ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Невицький замок на Закарпатті може піти за вітром...

    25 квітня 2024 четвер
    78 переглядів
    Невицький замок у Закарпатті може загинути.

    Невицький замок – унікальна пам’ятка 12 століття – може загинути через… безгосподарність та чиюсь халатність.

    Як з’ясувалося, фортеця нікому не належить. А через це на її порятунок не можливо залучати кошти. Наразі вивченням та дослідженням споруди займаються лише фанати-науковці та волонтери.
    Невицький замок у Закарпатті може загинути Високо над Ужем, на стрімкій горі, що поросла густим лісом, мовчазно здіймаються вищерблені часом і негодою стіни Невицького замку.

    Археологи датують цю пам’ятку 2-им століттям і кажуть, що не лише для Закарпаття і України, а й для всієї Європи вона має неабияке значення.

    «Це ж парадокс!»

    Унікальна споруда вистояла віки, однак сучасники можуть її втратити через елементарну безгосподарність. Це ж треба: замок нікому не належить.

    Через це неможливо залучити кошти на його дослідження та музифікацію, каже історик, археолог, керівник громадського об’єднання «Невицький замок» Олександр Дзембас: «Уявіть собі, Невицький замок сьогодні не знаходиться на балансі ні в районі, ні в селі. Є міжнародні фонди, які готові фінансувати проект музифікації замку. Але нема з ким укладати угоду. Отакий парадокс!»

    Подорож у середньовіччя...

    Історики кажуть, за роки вивчення та проведення розкопок в Левицькому замку та навколо нього накопичили просто унікальний матеріал. Якби гроші, зусилля та бажання – можна б зробити нечуване: «Пам’ятка автентична. Ми вивчили всі етапи перебудов, накопичили величезну інформацію про замок, усе це мусить бути відтворене. Якби вдалося кошти залучити, то можна б сучасника перенести в справжнісіньке… середньовіччя».

    Поки що ні українська, ні міжнародна спільнота не можуть долучитися до справи порятунку Левицького замку. Роблять це виключно волонтери: під наглядом археологів проводять розкопки, облагороджують територію.

    Якби їхню роботу оплачували, кажуть спеціалісти, то це вже обійшлося б щонайменше в півтора мільйона гривень.

    Сюзанна Кирлик

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору