ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття позбувається нелегалів із табора в "Павшино"

    29 березня 2024 п'ятниця
    57 переглядів
    Закарпаття. Пункт тимчасового тримання нелегальних мігрантів "Павшино"

    Влада Закарпатської області домоглася закриття цього пункту тимчасового тримання нелегальних мігрантів.

    Сім років тому в Закарпатті на базі колишнього війського містечка було відкрито пункт тимчасового тримання нелегалів „Павшино”. За ці роки заклад ставав тимчасовою „домівкою” для майже 12 тисяч мігрантів, які потрапляли сюди після спроби незаконно перетнути державний кордон. Неодноразові звернення обласної влади з вимогою закриття пункту дали свій результат – незабаром „Павшино” закриють остаточно, а нелегальних мігрантів вже почали переводити у спеціально створені пункти тримання.
    За роки існування пункт тримання нелегальних мігрантів у Павшині так і не отримав правового статусу. У 2003-ому році його намагалися передати Державному комітету у справах національностей та міграції. Через два роки приймати на баланс заклад вже відмовилися і в Міністерстві внутрішніх справ. Всі ці роки пункт знаходився в оперативному управлінні Мукачівського прикордонного пункту. Утримання нелегалів лягло на плечі прикордонників.
    На початку березня депутати обласної ради вчергове звернулися до Кабінету Міністрів із проханням сприяти у вирішенні питання щодо закриття „Павшина”. Аргументів – більш ніж достатньо. Один з головних – табір для нелегалів діє на незаконних підставах. Також, на думку депутатів, існування закладу на території області завдає шкоди іміджу Закарпаття – туристичному і рекреаційному краю. Ще одна причина – табір залишається ймовірним місцем спалаху екзотичних хвороб.
    Рішуча позиція обласної влади щодо закриття пункту стала приводом для прийняття центральними органами влади рішення про законодавче врегулювання системи утримання нелегалів. У вересні на території країни запрацювали два пункти тимчасового тримання незаконних мігрантів ¬– на Волині та Чернігівщині, які розраховані відповідно на 180 та 250 осіб. Ці заклади за своїм статусом повинні утримувати іноземців та осіб без громадянства, які затримані в адміністративному порядку, терміном до шести місяців.
    Цього місяця почали переводити нелегалів із „Павшина” у новостворені пункти. Так, на початку вересня 29 незаконних мігрантів відправлено у пункт тимчасового тримання нелегалів на Волині. "Наразі проводиться підготовка до передачі в цей табір ще однієї групи порушників кордону", – повідомив начальник Мукачівського прикордонного загону Ігор Левадний. Загалом до кінця цього року планується вивезти із „Павшина” всіх нелегальних мігрантів. Наразі прикордонники утримують тут ще понад 280 порушників кордону.
    Разом з тим начальник загону констатує, що процедура видворення нелегалів надзвичайно складна і займає багато часу.
    – Щоби перевести нелегального мігранта із пункту тимчасового тримання „Павшино” у інший заклад, насамперед необхідно отримати відповідне рішення Закарпатського окружного адміністративного суду. Після цього прикордонники мають отримати і дозвіл від Міністерства внутрішніх справ на переселення незаконного мігранта в пункти Волинської або ж Чернігівської областей, адже саме на балансі цього міністерства перебувають новостворені пункти. Лише після цього ми можемо відправити порушника кордону з „Павшина”, – каже Ігор Левадний.
    Наразі роботу щодо подачі позовних заяв на виселення іноземців, які перебувають в „Павшині”, активізовано. Так, лише у вересні адміністрацією Мукачівського та Чопського прикордонних загонів в адмінсуд подано 141 заяву. До подання готується ще близько 100 заяв.
    – Процес виселення мігрантів з „Павшина” затримується через кілька об’єктивних причин, – каже начальник Мукачівського прикордонного загону. – По-перше, процедура розгляду в суді справи про видворення займає, як правило, не менше місяця. Перед винесенням рішення відбувається по кілька судових засідань. Незважаючи на завантаженість поточними справами до початку грудня, керівництвом окружного адміністративного суду прийнято рішення розглядати наші позовні заяви навіть у вихідні дні. Тим не менше сподіватися на остаточні рішення судів по всіх нелегалах, які перебувають у Павшині, можна буде лише за місяць-два. По-друге, нещодавно відкриті пункти тимчасового тримання нелегалів в Україні незабаром будуть „заповнені” непроханими гостями. Так, пункт на Чернігівщині розрахований на 250 осіб, він запрацював лише кілька тижнів, але вже не в змозі приймати нових нелегалів, адже в новостворені заклади потрапляють порушники з усієї ділянки державного кордону.
    За умов активізації роботи всіх структур – суду, Міністерства внутрішніх справ та Державної прикордонної служби – закрити „Павшино” можливо буде вже до кінця цього року, – переконаний начальник Мукачівського прикордонного загону.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору