ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Малий прикордонний рух з Словаччиною ускладнюється

    19 квітня 2024 п'ятниця
    19 переглядів

    Словацька республіка ставить жорсткіші умови, ніж Угорщина, для отримання дозволу малого прикордонного руху. Деякі закарпатці ж скаржаться, що отримати такий дозвіл буде не легше, ніж Шенгенську візу.

    Василь Дубчек живе в Ужгороді, всього за два кілометри від словацько-українського кордону. До розширення меж Шенгену на Словаччину, він часто їздив до цієї країни на відпочинок: взимку катався на лижах, літні відпустки проводив з сім’єю на відомому озері Ширава. Жорсткі умови отримання шенгенських віз викликали у Василя свого часу невдоволення, а зараз, коли чоловік почув про умови отримання дозволів малого прикоронного руху, ще більше обурився.

    - Знаєте, колись, за Радянських часів, говорили, що між Європою і Союзом залізна завіса. Мені здається, що зараз завіса ще більш жорсткіша, і з кожним днем Європа все більше відгороджується від нас, українців… - каже пан Василь.

    Закарпатці вже звикли, що для того, щоб отримали дозвіл на малий прикордонний рух до Угорщини, необхідно оформити всього одну заяву і докласти копії документів. Однак зі Словаччиною все буде набагато складніше. Закарпатець повинен надати у Консульство запрошення від словацької сторони, як і при оформленні Шенгенської візи. Вимагатиметься і документальне підтвердження родинних зв’язків між закарпатцями та тими, хто їх запрошує.

    Вимоги є і до терміну дійсності закордонних паспортів українців.

    - До документів, на відміну від угорських правил, потрібно докласти дві фотокартки, оригінал закордонного паспорта, термін дії якого має бути більше 15 місяців з моменту прийняття заяви на видачу дозволу на малий прикордонний рух - каже другий секретар Генконсульства Словацької республіки в Ужгороді Ернестіна Федерічова.

    За словами словацьких консулів, плата за отримання дозволу становить, як і для угорського, 20 євро. Діти до 15 років від сплати звільняються, в «угорському» варіанті - до 18 років. Не платитимуть за отримання дозволу мешканці віком старші 60-ти років, Угорщина дозволяє безоплатно отримувати документи всім закарпатцям, які офіційно є на пенсії. Видаватиме ж документи не консульство, а словацька поліція. Які вона ще може висунути додаткові умови, невідомо.

    Всі ці умови почнуть діяти від дня ратифікації угоди про малий прикордонний рух між Україною та Словаччиною. За словами працівників українського та словацького консульств, ймовірно, це станеться після 1 вересня.

    Радіо Свобода

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости