ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Закарпатті масово фіксують факти подачі неякісного газу

    19 квітня 2024 п'ятниця
    19 переглядів

    У Закарпатській області зростає кількість скарг на неякісне блакитне паливо, а також на повне його припинення. Найбільше незадоволених в Ужгороді та Ужгородському районі.

    Люди стверджують, розпочалися проблеми від початку року. Газовики кажуть, роблять усе можливе, але не виключено, що неякісний газ у населення через те, що він закачується з підземних сховищ.

    Газу просто немає — люди запалюють газові плити, але вони просто не горять… На таке скаржиться переважна частина жителів міста Ужгорода. Для мешканців проблема неякісного газу ще й тому дуже актуальна, що понад 70 відсотків ужгородців від’єдналися від централізованого постачання й встановили в своїх квартирах автономні системи опалення.

    Через слабкий газ котли просто не запалюються й люди просто мерзнуть. Автономні котельні, до речі, встановлені і в багатьох садочках, школах, лікарнях, тобто, через слабкий тиск газу і неякісне блакитне паливо можуть залишитися без тепла і діти, і хворі.

    Крім того, проблеми і в жителів Ужгородського району – в них масово замерзають газові редуктори. Це спеціальні прилади, які регулюють тиск газу і встановлені вони безпосередньо на межі подачі газу від загальних мереж до індивідуального будинку. Газовики наводять таку статистику: від початку року в області зафіксовано 850 звернень з подібними скаргами, понад 730 з них в ужгородському районі. Спеціалісти розповідають, що до редукторів якимось чином потрапляє вода і вони просто замерзають.

    Але чи реально таке, щоб вода потрапила в газову трубу?

    Спеціалісти кажуть, що це можливо. Причому неофіційно газовики розповідають, що всі ці проблеми в Закарпатті почалися відтоді, як почали закачувати в мережі газ з підземних сховищ.

    Офіційно коментують, що таке відбувається час від часу, але не в таких кількостях, як зараз. Особливо загострюється ця проблема під час сильних морозів, які зараз власне й сковують Закарпаття. Фахівці кажуть, волога накопичується в гумових деталях газових редукторів. Саме ці деталі замерзають і таким чином припиняється подача газу.

    Спеціальні бригади ВАТ «Закарпатгаз» виїжджають за викликами і спеціальними фенами висушують гумові деталі. Але, кажуть люди, це не дуже допомагає. Ось що з цього приводу розповів жителька села Минай Ужгородського району Магдалина Сливка: «6-го числа, на самий святий вечір ми лишилися без газу. Просто перестав запалюватися на плиті, котел теж виключився. Газовиків викликали, правда, довелося доволі довго чекати, бо тоді ледь не в половини нашого села позамерзали редуктори. Після Різдва ще раз замерзало. Кажуть, вода в газових системах. Звідки воно береться?»

    Газ до Закарпатті надходить у повному обсязі

    Обласна влада каже, наразі в Закарпатській області ситуація із постачанням природного газу є контрольованою і стабільною, суттєвих обмежень поставок не фіксується. Область щодоби споживає понад 5 млн. кубічних метрів газу.

    Те, що в області нема промислових гігантів, в нинішній складній ситуації є суттєвим позитивом. Адже, до прикладу, Одеський припортовий завод за добу споживає на 3 млн. м3 газу більше, ніж вся Закарпатська область. Тому обмеження споживання природного газу закарпатським промисловим підприємствам майже не вплине на його скорочення в цілому по області, отже, наразі не ставиться питання про відключення природного газу на працюючих підприємствах.

    Проте є один нюанс: специфіка Закарпаття полягає у тім, що в регіоні 72,3 відсотка газу споживає населення і лише 15 % припадає на промислові підприємства та підприємства комунальної теплоенергетики. Це означає, що в разі виникнення будь-яких проблем з газопостачанням у Закарпатті в першу чергу і найбільше постраждають люди.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору