ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вертолітобудівна галузь Закарпаття отримає друге дихання

    29 березня 2024 п'ятниця
    72 переглядів
    На Закарпатті створять вертолітобудівний консорціум.

    Наразі близько 20 державних і приватних підприємств висловили готовність взяти участь у створенні вертольотобудівного консорціуму. Про це заявив перший заступник міністра промислової політики Віталій Немилостивий.

    Заступник міністра висловив надію, що в 2009 році держава знайде кошти на фінансування цього проекту, метою якого є започаткування серійного виробництва українського вертольота вже через три роки. І додав, що між підприємствами, зацікавленими у створенні консорціуму, існує домовленість про те, що базовим виробництвом стане державне підприємство "Закарпатське вертолітне виробниче об`єднання", яке знаходиться в селищі Дубове Тячівського району.
    До майбутнього консорціуму увійде і приватне конструкторське бюро „Вертикаль”, у якого вже є напрацювання власного вертольота КТ-112. Характеристики вертольота дозволяють йому бути одним із кращих у своєму класі. Цей легкий багатоцільовий вертоліт можливо використовувати для патрулювання лісових масивів, рятувальних робіт, а також для вантажопасажирських перевезень. Його приблизна вартість становитиме від 200 до 400 тисяч доларів США, що значно дешевше закордонних аналогів. Презентація цього легкого багатоцільового вертольота відбулася у травні, і в ній взяв участь Президент України. Свого часу Віктор Ющенко відвідував вертолітне об’єднання в Дубовому і пообіцяв сприяти відродженню підприємства. В червні цього року видано Указ Президента України "Про невідкладні заходи щодо створення легкого багатоцільового вертольота", який відкриває зелене світло розвитку цього дубівській "вертолітці". Адже ініціатори створення консорціуму планують розпочати серійне виробництво нового українського вертольота саме на базі Закарпатського вертолітного виробничого об’єднання.
    Свого часу це підприємство, створене в 1978 році, належало до стратегічних. Тут виробляли вузли та агрегати для авіаційної галузі, зокрема ще у 1984 році – агрегати до легкого вертольоту Мі-34. Тоді на підприємстві працювало понад три тисячі фахівців, воно було відоме по всьому Союзу. Але після розпаду СРСР обсяги замовлень зменшилися в десятки разів, а згодом виробництво майже зупинилося.
    Після реорганізації підприємство передали в підпорядкування Міністерству промислової політики, однак реальної підтримки з боку держави так і не було надано. Останніми роками тут виготовляють крісла для літаків для Ульяновського авіаційного заводу та… санчата. Наразі в об’єднанні, згідно зі штатним розписом, нараховується 157 чоловік, майже всі вони працюють лише на пів-ставки, підприємство має заборгованість зі сплати податків та зборів.
    Відродити колишню славу дубівських вертолітників – таке завдання ставить перед собою обласна влада.
    – Перший крок до цього вже зроблено, – каже Олег Гаваші, голова облдержадміністрації, – ми пройшли етап переговорів і зараз починаємо реалізацію проекту. Важливо, що в Дубовому ще залишились хороші спеціалісти, тож буде кому працювати. Зі збутом продукції проблем не буде – цей сегмент ринку у нас в країні абсолютно не заповнений.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору