ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Православні і греко-католики святкують День Андрія Первозваного

    18 квітня 2024 четвер
    38 переглядів

    13 грудня православні і греко-католики святкують День святого Апостола Андрія Первозванного. Водночас в народі День Андрія – велике зимове молодіжне свято, цього вечора дівчата ворожать на судженого.

    Андрій – один із найбільших християнських святих, перший із дванадцяти, кого Ісус Христос покликав у свої апостоли, саме тому в православній традиції його називають Первозванним. За переказами, Андрій благословив місце, де стоїть нинішній Київ, сказавши, що колись тут Господь збудує багато церков.

    Ми згадуємо апостола, який був перший покликаний Ісусом Христом до проповіді. І жеребом йому випало проповідувати саме в українських землях. Його вважають основоположником української церкви, від нього починається відлік історії християнства в нашій Русі-Україні.

    Крім українського православ’я, Андрія Первозванного особливо шанують сьогодні у Константинопольській церкві (тут він був апостолом і висвятив першого єпископа), у Грузинській церкві (св. Андрій проповідував у причорноморських державах), у Російській церкві (адже вона походить від української), у Грецькій церкві (саме на території сучасної Греції Андрій був розіп’ятий на хресті).

    Так склалось в українській історії, що саме в день цього християнського свята в народі проводять ритуали нерелігійного характеру. У ніч на 13 грудня передбачають майбутню долю. Серед найпоширеніших в Україні ворожінь, коли дівчата шукають свого судженого у дзеркалі, приказуючи «Дай, Андрію, знати, коли долю ждати». Або, щоб зрозуміти, куди вийде заміж, кидають через будинок чобіток. А ще дають пиріжки їсти собаці, щоб той вибрав, яка дівчина вийде заміж першою.

    Церква категорично заперечує будь-яке передбачення долі

    Юрист Оксана Кратюк розповідає, що в дитинстві без Андріївських вечорниць не обходився жоден рік. Крім того, часто ворожіння збуваються, запевняє жінка: «Є таке дуже класне ворожіння. У мене в житті воно стало реальним. Потрібно, щоб дівчина купила собі нового гребінця, і перед тим, як лягати спати, набрала чистої води у склянку, випила кілька ковтків цієї води, причесала коси, поклала гребінець на склянку під ліжко, в головах. Лягаючи, щоб сказала: суджений-ряджений, прийди до мене на побачення. Цієї ночі обов’язково присниться суджений. Коли в мене було весілля, мені мій сон пригадався, я зрозуміла, що саме цю людину я тоді бачила».

    Оксана – християнка, і подібні ворожіння вона називає забавкою, приводом повеселитись із подругами. Втім церва категорично заперечує будь-яке передбачення долі.

    Отець Євстратій зазначає: «Церква однозначно негативно ставиться до гадання та ворожіння. Вони заборонені у священному писанні, є гріхом. Хто таке чинить, він не вшановує свято, а навпаки, оскверняє його, служачи злому духові».

    За Східним календарем 13 грудня вважається Днем Чаші Грааля, Днем серця. У цей день астрономи радять давати милостиню, ділитись із ближнім. Після обіду цього дня потрібно зустрітися і спілкуватися з друзями. Отож на вас чекають ті, кого ви вже давненько не бачили!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору