ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Багато галасу з нічого", або Музичний скандал на Прикарпатті

    19 квітня 2024 п'ятниця
    58 переглядів

    Як же воно довго очікувалося, а скільки про це говорилося... Голова Івано-Франківської облради Ігор Олійник по TV радісно і урочисто анонсував своє глобальне дітище - новий філармонійний симфонічний оркестр! І ось накінець, на концерті до Дня незалежності ми почули той dream-team оркестр!

    Багато людей на сцені, багато звуку, багато шуму, багато помпи, світла, шквал аплодисметів та квітів від найвищого керівництва. Сталося! Браво! Радісне обласне керівництво аплодує стоячи! Yes-s-s-s!!! ... А в професійних музичних колах оцінка зовсім інша. Чесніша і скромніша: фаховий рівень нового оркестру – це рівень музучилища. В записі, де чутно абсолютно всю фальш, це все „щастя" звучить ще гірше. Шановні, вухо франківського шанувальника поважної музики вже „заточене" під „Harmonia Nobile"!

    Думалося, що музичний світ Прикарпаття є кому представити фахово, оригінально і неповторно, а керівництво вирішило, що має бути як у всіх, стандартно – симфонічний оркестр і крапка! В Україні таких оркестрів більше двадцяти, а звучать три. Ось і Прикарпаття додало свого симфонічного інваліда. Ніхто, окрім пана Олійника, не вмотивовував доцільність створення симфонічного, та і не існує творчих мотивацій для цього. А може хтось заклався на фляшку коньяку, що: "а Я(!) їм втру носа і зроблю ліпше ніж у Львові"? Зрозуміло, що у скорому часі почуємо причини провалу: не той атмосферний тиск і ворожий північно-східний вітер під час концерту. Хоча причини провалу прозаїчніші:

    1. Організацією оркестру повинні займатися музиканти-фахівці, а не чиновники-універсали. Уявляєте, в комісії по відбору музикантів для оркестру „першу скрипку грав" головний спеціаліст по симфонічній музиці - маестро Береговський, заступник голови облради. No coment ...

    2. Обласні чиновники фактично призначили диригентом оркестру пана Дорожівського. Призначили і пообіцяли йому, що заставлять грати в оркестрі всіх потрібних йому музикантів міста та області. Всіх, кого назвуть Дорожівський і його права рука – добродій Савка. А музиканти, не дивлячись на те, що їх вже почали „пресувати", сказали „Ні!".

    3. Поважаючі себе музиканти-професіонали до Савки з Дорожівським грати не підуть, бо знають „творчий шлях" цих двох панів, їх „мистецький потенціал" та і вислуховувати на репетиціях образи, хамство, прокльони, істерики і тупотіння диригента, котрий за фаховим рівнем стоїть на голову нижче від тебе, ніхто не буде. Оркестр Дорожівського наполовину студентський, а фахівці знають, що високому музиканту працювати в одному музичному колективі з початківцями – це свідомо опускати свій професійний рівень. Може звучить воно негарно, але так є: падає чистота інтонації, відчуття ритму і т.д. Та і доводиться на собі тягнути молодих, замість того, щоб рости самому. Коротше, між дитячою музичною школою і професійним оркестром є величезна відстань і скидати все до купи – це породжувати хаос. Ні будівельник Олійник, ні гастарбайтер Федорак, ні вчитель Береговський про це не знали. Тепер будуть знати! Оркестр Дорожівського по звучанню і рівню майстерності стоїть набагато нижче ніж міський оркестр „Елегія". То для чого добродію Олійнику було розганяти „Елегію"? Вже жартують, що мабуть музиканти „Елегії" не хотіли вступати в „Нашу Україну"! А як інакше розуміти цю хамську екзекуцію над музикантами та їх багаторічною працею? Через оркестр Дорожівського скоро відбудеться вибух і у філармонії. Справа в тому, що існує виконавська норма для професійних музичних колективів. Вони повинні відпрацювати 8 концертів на місяць. Цю норму виконують всі колективи філармонії, а пан Дорожівський вважає, що для нього це забагато. В оркестрі маса сумісників, яким треба буде попросту звільнятися з основної роботи. Коротше, для негрів по 8 концертів, а для білих, улюбленців облради, – менше, по 2, а зарплата одинакова. Управління культури, перелякано гасячи скандал, хоче зменшити норму концертів вже усім колективам філармонії. А це вплине на зарплати музикантів, доходи філармонії та і кому тоді потрібен, скажімо, „Гуцульський ансамбль", котрий дає два концерти на місяць? В такому випадку він не виконує свою суспільну функцію. А може так задумано? Бо пішов у народі слух, що великий туристичний бізнес дуже вподобав собі старовинне приміщення філармонії. Між іншим, спроби виселити філармонійні колективи на час якогось незрозумілого ремонту вже були, але дирекція філармонії „ніс по вітру тримала" і категорично відмовила, бо „тимчасове"виселення - це перший етап відомої в СНД технології по розвалу колективів для вивільнення приміщення. Спокійно, тихо, юридично чисто і без галасливого рейдерства. Насторожує те, що директора філармонії чомусь швидко і безпричинно поміняли. Видно, що „далі буде"...

    Попри все інше франківські музиканти-фахівці вважають, що тільки за той початковий транш в 700 тисяч гривень для нового симфонічного оркестру, можна було би обладнати обласну, спеціалізовану студію для запису академічних і народних колективів. Музики маємо море, а зробити якісну фонограму нікому, бо фактично всі студії в Україні продукують попсу і морочити собі голову із записом акустичних інструментів ніхто не хоче і не буде, бо це складно технічно і невигідно фінансово.

    Ось так погомонівши музиканти, несподівано для себе, дійшли до першопричини проблеми: бізнесмен у владі – це хиже створіння, котре смертельно небезпечне для такого космічного і ніжно-ефірного явища, як культура. А тим паче культура українська.



    Правда.if.ua



    UA-Reporter.com

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Дуже шкода, що на цю поважну статтю немає коментарів. Таке враження, що музиканти-професіонали і їх шанувальники чекають миті, коли їх знищать як клас. Тоді розширяться площі під банки, маркети, гральні автомати, за які так набивають кишені владоможці. Такого лиха, такої трагедії у духовному просторі області за часів Михайла Вишиванюка просто не могло бути. А зараз - "безпрєдєл"!!!
    А Дорожівський - це просто вчорашній день, день мерзенний, продажний, брудний. Його біографія полита слізьми і прокльонами від Києва до Прикарпаття. Щодо його патронів, то вони кадри підбирають за своєю подобою і крапка. Ганьба вам і прокляття!

    Похожие новости