ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Хусті презентували позитивні приклади подолання корупції на Закарпатті

    18 квітня 2024 четвер
    53 переглядів

    На Закарпатті 13,1% підприємств, які отримували дозволи на проведення операцій з землею, та 24,1% із тих, що отримували дозвіл на будівництво, мали корупційний досвід.

    17 вересня 2008 року у Хусті Закарпатської області представники Регіонального інформаційно-ресурсного центру проекту „Гідна Україна” для Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Закарпатської областей спільно з Хустським Агентством регіонального розвитку "Хуст-Європа-Центр" презентували результати загальнонаціонального дослідження стану корупції у сфері регуляторної політики України: отримання документів дозвільного характеру на будівництво та операції з землею. Крім того, організатори ознайомили учасників з результатами впровадження антикорупційних ініціатив в Закарпатській області, реалізованих Закарпатськими громадськими організаціями, в ході "Ярмарку ініціатив у сфері протидії корупції".

    Учасники презентації ознайомилися з результатами та висновками загальнонаціонального дослідження „Стан корупції у сфері регуляторної політики: отримання документів дозвільного характеру на будівництво та операції з землею”, оприлюдненого проектом "Гідна Україна" у червні ц.р. Авторами дослідження є Менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) у співробітництві з компанією InMind, м. Київ. Результати дослідження показують, що дозвільні центри реально призводять до скорочення часових та фінансових витрат, зменшення зусиль заявників.

    Ось лише деякі промовисті цифри. В умовах традиційної дозвільної системи відсоток підприємств, які стикаються з тією чи іншою формою корупційних дій при отриманні дозволів на проведення операцій з землею є вищим (44,7%), ніж при отриманні дозволу на будівництво (35,8%). Водночас, серед тих підприємств, які для отримання таких дозволів користуються ЄДЦ, цей відсоток є меншим. Лише 13,1% підприємств, які отримували дозволи на проведення операцій з землею, та 24,1% із тих, що отримували дозвіл на будівництво, мали корупційний досвід.

    Єдині дозвільні центри (ЄДЦ) видають дозволи значно ефективніше, ніж це відбувається в умовах традиційної дозвільної системи. Загалом тривалість та кількість кроків, необхідних для отримання дозволів в єдиному дозвільному центрі, є істотно меншою, ніж за умов традиційної системи. Так, наприклад, при здійсненні операцій з землею (продаж, оренда) середній термін отримання дозволу становить 68 днів, в той час як при традиційній дозвільній системі сягає 220 днів.

    Як показало дослідження, за умови збільшення переліку послуг, які надають ЄДЦ, та покращання якості їхньої роботи, рівень корупції в дозвільній системі може бути знижений в 3-5 разів. Більшість компаній поділяє думку про те, що дозвільні центри зможуть стати досить ефективними чинниками подолання корупції.

    Корупції як загальнонаціональному злу вже тривалий час протидіє проект „Гідна Україна”, підтримуючи численні антикорупційні ініціативи на місцях. В Закарпатській області було підтримано проект громадської організації КАПЛ "Вестед" – „Бюро інформування громадян у сільській місцевості”, який забезпечив вироблення у кількох сільських громадах Ужгородського району механізму доступу до інформації про порядок надання державних послуг громадянам. Учасники зустрічі отримали довідники державних послуг, видані КАПЛ "Вестед" за підтримки проекту "Гідна Україна". Також учасники мали змогу довідатися, що за підтримки "Гідної України" Перечинський благодійний фонд "Центр громадських ініціатив" розробив проект етичного кодексу для державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Крім того, учасникам Ярмарку було презентовано інформаційну кампанію, здійснену громадською організацією "Коломийський молодіжний центр" (Івано-Франківська область) та отримали пакет інформаційно-презентаційних матеріалів антикорупційного спрямування.

    Проект "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна" започатковано в грудні 2006 року за підтримки Агентства США з Міжнародного Розвитку (USAID). Проект розрахований на два роки і має на меті знизити рівень корупції у державному секторі України. Діяльність проекту зосереджується головним чином на питаннях посилення судової реформи; моніторингу виконавчої влади, запровадження етичних адміністративних стандартів; розробки та впровадження регуляторних процедур; боротьби з корупцією у сфері вищої освіти. Проект здійснює компанія менеджмент Сістемс Інтернешнл (MSI) у партнерстві з Фундацією Україна - США, Інтерньюз Україна, Творчим центром Каунтерпарт, Київським міжнародним інститутом соціології та Українським освітнім центром реформ.

    Регіональний ресурсно-інформаційний центр (РІРЦ) проекту "Гідна Україна" поширює свою діяльність на Івано-Франківську, Закарпатську, Чернівецьку та Тернопільську області. РІРЦ діє на базі громадської організації "Агентство з розвитку приватної ініціативи" та є одним з дев’яти подібних центрів, які працюють у тісній співпраці з проектом „Гідна Україна” для досягнення стратегічних цілей проекту, направлених на активне залучення населення до захисту своїх прав для розвитку демократичної ринково-орієнтованої України.

    Контактна особа: координатор РІРЦ в Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській та Тернопільській області Оксана Федорович, тел. 0342 504605, e-mail [email protected], веб-сторінка: www.rirc.if.ua, адреса: вул.Дністровська 26, офіс 12, м.Івано-Франківськ.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору