ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З гривні у долари заощадження переводити не варто

    20 квітня 2024 субота
    52 переглядів

    Що у нинішньому становищі робити громадянам зі своїми грошима?

    "У нинішній ситуації немає жодних універсальних рішень — будь-яке з них можна піддати критиці. Якщо у вас удома є достатня кількість гривні, то передноворічні знижки — кращий привід отоварюватися. Гривневі запаси я рекомендую реалізувати. Якщо ж у вас удома зберігається валюта, то я б на вашому місці її поки що не чіпав. А конвертувати гривні у валюту не раджу. Якщо ж ваші гроші зберігаються на депозитах, я б і їх не смикав — краще їх переоформити за вищою відсотковою ставкою. Мені здається, що валютні депозити — найнадійніший варіант заощаджень" — говорить директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

    Також він не віддавав би переваги якійсь одній з валют. Адже ми не знаємо, як поведеться евро по відношенню до долара, і так далі. Навесні долар був 1,6 до евро, а зараз — 1,25, тому і тут спостерігаємо значні коливання. Згадуючи події 1998-99 років, акцентую увагу, що ще до тієї кризи було зрозуміло: гривня далеко вискочить. І навесні 2008 року було ясно, що вона знову підстрибне — штучно підтримувався долар, політика валютного коридору своє двано віджила. Треба було набагато раніше переходити на варіант гнучкого курсу, а не тримати його затиснутим.

    В даний час ще й спрацьовує елемент паніки серед населення та банкірів, які не чекали такої політики від НБУ. На жаль, поки не видно, за рахунок чого в державі міг би пожвавитися експорт і збільшитися приплив валюти. Динаміка зростання монетарних агрегатів 2008 року нічим особливим не відрізнялася. У НБУ просто так гроші не друкують, і, думаю, причиною стали високі витрати уряду, збільшення соціальних витрат на той момент, коли ВВП у країні не зростав. На сьогодні економіка України працює не завдяки владі, а всупереч їй — відсутній контроль за потоками капіталу і діяльністю фінансової системи, — підсумував Василь Юрчишин.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору