ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українські сувеніри зроблені здебільшого ...в Китаї!

    25 квітня 2024 четвер
    51 переглядів

    В Україні – дефіцит якісних народних майстрів. Ті, що є, хочуть за роботи великі гроші.

    Ситуацією користуються закордонні, головне китайські підприємці. Завезений товар двічі дешевший, тому не дивуйтесь, якщо на українському сувенірі прочитаєте "Зроблено в Китаї".

    Не всі українські сувеніри нині вітчизняного виробництва. Замість народних майстрів тепер їх роблять китайські конкуренти. Вони виготовляють більше половини сувенірного товару на ринках Прикарпаття. Попит на українські сувеніри зріс, а постачати на ринки цей крам нікому. Майстри не встигають задовольнити попит на продукцію. Та й якість кульгає, пояснює власниця сувенірного ринку. Додому туристи везуть різьблені вироби, писанки та вишиванки. Взимку - в’язані шкарпетки і ліжники. Тетяна не приховує: українські лише ліжники. Китайська робота і краща, і вдвічі дешевша.

    Тетяна Сухорукова, власник сувенірного ринку: "Ось от молоденьке телятко. Подивіться, яке воно м’ягусечке і досить гарно вичинене. На жаль, ми поки що не знайшли українського майстра, який би міг так якісно вичиняти оці речі. Українські мають і запах, і зовсім не тої структури, ламається і не так довго служить".

    Українські сувеніри залюбки роблять у Піднебесній. Продавець пояснює: їх більше купують, бо зроблені акуратніше.

    Тетяна Сухорукова, власник сувенірного ринку: "Зробили стратегічну помилку. Оділи чоловіка в жіночу сорочку. Ця вишивка, вона має бути по манжету. Ось цей – теж китайський. Він досить цікавий, оригінальний, а це український. Ви самі можете порівняти якість і виконання двох робіт".

    На китайських конкурентів майстер лозоплетіння Василь Тарантюк не ображається. Оптові покупці забирають його товар великими партіями просто з рук. Однак знизити ціну до рівня китайської не може.

    Василь Тарантюк, майстер з лозоплетіння: "Дешевше, бо то машинна робота. А самому неможливо так багато зробити. Не в змозі".

    Українські майстри нарікають, що так і не дочекалися підтримки малого і середнього бізнесу. Змушені давати хабарі і вбивати час на виготовлення дозвільних паперів. Доки ситуація не зміниться – ніби на глум на прилавках красуватимуться різьблені тарілки з тризубом. Напис "Слава Україні!" у китайців виходить добре.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору