ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Де зимуватимуть потерпілі від повені? (видео)

    20 квітня 2024 субота
    60 переглядів

    Ще кілька місяців тому ці кадри шокували. Важко було повірити, що серед літа в Україні може бути така повінь. Велика вода, окрім кількох десятків життів, забрала оселі й господарства у тисяч тих, хто врятувався.

    Загалом без даху над головою залишилися понад три сотні сімей. Їм на вибір запропонували або компенсації, або ж нове житло, збудоване за кошти держави. Більшість вирішила за ліпше взяти гроші зараз, аніж оселю потім.

    А от трохи менше сотні родин досі чекають новосілля. Хоча чиновники найвищого рангу обіцяли вручити ключі новим власникам ще до осінньо-зимових морозів (а саме до 1 листопада), ці терміни, напевно, доведеться зсунути. Причина - занадто бюрократична система і використання коштів не за призначенням. Наш журналіст Андрій Сайчук повернувся із регіонів, що найбільше постраждали від стихійного лиха:

    У тисменицькій мерії вже третій місяць зранку одна й та сама картина - черга на прийом до міського голови. Вода давно зійшла, а кількість бажаючих отримати компенсації лише зростає. Ці люди незадоволені або розміром виплат, або тим, що їх взагалі не включили до списків.

    Але меру Яремі Гализі не до того. Міськраду саме перевіряють на предмет можливих зловживань зі списками.

    Віра Бородкіна - одна з тих, хто незадоволений розміром компенсації. Її будинок зовні виглядає добре. Але три доби вода тут доходила до вікон. Донька обприскує стіни хімікатами, бо на стінах у кімнатах тепер ростуть гриби. Бородкіним нарахували 70 тисяч гривень компенсації. А от якби ця тріщина пішла далі, вони могли б розраховувати на новий будинок за державний кошт.

    Віра Бородкіна, постраждала від повені:

    - У нас немає наскрізної діри на двір будинку. Повинно бути так, щоби пси виходили. І хата - вони не підпишуться, щоби нам дали першу категорію. Але ж ми не маємо, в чому зимувати!

    Бородкіни вирішили, що ремонтувати будинок сенсу немає. Почали зводити новий, але гроші вже закінчуються, і до зими родина точно не встигне. У Тисмениці лише дві родини зустрінуть Новий рік у нових оселях. Іван Семанюк, заступник голови райдержадміністрації, гордо демонструє один із таких будинків. Його споруджують на місці зруйнованого повінню. І вже незабаром здадуть "під ключ".

    - Тобто хата буде краща, ніж була?

    - То не то що хата буде краща, ніж була, вона буде в кілька разів краща, ніж була.

    Чиновник переконує, що абсолютна більшість скарг на розмір компенсацій - безпідставні.

    Іван Семанюк, заступник голови Тисменицької райдержадміністрації:

    - Це нескінчений потік скарг. Люди невдоволені розміром компенсації. Створена спеціальна комісія в районі на розгляд таких скарг. То вже на таких спірних питаннях ми залучали фахівців, які могли б підтвердити, бо є такі старі будинки, які могли мати тріщину в стіні або фундаменті давно.

    Заступник начальника Львівського КРУ Роман Кроляк нарахував лише у своїй області 17 мільйонів гривень, які на місцях намагалися витратити не за призначенням. Утім, за його словами, йдеться не так про бажання заробити на повені, як про спроби залатати за рахунок компенсацій діри в місцевих бюджетах.

    Роман Кроляк, заступник начальника КРУ у Львівській області:

    - Це, в принципі, з одного боку добре для регіону, що буде зроблено для людей. Є в нас випадки, що і лікарні включалися в перелік об'єктів, що постраждали. Дійсно про корупцію говорити не можна, бо воно все одно потребує ремонту. Але питання тільки в тому за рахунок яких коштів.

    Село Петрилів чи не найбільше постраждало під час липневої повені на Франківщині. Але не буває лиха без добра. Сюди приїхав президент, і через два місяці тут з'явилася нова вулиця. Її назвали іменем Віктора Ющенка.

    Президентська вулиця - у зоні особливої уваги. Тут регулярно з'являються не лише районні, а й обласні керівники. Перевірити, як ідуть роботи.

    Юрій Бодоряк, заступник голови Івано-Франківської ОДА:

    - Я задоволений, як ідуть роботи в цьому місці. Сподіваємося, все здамо згідно з графіком.

    Майбутні власники натомість тут бувають рідко. Нам ніхто не захотів сказати це на камеру, проте в селі подейкують, що серед них є люди, які вже давно тут не живуть. Їхні старі хати повінь зруйнувала остаточно. Проте за законом жодної різниці не існує. Держава зобов'язана в такому разі поставити новий будинок. Навіть якщо коштуватиме він у десятки разів більше за знесений стихією.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору