ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русини вимагають у Києва автономії

    24 квітня 2024 середа
    31 переглядів
    Конгрес проходіт під девізом «Я русин був, есмь і буду». Зараз іде процес обговорення проекту меморандуму, який буде підписаний

    Про це заявив на другому європейському Конгресі підкарпатських русинів, який проходить сьогодні в Російському драмтеатрі міста Мукачева, голова сойма підкарпатських русинів отець Дмитро Сидір.

    «Ми вимагаємо відновлення статусу своєї землі. Ми не субетнос, не похідний продукт від українців. Ми поважаємо Україну, але хочемо статус республіки в республіці. Ми свідчимо, що українська влада проводить з нами етноцид», – зазначив Сидір.

    За його словами, «влада скачується до тоталітаризму і антинародності. В школах заборонена русинська мова, русинська культура, наші діти не можуть вивчати нормально історію».

    Він також заявив, що русини мають «всі підстави перед нащадками і предками відновити свою державність, яка де-юре існує. Якщо Україна і далі ігноруватиме нас і не вирішуватиме позитивно наше питання, ми знайдемо іншу акцію. Якщо якісь терористичні групи окуповуватимуть наш край, ми негайно приймемо рішення про відновлення державності. І це не сепаратизм. Коли нас пов'яжуть у в'язницю, то нехай в'яжуть усіх. Ми вимагаємо від української влади після цього конгресу сісти за стіл переговорів з нами. Ми сподіваємося, що Україна змінить свої орієнтири». «Ми не сепаратисти, ми вдома, Україна прийшла до нас», – підкреслив голова сойма підкарпатських русинів. Прем'єр-міністр тимчасового уряду русинів професор Іван Туряниця заявив, що «Україна неправомочно на території Підкарпатської Русі утворила свою область. Тобто на території чужої землі».

    Конгрес проходіт під девізом «Я русин був, есмь і буду». Зараз іде процес обговорення проекту меморандуму, який буде підписаний і направлений українському уряду. Конгрес також супроводиться акцією підтримки близько 500 людей активістів партії «Батьківщина», які прибули практично зі всіх регіонів України. Вони з прапорами охороняють будівлю Драмтеатру.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости