ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Кавове деревце з Ужгорода росте в Івано-Франківську (Фото)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    96 переглядів
    Подароване вчителькою з Ужгорода кавове деревце росте в кімнаті мешканки Івано-Франківська.

    До редакції UA-Reporter.com надійшов елетронний лист від мешканки м.Івано-Франківськ Наталії Ходюк, в якому вона відгукнулася на нашу публікацію про досягнення професора Василя Зайця по вирощуванні хурми. Франківчанка вирішила поділитися власним досвідом по вирощуванні кавового дерева в умовах міської квартири.

    Доброго дня, редакціє UA-Reporter.com! Надсилаю вам декілька фото кавового дерева та кілька слів про його історію. Але до історії хочу вам сказати, що в Ужгороді бачила в однієї цікавої жінки - вона вчителька, в приватній садибі цілий рай, і на вулиці і у хаті.
    На вулиці - і вишня "мореля" красуня, вся аж палахкотіла багрянцем від важких великих ягід, виноград звисає такими важкими прозорими налитими сонцем та бурштином гронами, що здається ось-ось піде з них солодкий дощ, яблуні розляглися гілками по шпалерах з восковими плодами, мов ялинкові прикраси, суниці блискають рубінами вздовж стежок, в кутку - розрісся бамбук - як охорона цієї краси, по опорі плететься актинідія з темно-зеленим восковим листям та гронами плодів.
    А в хаті - чого тут тільки немає. Але найкрасивіше - це безліч кавових дерев - великих, аж до стелі, і молодих деревець різної величини.Все доглянуто з теплом і любов'ю, все красується і буяє. От де варто побувати, пофотографувати і порадувати цією красою багатьох.
    Напевно у вас багато таких зелених садиб - бо клімат і земля сприяють росту цих екзотів. В Ужгороді взагалі все буяє, це краса просто неймовірна - магнолії, тюльпани, плетисті рози, а ваша прекрасна сакура...
    4070_1_0.jpgБуваючи в Ужгороді, завжди роблю декілька фото цієї краси. Наприклад, біля кафе "Мерелін" - пишна прекрасна магнолія, навіть зараз, восени, обсипана набухлими бутоньєрками, що з нетерпінням чекають весни, щоб розквітнути враз.
    Тепер коротко про свою каву. Подарували мені її діти на новий рік 2005 - метровим деревцем. Вони виростили її з маленького росточка. Але тоді ні вони, ні я не знали, що кавове дерево не витримує температури нижче +10 градусів. Не дивлячись на те, що деревце діти привезли в машині, гарно укутане газетами та цупким папером, певно листя все ж замерзло. І через декілька днів почало сохнути, скручуватись і опадати. Важко було дивитись на це, я не розуміла що робиться, нічого не допомагало - ні оприскування, ні підживлення, ні купання.
    4070_2_0.jpgВ літературі не знаходили жодної інформації про вирощування кавового деревця в домашніх умовах. Було боляче, бо діти ростили деревце два роки. Тому вирішила попробувати його врятувати.Не дивлячись на всі зусилля на протязі місяця залишився лиш голий стовбур. Поставила залишки деревця у темний прохолодний підвал, грунт тримала ледь вологим. Знайшла інформацію про критичну температуру у + 10 градусів. Весною, після 10-го травня, коли минає загроза приморозків, висадила голе деревце у відкритий грунт, в тінисте сирувате місце, зробила навколо деревяний каркас, для захисту від сонця використала тюль - просту натуральну, бабусину, закріпивши на каркасі. Щодня провідувала деревце, поливала.
    4070_4_0.jpg 4070_5_0.jpgІ воно стало оживати, набухли бруньки, на місці опавших листочків прокльовувались гілочки - деревце ожило. Воно міцніло і розросталося з кожним днем. Під осінь це було красиве дерево з темно-зеленими глянцевими листками, гілки в нього розміщені як в ялинки. В кінці вересня з відкритого грунту персадили деревце у вазон - і тепер воно живе, цвіте і плодоносить другий рік у хаті.
    Влітку, у "сезон дощів" - приймало дощові потоки на відкритій терасі, а потім заховалось від прямого сонця у кімнату. Тепер росте біля вікна, що виходить на південний захід, набирається сонця, але не спеки, любить дрібний штучний дощик з пульверизатора.
    А нам в подяку - дає красу, аромат жасмину при цвітінні, а цвіте більше місяця - так цікаво, не всі гілочки одночасно, а ніби одна одна наздоганяє іншу. А на деяких - і плоди ще є, і цвіт новий.
    Виросло під саму стелю, верхівку ми зрізали, спочатку намагалося пустити нову верхівку, а тепер наперно "зрозуміло, що нема куди, і тільки розростається в ширину - видовжує гілки. От і вся історія.
    З повагою,
    Наталія Ходюк, Івано-Франківськ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Вишліть будь ласка,якщо це можливо,хоча б одне кавове зерно,чи саджанець для вирощування в домашніх умовах!Звичайно ми заплатимо.Відпишіть на нашу почтову скриньку.Завчасно дякуємо!

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Доброго дня!

    Порадьте будь-ласка:
    1. як посадити хурму;
    2. вирощування в домашніх умовах;
    3.розмір деревця і фото.
    4. За скільки років почнуть появлятись плоди хурми.

    З поваю, Леся.