ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Виставка сучасних ікон з приватної збірки родини священика та іконописця о. Сергія Павелка (фото)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    80 переглядів
    Ікона майстерні <<Небо на землі>>

    Майстерня > заснована у 2004 р. в місті, де практично не збереглися церковні та іконописні традиції, тому створювати їх довелося заново. З часом вона стала своєрідною іконописною школою, де під орудою досвідчених майстрів різноманітні живописні техніки та духовний зміст ікони вивчають молоді іконописці - здебільшого випускники художніх навчальних закладів. На думку керівника майстерні О. Сергія Павелка, іконопис - це не тільки оволодіння майстерністю, а ще й духовний подвиг. Тому справжніми іконописцями можуть стати далеко не всі охочі. Із майже півсотні учнів, які прийшли до майстерні за 3 роки, залишилося працювати тільки троє. Цікаво, що це молоді жінки. Сьогодні у майстерні працює 7 майстрів і кожен із них - людина дуже особлива: Сергій Помян, Ксенія Глєбова, Наталя Соболєва, Ольга Нестерова, Костянтин Самойленко, Глєбова Олена, Павелко Марія. Деякі автори поступово завойовують міжнародну популярність. Траплялось, що замовники з Росії, Німеччини, Японії та інших країн надавали перевагу тому або іншому майстру. Хоч на іконах і не ставлять авторських підписів, руку іконописця можна впізнати за живописним почерком чи за особливою одухотвореністю ікони.


    Шукаючи нові засоби виразності, іконописці майстерні "Небо на землі" прагнуть дотримуватися старовинних технологій. Використовують тільки натуральні матеріали: дошки із липи або вільхи, паволоку - полотно, котре наклеюється на дошку як основа для живопису, левкас - від 4 до 15 шарів спеціального грунту, приготованого на основі крейди та тваринного клею, а також виготовлені вручну самим іконописцем фарби із природних мінералів та пігментів і яєчної емульсії. Традиційна іконописна технологія працемістка та дорога. Так, для приготування фарб використовують бразильський гірський кришталь, африканський малахіт або знайдені в Україні рідкісні мінерали керченіт і чорний турмалін. На багатьох роботах можна побачити різні види золочення та сріблення. Навіть гачки для кріплення ікон виковують вручну.


    О. Сергій Павелко вважає, що нині настав час відродження ікони в її колишній славі: >. Ще до появи майстерні родина Павелко захоплювалася сучасним іконописом і вже тоді почалося формування збірки. Одними з перших туди потрапили ікони семи священомучеників херсонеських та Богородиці Страстної, роботи Івана Гончара - нині монаха Іануарія.


    За словами о. Сергія ікони, які потрапляють у збірку мають бути насамперед молитовними, виконані якісно та з високою майстерністю. Справжньою перлиною своєї збірки він вважає ікону святого Миколая з житієм. Це зразок сучасної творчої української ікони: багате декоративне оформлення в усіх деталях - одязі зображуваних, фоні, полях - виглядає навіть дещо нескромно завдяки декоруванню камінням. За словами колекціонера, такий підхід вповні характеризує український менталітет.


    Особливе місце в колекції посідають ікони, що належать самим членам родини Павелко: сімейна ікона > з предстоячими святими-покровителями і так звані мірні ікони - ікони святих, імена яких носять діти. Цікаво, що зображувані святі за традицією мають зріст з яким власник ікони з'явився на світ.


    На думку Марії Павелко діти з малечку мають вчитися бачити все прекрасне. Ікона - частинка раю. За словами святих отців ікона >, родина ж - Мала Церква, тому ікона її об'єднує у вірі, творчості та багато чому іншому. Вона несе любов.


    Виставка триватиме до 11 березня. Музей працює з 10.00 до 18.00(крім понеділка).


    За додатковою інформацією звертайтесь до: Марії Павелко


    тел. 8(066)1559237


    veselka_2003@ ukr. net
    IMG_1253_0.JPG
     123.jpg
     248.jpg
    IMG_2433.JPG
    IMG_2283.JPG
    IMG_3711.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору