ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У закарпатському Великому Бичкові подають 20 видів голубців!

    28 березня 2024 четвер
    59 переглядів

    Господині селища Великий Бичків Рахівського району Закарпаття уміють готувати 20 видів голубців. Пропонують традиційні, гуцульські, угорські, румунські, болгарські, ліниві, солодкі, долму, з бурякового листу, з щавлю, пряні, з чабриком, пісні.

    1654.jpg— У Бичкові щонеділі у кожній хаті варяться голубці, — розповідає 55-річна Одарка Зеленко. — Різновидів багато тому, що в різні часи селяни пристосувалися крутити голубці з того, що було під руками. Пригадую, бувало, не вродила капуста. Тоді ми крутили голубці з бурякового та виноградного листу. Рецепт сподобався і лишився у ґаздинь. Коли рис подорожчав, щоб зекономити, ми почали додавати у начинку мелайної муки. А як скуштували голубець — смакота! Ви знаєте, справжні гуцули, щоб довго жити, щотижня їдять голубці.

    У пісні дні та на Святвечір великобичківці крутять вегетаріанські голубці. У начинку додають картоплю, гречку, моркву з часником, бринзу. Для дітей господині готують солодкі голубці.
    — Протираю варену квасолю, додаю подрібнений сир, пасеровану цибулю з морквою, заправляю пряними травами, — ділиться рецептом Одарка. — На підготовлені листки капусти кладу начинку, загортаю, надаючи форму циліндра. Голубці заливаю окропом. Як зваряться, додаю сметани і тушкую 10 хвилин у духовці.

    Найпопулярніші у селі голубці із картоплею. Для начинки сиру картоплю натирають на тертку, відтискають, додають пасеровану цибулю, яйця, сіль, перець і перемішують. Начинку загортають у листя капусти.

    — Стільки різновидів голубців пов’язано і з тим, що в нашому селі живуть і румуни, і угорці, й українці, й словаки. Мені найліпше смакують голубці по-угорські. Вони з копченим м’ясом та паприкою у квашеній капусті. Такі голубці можна їсти гарячими й холодними.
    Сніжана РУСИН, "Газета по-українськи"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору