ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Щоб не крали, музеям України щороку потрібно близько 8 мільйонів гривень

    19 квітня 2024 п'ятниця
    63 переглядів

    Учора в Українському домі відбулося засідання «круглого столу» з питань збереження та охорони творів мистецтва, які знаходяться в музейних колекціях та приватних зібраннях. У його роботі взяли участь представники Міністерства культури України, Міністерства внутрішніх справ України, інших правоохоронних органів, працівники музеїв, колекціонери, галеристи, експерти, журналісти.

    За словами організаторів, цей «круглий стіл» організовано у зв'язку з черговою гучною крадіжкою - викраденням полотен із Закарпатського обласного музею, а також зв'язку з вилученням представниками правоохоронних органів з експозиції виставки «Великий антикварний салон 2008» картини Миколи Глущенка, котра, за припущеннями, була раніше викрадена з Уманського краєзнавчого музею.
    Из Ужгородского замка выкрадены 3 картины известных художников (ВИДЕО)
    Учасники круглого столу обговорили та висловили власні думки та пропозиції щодо ухвалення Меморандуму щодо необхідності термінових заходів, спрямованих на збереження творів мистецтва. Оскільки за роки незалежності України скоєно близько 3000 крадіжок культурних цінностей, то, як припускають фахівці, цей процес набуває лавиноподібних темпів.
    Міністерством внутрішніх справ вжито ряд організаційних і практичних заходів, спрямованих на попередження та розкриття злочинних посягань, учинених на території України з метою заволодіння культурними цінностями, які зберігаються в місцях відправлення релігійного культу. З а даними МВС, з початку цього року зареєстровано 86 таких крадіжок, з яких на сьогодні 44 вже розкрито.
    Водночас зазначалося, що сьогодні на території держави знаходиться близько 14 тис. культових споруд, які належать різним релігійним конфесіям, з них лише п'яту частину обладнано засобами охоронно-пожежної сигналізації. Незадовільний стан охорони цих об'єктів є однією з причин поширення крадіжок церковного начиння. На території України функціонує близько 1,2 тисячі музейних закладів.
    Зважаючи на це, інформація про незадовільний стан охорони культових, історичних та релігійних споруд неодноразово надавалася Міністерством до Кабінету Міністрів України, Міністерства культури і туризму України, представникам духовенства різних конфесій, у тому числі Святішому Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету, Блаженнійшому Володимиру, Митрополиту Київському і всієї України.
    Зверталася увага, що постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 1998 року "Про невідкладні заходи щодо запобігання вивезенню за межі України предметів національного культурного надбання" Міністерству культури і туризму України доручено створення Єдиного державного реєстру національного культурного надбання, яке перебуває у власності держави, об'єднань громадян, релігійних організацій та приватних осіб, з визначенням характерних особливостей, проведенням опису і фотофіксації, підготовленням загальнодержавного та регіональних каталогів, методики ідентифікації творів мистецтв. Проте на сьогодні такий реєстр відсутній, каталогізація та маркування предметів культурного надбання не проводяться.
    За словами начальника Департаменту Державної служби охорони при МВС України Віталія Грицака, «на сьогодні вимогами постанови Кабінету Міністрів з 458 музейних закладів та їх філій працівниками ДДСО охороняється 328 або 72% від їх загальної кількості. Щорічно за і ініціативою МВС здійснюється міжвідомчими комісіями перевірки стану зберігання творів мистецтва, які постійно надають пропозиції керівникам зазначених установ про усунення виявлених недоліків. Із 328 перевірених цього року об'єктів тільки 206 в якійсь мірі відповідають вимогам щодо забезпечення охорони».
    За словами очільника ДДСО, для того, аби Державна служба охорони змогла виконувати поставлені завдання, необхідно розглянути на засіданні Кабінету Міністрів питання щодо належного цільового фінансування у Держбюджеті України на 2009 рік витрат на охорону музейних закладів. Ця сума складе 7,9 мільйона гривень, що не можна вважати великими витратами з точки зору збереження національних мистецьких та історичних цінностей, пише Антикримінальний вибір.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости