ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Населення Угорщини охопила золота лихоманка

    19 квітня 2024 п'ятниця
    47 переглядів
    Золота лихоманка в банках Угорщини

    Налякані світовою фінансовою кризою, угорці активно скуповують золоті злитки у банках. Це тому, констатують економісти, що багаті клієнти угорських банків втрачають довіру до звичайних грошей.

    А й справді, замовлень на купівлю дорогоцінних металів в Угорщині не бракує. Проблема в іншому – не вистачає золота на всіх.
    За даними угорських банків, попит на золото упродовж останнього тижня зріс серед населення у 10 разів. Металурги-золотарі скаржаться, що не встигають відливати злитки – замовники розбирають їх буквально з гарячих ще форм. За кілька днів покупці віддали за жовтий метал до півмільярда форинтів, тобто майже 3 мільйони доларів.
    Власних родовищ золота Угорщина не має, хоче й не згортає геологічних пошуків. Через те дорогоцінну сировину завозять із-за кордону. У середньому угорський покупець чекає на своє золото 3-4 тижні, повідомляють місцеві банкіри.
    А от клієнти банку мають досить широкий вибір. Торговець дорогоцінним металом Жолт Ґреґуш із акціонерного товариства «Ринок золота» розповів: «Ціну на золото визначають виключно за якістю металу. У такий спосіб і на світовому ринку інформують покупців про те, як дорого йдуть десяти-, 20-грамові злитки, одна унція золота аж до трьох кілограмів і так далі».

    Якщо у 2005 році одна унція золота, а це приблизно 30 грамів, коштувала на Лондонській біржі дорогоцінних металів 400 доларів, то нині за таку саму кількість брокери просять 850 «зелених». Економісти пов’язують це з наслідками іпотечної кризи в Америці, яка рикошетом вдарила по глобальній системі фінансів. Услід за падінням індексів провідних західних бірж минулого тижня, наприклад, стрімко полетіли й акції основних угорських компаній. За повідомленням преси, фондовий ринок Угорщини втратив на цьому значні суми грошей.

    Великих фінансових збитків зазнали і недавно створені приватні пенсійні фонди Угорщини – через збої в інвестиціях вони недорахувалися 330 мільярдів форинтів (у перерахунку – 2 мільярди доларів США).

    І хоча керівництво таких фондів і сама держава гарантують клієнтам повернення їхніх вкладів, люди воліють не ризикувати. Це підтверджують не тільки економісти. Наприклад, Сабо Андрашней, генеральний директор акціонерного товариства «Металарт», яке має державну ліцензію на роботу з дорогоцінними металами, зазначає: «Наші шановні покупці радше воліють перемінити умови вкладення коштів, переходячи з валютних депозитів на безпосередні операції з золотом. Попит на нього дуже і дуже росте».

    На цьому підприємстві клієнт може за бажанням вибрати собі потрібний золотий злиток. Великим попитом користуються нині кілограмові злитки ціною у 6 мільйонів форинтів (34 тисячі доларів). Але придбати їх можна буде не раніше як через місяць, оскільки навіть таке зовсім недешеве золото на складі довго не залежується.

    Василь Плоскіна, Радіо Свобода

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору