ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Західній Україні люди відмовляються від газу

    18 квітня 2024 четвер
    55 переглядів

    Віднині грітимемося вже за новою ціною газу. Для населення вона зросла на 35%.

    Хто має лічильник, платитиме майже 48 з половиною копійок за куб. метр (48,36), хто не має – 53 копійки з лишнім (53,16). І це при тому, що використовуєте ви до 2,5 тисяч кубів за рік. Коли ж більше – то й ціна зростає. Максимум вона становить майже гривню 97 копійок.

    Шкалу ухвалила Національна комісія регулювання електроенергетики і нема на то ради. Але в селах раду знаходять. Там починають практично відмовлятися від газу.
    Іван Свищ був першим на своїй вулиці, кому підвели газ. Ця знаменна подія в селі Бірки сталась 87-го. Люди тішились: нарешті цивілізація дійшла і до них, хоч іти було всього 20 км від Львова.

    Іван Свищ, опалює дровами: “Я перший газ зробив тут, лічильник купив державний, поставив лічильник.”

    І першим відмовився від газу та перейшов назад на дрова. Хоча й жити тепер доводиться в літній кухні - невеличкій дерев’яній хаті, яку звели поруч із новою цегляною. Жити в останній, двом пенсіонерам, навіть з синовою допомогою, виявилось не по кишені. Ще минулого року в опалювальний сезон доводилось викладати мінімум 400 грн. щомісяця. Отож, і злили з батарей воду, а котел виключили. Живуть тут хіба влітку.
    Марта Свищ, господиня: “40 кубів, хата тягне, котел, 40 кубиків в сутки. А то як зараз по 50 копійок – 20 грн. виходить, а як буде по гривні?”

    Іван Свищ, опалює дровами: “Ще Росія зацінить так, що люди будуть бідувати, хто буде грівся газом.”

    Ще хто має державні субсидії, якось потягне опалення. Решта, каже Іван Теодорович, вже переходять на дрова. З ними в селі без проблем - навколо ліси: хочеш купуй, а можна й задарма, якщо помагатимеш лісникам.

    Іван Свищ, опалює дровами: “Я маю на 5-6 зим вже. Не знаю, чи доживу, але маю.”

    Загалом, вже усе село думає, як принаймні звести використання газу до мінімуму. Купують спеціальні котли-гібриди на газ і на дрова. Юрій Солило такого наразі немає - 12 тисяч грн. треба віддати. Але його спосіб не гірший. Чоловік завбачливо не викинув старого котла, на дрова. Об’єднав його з газовим в одну систему і тепер лише відкриває той чи інший кран – залежно, чим палить. Зазвичай це дрова, а газ підключає хіба в сильні морози.

    Юрій Солило, має гібридну систему: “То така система. Якщо піднімаєте температуру до 80-60 градусів дровами, газ наставляєте собі на 60, все. І коли дрова гаснуть, автоматично включається газ і все, далі тепло те саме, воно не пропадає до ранку.”

    А вранці підкинув дров, і газовий котел вже не потрібен до вечора. Економія - мінімум втричі, враховуючи й купівлю дров. Сім’ї на рік треба максимум дві машини, це 1200 грн. Тим часом за газ при теперішніх цінах довелося би заплатити 4-5 тисяч. А як хата на 2-3 поверхи – накручує вдвічі більше. Але вже й заможні взялись до альтернативи. Дехто навіть споруджує печі. Тому свою, нині модну, пані Надя у літній кухні уже не розбиратиме.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору