ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Україна велика — Карпати єдині

    23 квітня 2024 вівторок
    72 переглядів
    Учасники нового спільного екологічного проекту "Україна велика — Карпати єдині"

    Саме під такою назвою на теренах Івано-Франківщини реалізується новий спільний екологічний проект Коломийського молодіжного центру та партнерських молодіжних громадських організацій міста Коломиї. Проект відбувається за фінансування Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

    Чому ж саме екологія турбує сучасну молодь? Події останніх тижнів, що відбувалися в західних областях України вже вкотре засвідчили, що грубе втручання в природу та нераціональне використання її ресурсів завжди призводять до важких а, іноді і катастрофічних наслідків. І тому необхідно, щоб кожна людина зрозуміла, що тільки спільними зусиллями людство здатне виправити несприятливу екологічну ситуацію сьогодення. Адже щоденно вирубуються гектари лісів, руйнуються річкові долини, значні об’єми побутових відходів нагромаджуються у несанкціонованих стихійних сміттєзвалищах. Змінюється природний баланс та, як наслідок, зменшується здатність природи до самовідновлення.
    Одним з місць, де досить чітко проявляється негативний вплив людини, є туристичні та рекреаційні зони в Карпатах. Саме тому проект частково здійснювася на місці перетину туристичних маршрутів та скупчення великої кількості туристичних груп. Через виникнення стихійних сміттєзвалищ, накопичення великої кількості побутових відходів також знижується туристична привабливость рекреаційних територій. Виникла потреба у проведенні акцій з очищення та прибирання гірських туристичних маршрутів. Тож учасники проекту спільно з працівниками Женецького лісництва, що розташоване поблизу підніжжя гори Хом’як, провели спільну акцію по впорядкуванню та очищенню від побутового сміття вершину та прилеглі до неї території. Навіть дощова погода не завадила виконати поставлене завданння. Зібране сміття учасники акції знесли вниз до контейнерів для сміття.
    Реалізація даного проекту надала чудовий шанс привернути увагу громадськості до негативних наслідків екологічно-нераціональної діяльності людини, зберегти неповторність та привабливість визначеної проектом території в Карпатах шляхом проведення екологічної акції, ознайомити представників громадських організацій з інших регіонів України з особливостями зеленого туризму в Карпатах та обмінятись з ними досвідом стосовно шляхів вирішення екологічних проблем.
    Завданнями проекту передбачено об’єднання зусиль та передового досвіду представників громадських організацій з різних регіонів України для вирішення спільних завдань, зокрема, в сфері екологічної діяльності.
    Для успішного виконання поставлених завдань до участі в проекті залучені представники громад з міст Алчевськ (Луганська область) та Комсомольськ (Полтавська область), де питання екології відіграють далеко не останню роль.
    Проект орієнтований на підвищення рівня знань учасників в сфері екології та охорони навколишнього середовища, покращення рівня екологічної культури громадян, обмін досвідом, інформацією між учасниками проекту – представниками східних, центральних та західних областей України та безпосереднє покращення екологічної ситуації території, що систематично зазнає негативного впливу людини.
    Методами, що використовувалися під час реалізації проекту були: проведення навчальних тренінгів; спілкування на "круглих столах"; проведення екологічної акції на одній з Карпатських вершин (г. Хом’як) та маршрутні поїздки і походи з метою ознайомлення учасників проекту з особливостями зеленого туризму та екологічної ситуації в Карпатах.
    З метою налагодження комунікаційних зв’язків з представниками прибулих делегацій проведені інтеграційні вечірки, зокрема, "Українські вечорниці", екскурсії та відвідування музеїв міста Коломиї, що дозволили учасникам познайомитися з особливостями місцевого колориту та побутовими звичаями.
    Навіть якщо сьогодні часто можна почути про відмінності між західним та східним регіонами України: мова спілкування, культурні та політичні особливості то результати проекту та проведена діяльність довели, що цей поділ носить здебільшого політичний та штучний характер. Учасники проекту в процесі спілкування та діяльності не відчували жодного дискомфорту, адже людей об’єднують бажання до змін на краще, почуття до своєї батьківщини, мотивація до покращення екологічної ситуації у всіх регіонах нашої країни, повідомляє прес-центр ГО "Коломийський молодіжний центр".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору