не дарма б’ють на сполох. Тут стоїть затхлий запах. Обабіч дороги видно нещодавній рівень малого потічка, у якому стоїть аж чорна від бруду вода. Надворі в деяких будинках ще й досі сушаться підтоплені речі…



    Анжеліка Скубения не приховує, що місцева влада просто без діє.



    — На всі наші звернення у міськраду, там лише констатують факт підтоплення і потроху спускають питання на гальмах, — каже жінка.— Натомість майже кожен депутат, котрий колись ішов від нашого округу у міськраду, просто робив собі дешевий піар на нашому горі. Так триває й досі.



    Вже йдучи з Доманинець, на початку вулиці Учительської помічаємо Чималу новобудову. З розмови з місцевими жителями з’ясовуємо, що незабаром тут з’явиться автомийка, стічні води якої водовідводу теж не мають і будуть входити у ту ж канаву. Утім, підприємець без проблем отримав дозволи всіх контролюючих міських служб (у тому числі й санепідемстанції) на будівництво такого об’єкту. Словом, з «благословіння» міської влади топить доманинців і топити ще буде…



    Павло БІЛЕЦЬКИЙ, спец. для UA-Reporter.com Ужгород, Закарпатська область


    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Левицький,бреше,якщоб не попередня влада яка побудувала 3 кілометри водогону,як і обіцялаДоманинчанам він нічого не вартий.Тоді теж коштів не було але думали про нас.Зараз він знов депутат народний але багато трепле і працює як і Ратушняк на себе.Не обирайте ільше Левицького депутатом.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Левицький,бреше,якщоб не попередня влада яка побудувала 3 кілометри водогону,як і обіцялаДоманинчанам він нічого не вартий.Тоді теж коштів не було але думали про нас.Зараз він знов депутат народний але багато трепле і працює як і Ратушняк на себе.Не обирайте ільше Левицького депутатом.