ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті з початку року грибами отруїлося 6 людей, з них 2 — діти

    25 квітня 2024 четвер
    38 переглядів

    Упродовж року на Закарпатті грибами отруїлося 6 людей, з яких двоє – діти з однієї родини‚ що на Мукачівщині. На жаль‚ молодша‚ 6-річна дівчинка‚ через чотири дні після отруєння померла.

    11 жовтня через вживання „дарів лісу” на лікарняному ліжку опинився і 44-річний мешканець села Мужієво, що на Берегівщині.
    Збирання грибів - заняття захоплююче, однак воно вимагає певних знань, навичок та уваги. Ще у старовинних травниках про отруєння грибами писали: ”Некие же грибы, кто их приемлет не зная, напрасной смертью умирает”.
    Про отруйні властивості грибів люди знали багато століть тому. Вони були грізною зброєю у боротьбі за владу. Так загинули великі любителі грибних страв римський імператор Клавдій, Папа Римський Климент VII, французький король Карл VI.
    Отруйні речовини містяться в таких грибах, як піддубники, говорушки, але вони не викликають отруєння, оскільки не розчиняються в шлунково-кишковому тракті людини. Проте якщо приготовлені з цих грибів страви уживати разом з алкоголем, який, до речі, розчиняє токсини, симптоми отруєння виникають негайно, і наслідки можуть бути трагічними.
    Отруїтися можна і цілком їстівними грибами. Річ у тім, що гриби належать до продуктів, які швидко псуються. В старих продуктах нагромаджуються речовини розкладу білків, які можуть викликати отруєння. Ось чому перерослі, в’ялі, червиві, запліснявілі гриби збирати не можна.
    Для Закарпаття найбільш характерно те, що отруєння грибами тут найчастіше стається через їх збір у екологічно забруднених місцях. До них слід віднести узбіччя доріг, території поблизу промислових підприємств, навіть якщо вони не працюють вже кілька років. Під впливом несприятливої екологічної обстановки навіть їстівні гриби у цих місцях здатні набувати ознак отруйних, повідомили Репортеру у ЦП ГУ ИНС України в Закарпатській області.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору