ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Екологічна ситуація, яка склалася через паводок на території Івано-Франківської області

    18 квітня 2024 четвер
    24 переглядів

    Станом на 01.09.2008 року за даними суб’єктів екологічного моніторингу на території області, яка постраждала внаслідок паводку продовжувались відновлювальні роботи.
    На системах життєзабезпечення, що мали порушення під час стихії, продовжувались відновлювальні роботи.

    Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області щоденно здійснюється збір, аналіз та узагальнення інформації щодо екологічної ситуації на території області.
    В усіх населених пунктах області, що потерпіли від стихії, електропостачання та електрозв’язок відновлено. Разом з тим, у зв’язку з великими об’ємами пошкоджень, відновлювальні роботи продовжуються щоденно. Так, на пошкоджених об’єктах ВАТ „Прикарпаттяобленерго” працюють 46 спеціалістів та 15 одиниць техніки. Із пошкоджених 102,81 км ліній електропередач, на даний час відновлено 58,56 км. Із 341,66 км пошкоджених ліній електрозв’язку відновлено 304,92 км, відновлено 527 із 938 пошкоджених опор. З цією метою працює 43 одиниці техніки та 231 особа.
    Із 120 населених пунктів (45360 абонентів), які внаслідок стихії повністю або частково залишились без газопостачання, газопостачання не відновлено у 5 населених пунктах (681 абоненти). Причинами повільного відновлення газових мереж є зруйновані мости, по яких проходили магістральні газопроводи, розриви підводних переходів газопроводів, не видалена вода із газопроводів.
    Службою автодоріг в області продовжуються роботи з відновлення автомобільних мостів і доріг. Забезпечено проїзд до всіх населених пунктів області.
    На відновлювальних роботах 31.08.08р. працювало 1821 працівник та 441 одиниця техніки. Відновлено проїзд по всіх пошкоджених автодорогах загального значення, 71 із 76 пошкоджених мостів на автодорогах загальнодержавного і місцевого значення. Встановлено 8 тимчасових мостів. Із зруйнованих 74 км доріг відновлено 22 км.
    Облводгоспом розроблені заходи і графіки виконання проектних і відновлюваних робіт. В першу чергу роботи ведуться на дамбах обвалування, де були пориви: р. Прут с. Воскресінці Коломийського району, смт Заболотів і
    с. Борщів Снятинського району, с. Березівка Тисменицького району, с. Грабівці Богородчанського району, на р. Дністер в с. Побережжя Тисменицького району,
    с. Дубівці Галицького району. Відновлення пошкоджених дамб і берегоукріплення ведеться на 42 об’єкті у 8 районах області. До виконання проектних робіт задіяні 8 проектних інститутів, які забезпечили проектною документацією замовника в межах 50 %. Відновлення пошкоджених дамб і берегоукріплення ведеться на 43 об’єктах Відновлено 2,0 км берегоукріплення, 2,2 км дамб обвалування. На відновлюваних роботах задіяні 100 одиниць землерийної техніки і автотранспорту, працює 225 чоловік.
    За даними гідрохімічних досліджень поверхневих вод області, що проводяться лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Івано-Франківського облводгоспу, якісний стан води річок області на сьогодні характеризується показниками, величини яких не перевищують ГДК і залишаються без змін, або незначно знижуються.
    Більша частина антропогенного навантаження на водотоки припадає на малі ріки – притоки ріки Дністер, в басейнах яких розміщується більшість водокористувачів області.
    Показники якості води річок Бистриця Надвірнянська, Бистриця Солотвинська, Свіча, Ворона, Луква, Прут не перевищують ГДК.
    Якість води Бурштинського та Чечвинського водосховищ характеризується показниками, що не перевищують норми ГДК.
    Дослідження щодо радіоактивного забруднення поверхневих вод на території області проводилИся на: р. Бистриця Надвірнянська с. Черніїв, р. Бистриця Солотвинська с. Скобичівка, р. Дністер с. Довге та м. Галич, р. Бистриця с. Єзупіль, р. Свіча с. Гошів, р. Свіча с. Міжріччя, Чечвинське водосховище смт Рожнятів, р. Прут м. Коломия.
    Визначалася концентрація пКі/дм3 цезію Сs - 137 та стронцію Sr - 90. Дані замірів не перевищують допустимих концентрацій, суттєвих змін не відбулося.
    Аналіз стану геологічного середовища на території області здійснюється на основі наданих даних спостережень за коливаннями земної поверхні.
    Станом на сьогодні сейсмічні події в області не були зареєстровані.
    За уточненими даними Головного управління земельних ресурсів в Івано-Франківській області, станом на 01.09.2008 року, внаслідок паводку 23-27 липня 2008 року на території області затоплено всього 35,4019 тис. га земель, в тому числі 30,2589 тис. га сільськогосподарських угідь. Знищено (змито) всього 358,28 га земель, в тому числі сільськогосподарських - 176,13 га. Загальна площа земельних ділянок, виділених для будівництва нового житла – 11,97 га. Зазначена інформація в розрізі районів області додається.
    За даними обласного управління лісового та мисливського господарства внаслідок паводку 23-27 липня 2008 року на території держлісфонду області пошкоджено (знищено): 293,8 км лісовозних доріг, 158 мостів, 37 водоперепускних споруд, 189,5 км трелювальних волоків, 746 підпірних стінок, 500 дамб. Заподіяно збитки в сумі 27694,1 тис. грн. Зведений перелік збитків по видах пошкоджень в розрізі районів додається.
    Продовжуються відновлювальні роботи на об’єктах житлово-комунального господарства області. В усіх населених пунктах області відновлено централізоване водопостачання. Проведена гравійна підсипка доріг, вичищено дощову каналізацію, проводиться промивання дренажної системи мулових майданчиків, ведеться ремонт мостів в м. Івано-Франківську, інших районах та містах області. Відновлено роботу 32 тролейбусів із 46. Для виконання відновлювальних робіт у житлово-комунальному господарстві області працює 94 бригад, задіяно 76 одиниць техніки.
    Здійснюється відновлення сталої роботи установ охорони здоров’я, освіти, соціально-побутової сфери. Із 73 пошкоджених об’єктів охорони здоров’я, 27 частково відновлені і продовжують працювати, відновлено 45 заклади освітньої сфери.
    Санітарно-епідеміологічною службою знезаражено 16689 криниць, з яких відкачано забруднену воду. В окремих населених пунктах виникала потреба зазначені заходи проводити повторно. Окрім того, спеціалістами санепідемслужби згідно заяв мешканців проводиться дезінфекція та лабораторні дослідження води криниць, які не були затоплені. Протягом 31.08.2008р. проведено дезинфекцію 420 таких криниць у населених пунктах Галицького, Надвірнянського, Калузького, Косівського, Тлумацького районів та м. Яремче.
    В кожному населеному пункті визначені резервні джерела водопостачання, які знаходяться під постійним контролем санепідемслужби. 2 населені пункти Галицького району ще потребують підвезення питної води. Для цього використовується спеціалізований автотранспорт, на який оформлені санітарні паспорти, а водії пройшли медичні огляди.
    Епідемічна ситуація в області щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції та вірусний гепатит А знаходиться під постійним контролем фахівців санітарно-епідеміологічної служби. На даний час на території області реєструються випадки звернень населення за медичною допомогою з приводу кишкових розладів (гастроентероколітів), які між собою не пов’язані територіально, також не зв’язані спільним джерелом і факторами передачі.
    Проведено санітарно-епідеміологічну експертизу будівель, споруд та комунікацій навчальних закладів. Складені кошториси на проведення відновлювальних робіт. Проводиться дезінфекція та дезінсекція територій, приміщень, внутрішніх та надвірних санвузлів, очистка, промивка та дезінфекція локальних водопроводів.
    Ветеринарною службою області обстежено 372 місця захоронення тварин, проведено дезинфекцію на 163,4 м2. На підставі лабораторних досліджень проб ґрунту, відібраних з підтоплених скотомогильників, встановлено, що місця захоронення тварин на даний період не створюють загрози виникнення і розповсюдження інфекційних захворювань. Епізоотична ситуація під контролем.
    В районах та містах обласного значення відпрацьовується проектно-кошторисна документація на пошкоджені та зруйновані будинки, проводяться підготовчі та розпочинаються будівельні роботи по відновленню житлових будинків.
    Для надання допомоги населенню у приведенні в належний стан житла та господарських будівель залучено підрозділи Збройних Сил України. Зокрема, до аварійно-відновлювальних робіт на даному етапі залучено 260 військовослужбовців та 48 одиниць техніки, які виконують роботи у Верховинському районі.
    ГУ МНС України в області для виконання відновлювальних робіт та надання допомоги населенню залучено 70 чоловік особового складу, 12 одиниці техніки.
    Підрозділами ГУ МНС в області із залученням пожежних автоцистерн, пожежно-насосних станцій та мотопомп протягом доби відкачано воду зі 362 криниць.
    На виконання Указу Президента України від 28 липня 2008 року № 682/2008 “Про оголошення окремих місцевостей у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях зонами надзвичайної екологічної ситуації”, постанов Кабінету Міністрів України, наказів Мінприроди України, створений оперативний штаб Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, розроблені заходи, весь інспекторський склад переведений на посилений режим роботи, здійснюється контроль за екологічно-небезпечними об’єктами, об’єктами житлово-комунального господарства, складами зберігання пестицидів та агрохімікатів.
    Працівниками відділу екологічного контролю за використанням і охороною земель та надр розпочато перевірки за фактом аварійного забруднення земель на території Надвірнянського та Богородчанського районів на вимогу УДСБЕЗ УМВС в Івано-Франківській області, проводяться комісійні перевірки надрокористувачів щодо здійснення геологічного вивчення родовища піщано-гравійної сировини в с.Грабівці Богородчанського р-ну спільно з Карпатською інспекцією геодержконтролю, розпочато перевірки законності вибору піщано-гравійної суміші на території Богородчанського і Галицького районів.
    Відділом екологічного контролю біоресурсів та природно-заповідного фонду розпочата планова перевірка Долинського спецагролісгоспу та позапланова перевірка об’єктів природно-заповідного фонду м. Івано-Франківська спільно з прокуратурою м. Івано-Франківська.
    Відділом оперативного міжрайонного контролю в результаті проведених перевірок по дотриманню вимог природоохоронного законодавства підприємств, які займаються розпиловкою лісу підготовлено та винесено рішення про тимчасове припинення експлуатації лісопильних рам:
    - приватного підприємця Комана В.М., с.Гринява Верховинського р-ну;
    - приватного підприємця Федорчака В.О., с.Гринява Верховинського р-ну.
    Відділом інструментально-лабораторного контролю з метою контролю впливу техногенного навантаження на поверхневі води проаналізовано проби води р.Сівка та безіменного потічка в м.Долина. Виявлено перевищення показників:
    - р.Сівка нижче впадіння безіменного потічка:
    - амоній сольовий – 1,56 ГДК,
    - фосфати – 2,47 ГДК;
    - безіменний потічок:
    - амоній сольовий – 2,28 ГДК,
    - фосфату – 4,94 ГДК.
    Спеціалістами відділу екологічного контролю водних об’єктів, атмосферного повітря та поводження з відходами розпочата перевірка суб’єктів господарювання м. Коломия спільно з прокуратурою м. Коломия, планова перевірка Болехівського комбінату комунальних підприємств щодо дотримання вимог Закону України “Про відходи” та Яремчанського виробничого управління водопровідно-каналізаційного господарства щодо дотримання вимог Водного Кодексу України.
    В цілому екологічна ситуація на території області стабільна.

    Прес-служба Мінприроди України

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору