ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українські митники затримали білоруса з 27,4 кг бурштину (Фото)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    57 переглядів
    Затримані на Рівненській митниці 27,4 кілограми бурштину-сирцю.

    Рівненськими митниками припинено спробу незаконного вивезення з України рекордної партії – 27,4 кілограми – бурштину-сирцю, який громадянин Республіки Бєларусь мав намір вивезти з приховуванням від митного контролю.

    В зону митного контролю відділу митного оформлення «Городище» Рівненської митниці заїхав автомобіль «Опель Сінтра». В салоні цього авто знаходились два громадянина Бєларусі. Для проходження митного контролю громадяни обрали смугу руху «зелений коридор». Білоруси обрали спрощений порядок проходження митного контролю. Тим самим вони засвідчили, що переміщують предмети, які не підлягають обов’язковому письмовому декларуванню або обкладенню митними та іншими платежами або зборами і на переміщення яких через митний кордон України не встановлено заборон чи обмежень.
    Однак у митників спрацювала професійна інтуїція, і автомобіль було виведено для огляду зі смуги руху «зелений коридор» на смугу руху, на якій митний контроль та митне оформлення здійснюються в установленому чинним законодавством порядку для громадян, котрі переміщують предмети, що підлягають обов’язковому декларуванню (з заповненням митної декларації).
    Під час проведення митного контролю в салоні автомобіля було виявлено 7,2 кілограми бурштину-сирцю. Каміння було загорнуто в поліетиленовий пакет та приховано під складеними задніми сидіннями, на яких зверху лежали пластикові двері. При проведенні поглибленого огляду авто митники виявили ще 20,2 кілограми бурштину-сирцю – як великих, майже кілограмових фракцій, так і дрібних камінців, розфасованих в поліетиленові пакети. Цю частину бурштину митники знайшли в нішах лівого та правого бампера.
    1849_1.jpgВстановлено, що автомобіль та бурштин належить мешканцю міста Столін (Брестська область Республіки Бєларусь). Громадянин перебував в цьому авто пасажиром, водій же ані про мету поїздки, ані про прихований в «Опелі» бурштин не знав. В своїх поясненнях власник авто повідомив митникам, що бурштин був куплений в Дубровицькому та Сарненських районах.
    Автомобіль та бурштин у білоруса митники вилучили, наразі проводяться заходи щодо встановлення осіб, причетних до його видобутку та реалізації.
    В зоні діяльності Рівненської митниці це вже другий випадок спроби незаконного вивезення бурштину за межі України в цьому році – в червні Рівненські митники в автомобільному пункті пропуску «Прикладники» вилучили 6,5 кілограмів бурштину. Мешканець Рівного намагався вивезти каміння рейсовим автобусом сполученням «Рівне – Пінськ».
    Відомо, що бурштин віднесений до категорії корисних копалин загальнодержавного значення, родовища якого на Україні є тільки у Рівненській області. Поліський бурштин користується неабияким попитом за кордоном, а ціни на «чорному» ринку сягають одного долара та більше за один грам.
    Потрапляючи за кордон, камінь стрімко дорожчає, що і спонукає окремих осіб налагодити його незаконний видобуток та вивезення за межі країни, повідомили Репортеру у прес-службі Держмитслужби України.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору