ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді відбувся круглий стіл «Євроатлантична інтеграція – cловацький досвід для України»

    25 квітня 2024 четвер
    62 переглядів

    Організатори зустрічі — Фонд „Демократичні ініціативи” разом із Інститутом громадських справ (IVO, Братислава) та Інформаційним центром НАТО при Ужгородському національному університеті.

    Словацькі гості розповіли про свій досвід ведення інформаційної кампанії напередодні вступу країни до НАТО, експерти обговорили євроатлантичні перспективи України, а місцеві громадські діячі поінформували учасників зібрання про перебіг інформаційної кампанії щодо НАТО на Закарпатті.

    Мартін Бутора, колишній посол Словаччини у США, почесний президент Інституту громадських справ висловив стурбованість внутріполітичною ситуацією в Україні. Розпад коаліції однозначно не на користь євроінтеграції, переконаний пан Бутора. «Україні потрібен процес, а не риторика. Й інструмент цього процесу – контракт або План дій з Євроатлантичним Альянсом, які потрібно послідовно виконувати», – каже експерт. Водночас Мартін Бутора оптиміст щодо позитивних змін у громадській думці українців щодо вступу до НАТО, адже пам’ятає, як 10 років тому в Словаччині також ніхто не вірив у членство в Альянсі.

    Григорій Мєсєжніков, президент Інституту громадських справ вважає переконливим той аргумент, що економічний розвиток Словаччини після вступу до НАТО лише покращився. За 4 роки членства в Альянсі економічне зростання в країні досягло 10%, втричі зменшилось безробіття, видатки ж на оборону становлять 1.7–1.8 % ВВП, за встановленої в НАТО верхньої межі 2%. Не підтвердились й критичні зауваження, мовляв, словацькі вояки стануть «гарматним м’ясом» агресивних дій НАТО. За словами Григорія Мєсєжнікова, словацькі солдати після вступу країни до НАТО були виведені з Іраку, а уряд Словаччини абсолютно самостійно ухвалює рішення, чи треба посилати своїх громадян в інші «гарячі точки». І як наслідок, схвальне ставлення до того, що Словаччина вступила до НАТО, не падає, а навпаки, зростає – якщо під час вступу Словаччини до Альянсу підтримка населення становила 50%, то тепер за НАТО висловлюється понад 60% словаків.

    В тому, що Україна матиме абсолютну безпеку, вступивши до НАТО, переконаний Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики. Його прогноз – Україна стане членом НАТО вже в 2011 році. Але Україні треба відповісти на декілька викликів. «По-перше, події на Кавказі яскраво засвідчили, що ми опинились у нестабільній, буферній зоні між Європою та Росією, – заявив пан Перепелиця. – По-друге, зазнала краху ідея «широкої Європи» від Бреста до Владивостока. Кремль став на антидемократичний шлях, а Україна потрапляє на російський бік червоної лінії, що пролягла вздовж кордону Шангенських віз». Без вступу до стабільних безпекових структур, а вона одна – це НАТО, – Україні важко буде залишитись незалежною, демократичною державою. Водночас, твердить пан Перепелиця, є й оптимістичніший сценарій –у грудні Україна отримає позитивний сигнал від НАТО, а на ювілейному квітневому саміті, їй запропонують підписати ПДЧ. Втім, знову ж таки, щоб реалізувати цей план, потрібна стабільна, проєвропейська влада в самій Україні.

    Світлана Мітряєва, директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень повідомила, що на Закарпатті НАТО має підтримку всього 6%, це при том, що цей край межує з натівською Словаччиною. Причиною цьому, на думку експерта, є те, аргументи, з якими йдуть в люди місцеві чиновники, агітуючи за НАТО, «нічого не несуть, крім, розчарування».

    Ведучий круглого столу Ілько Кучерів, директор Фонду "Демократичні ініціативи", підсумовуючи, висловив сподівання, що студентська молодь не захоче жити в країні дурнів і тому правильно обере орієнтири на майбутнє.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору