ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як не стати жертвою передноворічного “лохотрону” в наших магазинах?

    18 квітня 2024 четвер
    60 переглядів
    У магазинах побутової техніки розпочалися передноворічні знижки.

    Коли знижка виявилася переплатою…

    Незважаючи на передноворічні акції та знижки, покупці пасивно купують побутову техніку

    У магазинах побутової техніки розпочалися передноворічні знижки. Товар можна придбати на 20-50% дешевше, ніж минулого місяця. Наскільки ефективні такі приманки для покупців та як не стати жертвою передноворічного “лохотрону”?

    Знайомий розповів, що кілька років тому 31 грудня, купуючи в магазині побутової техніки дорогий холодильник, отримав у подарунок електрочайник. Схоже, він багато років пролежав на складі й від тривалого зберігання попсувався. Чайник згорів наступного дня, щойно його ввімкнули у розетку. Коли хлопець звернувся у магазин, щоб поміняти, йому сказали, що акційний товар обміну не підлягає.

    Сусідка, яка за фахом бухгалтер, теж “прогоріла” на передноворічній акції. Купувала кухонний комбайн зі знижкою – заплатила 1500 гривень. Як потім з’ясувалося, “знижка” виявилася переплатою. В іншому магазині комбайн коштував на 40 гривень дешевше.

    “Серйозну покупку не варто робити поспіхом у найближчому магазині, - радить пан Андрій Березюк, який возив в Україну побутову техніку з Польщі. – Перш ніж купувати товар, треба зорієнтуватися в цінах, визначитися, що вам потрібно, а не купуватися на “понти”. У магазинах за кілька тижнів до початку акції ціни на техніку різко скачуть вгору, а потім на окремий товар падають. От вам і передноворічні знижки”.

    За словами пана Андрія, в Україну часто потрапляє неякісна побутова техніка. Продається вона у звичайних магазинах. Вироби, які привозять з Китаю, - підробка світових брендів. Надавати підприємцю на такий товар гарантію невигідно, бо запасні частини коштують дорожче, ніж сам виріб, і дістати їх непросто. Трапляється, підприємець їде за новою партією, а фірми-виробника вже не існує.

    Територіальні органи у справах захисту прав споживачів за дев’ять місяців цього року перевірили близько 54,7 тисячі одиниць побутової техніки. Більша частина з неї виявилася бракованою. Як повідомляють у Держспоживстандарті України, після перевірки знято з реалізації близько 29,9 тисячі одиниць побутової техніки. 66,2% - через відсутність необхідної інформації про товар; 58% товарів не мали супровідних документів щодо якості та безпеки; 4% одиниць техніки не відповідали вимогам нормативних документів.

    “Наш ринок побутової техніки пропонує широкий асортимент продукції, яку характеризує одна тенденція: електроприлади швидко виходять з ладу”, - прокоментувала ситуацію голова Держспоживстандарту Лариса Лосюк.

    Лише 22% сучасної побутової техніки служить понад десять років. Більша частина приладів псується після п’яти років роботи або раніше. Зазвичай матеріали, що використовуються при виробництві деталей, тріскають, кришаться і перегорають у термін, закладений виробником. Через п’ять-сім років у пральних машинах псуються гумові прокладки і манжети, горять двигуни, тріскають пластмасові баки. У холодильниках протираються трубки систем охолодження, що спричиняє випаровування фреону.

    Продавці побутової техніки кажуть, що, незважаючи на акції та знижки, покупці не так активно купують товар, як напередодні 2008 року – дається взнаки економічна криза. Якщо раніше перед святами люди активніше купували велику побутову техніку, то тепер на подарунки вибирають праски, фени, електрочайники, кавоварки. Ціни на техніку, куплену за останній місяць-два, підскочили на 15-20%.

    За останнім дослідженням компанії GFK Ukraine, наразі в країні на рекордну суму скоротилися продажі великої побутової техніки, чого не спостерігалося з 1994 року, відколи досліджують цей сегмент роздрібної торгівлі. За прогнозами експертів, ринок зменшився як мінімум на 20%, а ситуація вгамується не раніше 2010 року. За даними компанії TNS, обсяг ринку в минулому році зріс на 70%, а загальний обсяг ринку побутової техніки в країні становив майже 2,5 мільярда доларів, 50% якого припало на столицю. В нинішньому році, за прогнозами експертів, падіння ринку становитиме 15-25%.


    Марія САВЧЕНКО, експерт з моніторингу та інформації Спільноти споживачів та Громадські об’єднання

    Побутову техніку краще купувати у спеціалізованих магазинах, а не на ринках. Принаймні знатимете, куди повернути товар, якщо він виявиться неякісним. При покупці від продавця потрібно вимагати товарний або касовий чек та талон на гарантійне обслуговування. На товарному чеку має бути зазначена назва товару, його ціна, дата продажу та підпис продавця. На гарантійному талоні – мокра печатка магазину і підпис продавця. Електропобутові прилади та електроосвітлювальну апаратуру перевіряють у дії при покупці.
    Продавець має забезпечити безкоштовну доставку та кваліфіковану установку складних електроприладів не пізніше п’ятиденного терміну з дня продажу. Для складних технічних товарів він починається не з дня покупки, а з дня установки.

    "Високий Замок"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Согласен, особенно в этом преуспела сеть магазинов "Эльдорадо"...мало того что дорого, так они еще и заведамо поломанные вещи продают. Как у них это называется - Refactoring, то-есть бракованная техника после ремонта. Реально там только по мелочи можно что-то купить: удленнитель, наушники, батарейки.