ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Відбудовувати будинки заважають дощі

    19 квітня 2024 п'ятниця
    19 переглядів

    45-річна Марія та 46-річний Юрій Опаранюки із селища Ясіня Рахівського району Закарпаття до кінця жовтня мають справити новосілля. Під час липневої повені вода підмила їхній дерев’яний будинок. Підлога у старій хаті просідає.

    — Поки що живемо у літній кухні, — бідкається господиня. — Бо хату віднесло разом із землею за пару метрів. Сподіваємося до перших заморозків переселитися в нову. Будівельники якраз перекривають дах і штукатурять стіни зсередини. Ми з чоловіком щодня на будівництві — контролюємо, — усміхається.

    У новому двоповерховому будинку Опаранюків по вул. Івана Франка буде п’ять кімнат. Будівлю зводять із блоків.

    — У хату переселимося з чоловіком, донькою Ганною, сином Юрком і мамою, — веде далі жінка.

    Опаранюки кажуть, що й досі не отримали грошової компенсації.

    — Одні сусіди отримали п’ять тисяч, інші теж, а нам досі ніяк не дадуть грошей, — перебиває Юрій Опаранюк. — У сільраді лиш твердять: чекайте.

    У Ясіні будують 11 хат. За два місяці будівельні бригади звели стіни, кладуть дахи. Доти люди мешкають у родичів або перебиваються в аварійних будинках.

    — Мались-мо купу проблем, — розповідає селищний голова Ясіні Дмитро Поляк, 50 років. — Спершу з документами було клопоту, тепер негода заважає. Ось будівельники вже два дні не можуть нічого робити, бо ллє як з відра. А люди переживають...

    У Рахівському районі повінь завдала збитків на 66 млн грн. Зруйновано 97 об’єктів: мостів, доріг, берегоукріплень, підтоплено 1006 дворів, 51,08 га сільгоспугідь.

    — У нас кожен знає свою роботу, — говорить голова райдержадміністрації Юрій Ватрала. — Підприємство ”Конкорд-Захід-Плюс” відновлює сільські дороги та укріплює берег у Білині, Квасах. Підприємство ”Рахівське ЛДГ” споруджує дерев’яні підпірні стінки в Богдані, Рахові. Товариство ”Вест-Ост-Інвест” облаштовує бутобетонні підпірні стінки на вулиці Підгірній в Ясіні. А на вулиці Возз’єднання цього ж селища алізобетонні підпірні стінки будує підприємство ”Орлан-2007”, — перераховує на пальцях. — До кінця жовтня маємо все відбудувати, — запевняє.

    У Рахівському районі вже відремонтували 6,5 км дороги (пошкоджено 21 км). Збудували шість нових із 47 зруйнованих автомобільних мостів. Відремонтували три з восьми пошкоджених мостів, звели шість пішохідних мостів із 17 пошкоджених водою.

    Сніжана РУСИН, Газета по украински

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору