ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Львівщині на карієс хворіє 90 відсотків населення

    16 квітня 2024 вівторок
    77 переглядів
    Майже 90% усього населення Львівщини хворіє на карієс

    Найбільш поширеним захворюванням твердих тканин зуба у Львівській області, як у дорослих так і в дітей, є карієс зубів і його ускладнення. Майже 90% усього населення мають цю хворобу. Щороку росте кількість щелепно-лицевих аномалій серед дітей, і вона становить майже 56,4%.

    Поширеними є захворювання пародонту і слизових оболонок ротової порожнини - понад 50% населення. Зміни вікової структури щелепи у літніх людей потребують зубного протезування у 80-100% випадків. Останнім часом ростуть злоякісні новоутворення, в тому числі - злоякісні ураження губи: 85,7 випадків на 100 тис. населення і слизової та ротової порожнини: 26,3 випадки на 100 тис осіб.
    Причинами росту усіх стоматологічних захворювань є: біологічні причини, генотип, психоемоційні особливості стану людей; природно-географічний фактор - повітря, клімат, грунт, вода, зокрема, недостатня кількість солей фтору у воді; соціально-економічні причини: умови проживання, харчування, побуту; екологія, стан довкілля.
    Через відсутність фінансування зменшилася кількість профілактичних заходів, скорочується кількість дітей, охоплених плановою профілактичною санацією в школах і дитячих садках. Недостатня увага приділяється гігієні ротової порожнини. Не навчають дітей в дошкільних закладах і школах.
    Сьогодні немає будь-яких державних чи регіональних програм профілактики стоматологічних захворювань. У 2007 році закінчилася "Програма профілактики стоматологічних захворювань", прийнята ще при президентові Л.Кучмі. Кількість державних стоматологічних установ в області за останні 10 років не зменшилася. У цих закладах працює майже 1 500 лікарів-стоматологів усіх спеціальностей, в тому числі -стоматологів-терапевтів - 236. Майже всі державні стоматологічні заклади мають застарілу матеріально-технічну базу, стоматологічні установки 20-30 річного віку. Лише в окремих державних закладах вдалося замінити устаткування на сучасне - зокрема в ЛОДСП.
    Усі державні стоматологічні установи надають безкоштовну допомогу соціально-незахищеним групам населення. Але поставити сучасне обладнання в цих закладах майже неможливо через чинне законодавство, інформує Щоденний Львів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору