ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Західній Україні постраждалі і досі живуть у наметах

    23 квітня 2024 вівторок
    39 переглядів

    Гроші з держбюджету на відбудову житла потерпілих від повені на Західній Україні надійшли лише частково. Люди ризикують зимувати без даху над головою. Найбільше нарікають постраждалі, які відмовилися від компенсацій та обрали будівництво нових осель за рахунок держави. Мешканці скаржаться: ділянки надто малі, а роботи просуваються дуже повільно. Увесь цей час люди змушені просити прихистку у рідних або ж тулитися у підвалах, сараях та навіть наметах.
    Липнева повінь зруйнувала на Буковині 612 будинків, з них 180 відбудовують. Решта постраждалих вибрали грошову компенсацію за помешкання. Держбюджет виділив 3850 гривень на квадратний метр зруйнованого житла. Загалом на область дадуть 190 мільйонів гривень, але цих грошей замало.

    Найбільше постраждало село Тарасівці. Із 1700 будинків тут уціліло всього 100. Мешканці зруйнованих домівок уже півтора місяця живуть у наметах. Родина Лупой у наметі тулиться вчотирьох: чоловік з дружиною, дванадцятирічна донька та восьмилітній син. Все это время люди вынуждены просить приют у родственников или жить в подвалах, сараях и даже палатках

    Анжела Лупой, мешканка с. Тарасівці: "Издевательство над людьми. У которых не было воды, взяли гроши. У кого была вода в хате, взяли по сто тысяч, а нам дали только 5 тысяч и все. Мы согласились на постройку дома и живем тут".

    Їсть і миється родина в аварійному відсирілому сарайчику. Дітям ніде вчити уроки. Як довго це триватиме - невідомо. Влада обіцяє здати нове житло до 15 листопада, та селяни сумніваються: будівельники працюють надто повільно.

    На Прикарпатті справи просуваються швидше. Аби встигнути за графіком, будівельникам довелося відмовитися від традиційної цегли. Хати зводять каркасного типу з урахуванням сучасних енергоощадних технологій.

    Віктор Клюєв, головний інженер будівельної компанії: "Каркасні будинки не поступаються цегляним, оскільки ці будинки по теплопровідності, капілярності тепла, вони утримують краще, як цегляні".

    Коштує такий будиночок майже 200 тисяч гривень. Зводять оселі за компенсаційні виплати й благодійні внески. Стихія знищила в області майже 350 будівель. Більшість постраждалих прикарпатців уже отримали гроші й самі вирішують житлові проблеми.

    9 родин, які відмовилися від компенсацій, тепер шкодують, що обрали будівництво. Хати зведені швидше для туристів, аніж для мешканців села. Марія Клим бідкається: на втраченому обійсті було 12 сотих, город і сад. Тепер матиме лише чотири з половиною сотки, тож про худобу господарі навіть не думають. На подвір'ї помістяться хіба що кури.

    Марія Клим, мешканка села Петрилів: "Якби повернути час назад, я би не погодилась, я би шукала другий варіант".

    Понад 10 мільйонів гривень недоотримало на відбудову й ремонт житла Закарпаття. Тут повінь пошкодила майже півтори тисячі будинків. Половину з них люди самотужки відремонтували. Із 26 осель, зруйнованих повністю, відбудували поки одну. Шістнадцять постраждалих родин купуватимуть готові помешкання, наразі оформляють документи. Решта сімей живе у родичів. Нові оселі їм зведуть у безпечному місці, ділянки від 10 до 40 соток. Будують із цегли, за одним проектом. Фундамент закладають заввишки майже два метри.

    Михайло Репарюк, підрядник: "Усі сили віддаєм, щоб побудувати до 1 листопада, щоб 1 листопада уже поселились. А до 7-10 жовтня, щоб кришу закрити. Як підуть перші морози, щоби вже робити внутрі".

    Півсотні родин з постраждалого від стихії Могилів-Подільського зустрінуть зиму без даху над головою. У підвалах будинків досі стоїть вода, що залишилася від липневої повені. Ґрунтові води руйнують стіни, приміщення просідають. Тамара Хусянова отримала 30 тисяч з обіцяних 50-ти. Двадцять витратила на ремонт, однак переселитися до будинку не може, тож уже другий місяць живе у гаражі.

    Тамара Хусянова, постраждала від повені: "Я питаюсь в сухом’ятку, варити нема на чому, газ перекритий, плита не поставлена, бо вона теж втопилась, поржавіла, воду купляю в магазині за 9 гривень велика бутилка, живу в гаражі, холодно, сиро".

    Винайняти тимчасове житло для постраждалих міська влада не має за що. Область просить державної підтримки. На відновлення будинків треба 5 мільйонів гривень. Якщо роботи не розпочати вчасно, третина пошкоджених будівель зруйнується повністю.

    Михайло Саволюк, міський голова м. Могилів-Подільський: "Вода не може просочуватись, вона попадає через фундамент і ситуація тільки погіршується, і зараз, якщо почнуться морози, то вода почне замерзати, пошкодження багатократно виростуть".

    Сповільнюють відновлювальні роботи рясні дощі, які вже кілька днів ллють у західних областях. Синоптики оголосили штормове попередження. У деяких річках вода піднімається до метра. Та еменесники втішають: цього разу повені не буде, за три-чотири дні зливи повністю стихнуть. // Ірина Балик, "Факти", ICTV //фото Reuters

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору