ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатський губернатор інспектував гірську Хустщину (Фото)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    70 переглядів
    Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші під час відвідання Хустького навчально-виховного комплексу № 1

    У четвер, 23 жовтня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші побував з робочою поїздкою на Хустщині, де провів прийом громадян і відвідав низку освітніх закладів міста та підприємств району.

    Прийом громадян пройшов, образно висловлюючись, під знаком освіти: кілька звернень безпосередньо стосувалось роботи освітніх закладів. Так, директори загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ст. №№ 2, 4, 6 та НВК № 1 звернулись до голови ОДА з проханням вирішити питання підвезення учнів із приміських сіл Кіреші, Чертеж та Зарічне. В цих селах є лише початкові школи, тож діти у старших класах навчаються в Хусті. Виділення "Шкільного автобуса" вирішило б гостру проблему з добиранням учнів на навчання. Олег Гаваші дав доручення начальнику управління освіти і науки ОДА винайти можливості для вирішення питання.
    Відтак Олег Гаваші проінспектував підготовку міста Хуста до опалювального сезону, побувавши зокрема у закладах освіти, де введено в дію нові автономні котельні, зокрема в дитсадку № 15, в першій та другій міських школах.
    Місто Хуст є наочним прикладом того, як можна ефективно вирішити гостру проблему теплозабезпечення. Як відомо, "Закарпаттеплокомуненерго" забезпечувало теплопостачання у всі райони області, крім Ужгорода, Мукачева, де працювали свої підприємства. Однак фінансове становище "Закарпаттеплокомуненерго" погіршувалося як і якість надаваних ними послуг. В результаті рішенням сесії облради котельні цього підприємства було передано у власність територіальних громад. В Хусті до підготовки до зими поставились серйозно. Всі котельні взяли на баланс міста, створили нове комунальне підприємство "Хуст-тепло". Паралельно працювали над переведенням на автономне опалення житлового сектора та бюджетної сфери. І на сьогодні місто практично не має проблем з початком опалювального сезону. Оскільки новостворене підприємство "Хуст-тепло" не боргує за спожитий газ, то має всі підстави отримати у НАК "Нафтогаз України" ліміти на постачання газу для котелень, що подають тепло населенню.
    1873_1.jpgЗагалом цьогоріч в Хусті завершилася розпочата у 2002 році комплексна програма з переведення шкіл та дитсадків на автономне опалення. Зокрема в освітянських закладах було вирішено встановити теплогенеруючі установки двох видів – газові або ж електричні.
    – На початок цьогорічного опалювального періоду всі 11 шкіл та 8 дитсадочків міста вже від’єднані від центрального теплопостачання і отримують тепло безперебійно із власних котелень, – каже хустський міський голова Михайло Джанда. – Піти на такий крок нас змусили реалії сьогодення, адже вартість спожитої енергії від обласного підприємства "Закарпаттеплокомуненерго" щорічно зростала, і бюджет такого навантаження вже не витримував. Завдяки автономному опаленню нам вдалося забезпечити школи теплом. Тепер в управлінні освіти не переймаються тим, де віднайти кошти за спожите тепло, яке навчальні заклади і не завжди отримували.
    – За підрахунками наших фахівців, газові котельні доцільно будувати у великих навчальних закладах. В тих, де небагато приміщень, вигідніше переходити на електричне опалення, – переконує міський голова.
    Михайло Джанда каже, що ще шість років тому на будівництво та запуск однієї котельні витрачалося 250 – 300 тисяч гривень. Сьогодні ж вона коштує понад 600 тисяч гривень. Міський голова вважає, що всього за один, максимум за два опалювальні періоди автономна котельня школи вже повністю окуповуються.
    Позитивний досвід зі вставлення автономного опалення і запровадження енергозберігаючих технологій потрібно переносити і на інші освітянські заклади краю, переконаний голова облдержадміністрації.
    – Перший подібний досвід започаткували ще сім років тому освітяни Мукачева. Керівники низки шкіл та дитсадків області вже переконалися, що автономні котельні дають велику економію коштів, а витрати на придбання технологічного обладнання швидко окуповуються. Нині, завдяки автономному опаленню є змога економити значні кошти, які буде спрямовано на поліпшення матеріально-технічної бази освітянських закладів. Але головне, що ми отримуємо від автономного опалення, – це теплі приміщення шкіл та дитсадків, – вважає Олег Гаваші.
    * * *
    Керівник краю побував також на урочистостях з нагоди 55-річчя створення Хустської спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови № 3. Відкритий у 1953 році навчальний заклад на сьогодні є одним із кращих у місті. Майже 80 відсотків цьогорічних випускників вступили до вищих навчальних закладів, а один з них – Костянтин Цуперяк – серед 210 учнів України, що за результатами зовнішнього незалежного оцінювання показали найкращі знання.
    Під час урочистої лінійки голова облдержадміністрації привітав великий колектив закладу:
    – Ваша школа є одним з найуспішніших навчальних закладів міста. Випускники школи підтверджують високий рівень знань як на предметних олімпіадах, так і під час складання незалежного тестування. Троє вчителів цьогоріч стали лауреатами обласного етапу конкурсу „Вчитель року”. Один з викладачів отримав обласну премію імені Августина Волошина. Це насамперед свідчить про якість навчального процесу і про високі досягнення вашого колективу, – відзначив Олег Гаваші.
    З нагоди свята керівник краю вручив колективу школи сертифікат на сучасний мультимедійний клас, яким вже незабаром зможуть користуватися вчителі та учні. Ще один приємна подія для колективу школи – запуск нової автономної котельні.
    – Не секрет, що до сьогодні з опаленням в нашій школі виникали труднощі. Теплопостачальна компанія подавала тепло на власний розсуд, нерідко ставалися аварії, через що взимку температура у класах іноді опускалася до 14 градусів, – розповідає директор Хустської школи №3 Валерій Ігнатко. – Днями ми здійснили тестовий запуск нової котельні і переконалися в тому, що взимку ми зможемо вчитися у теплих приміщеннях.
    Перш ніж перейти на автономне опалення у школі відремонтували теплову мережу. Менш ніж за місяць встановили нову дахову котельню, яка обійшлася більш ніж у 600 тисяч гривень.
    На обладнання автономної котельні та ремонт школи витрачено майже півтора мільйона гривень. Їх виділили із міського бюджету.
    – За ці кошти, нам вдалося замінити вікна на металопластикові, забезпечити безперебійне водопостачання, відновити фасад будівлі. Також цьогоріч замінено 1600 квадратних метрів покрівлі, – каже керівник закладу. – Отож до 55-річчя школи маємо і оновлену будівлю, і теплі класи.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору