ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Туристичний бізнес по-львівськи очима закарпатця

    19 квітня 2024 п'ятниця
    66 переглядів

    Кожну з-поміж чотирьох пір року людина сприймає по-особливому. Зима тут на пріоритетному місці. Хтось чекає її в передчутті зимових свят, канікул, а хтось марить якнайско­рішим початком лижного сезону.

    99.jpgЦьогорічна зима не дуже балує наш край великою кількістю снігу. Тому переважна більшість гірських підйомників Закарпаття перебувала в очікуванні опадів. Тож за екстремальними враженнями в період новорічних свят довелось їхати на інший бік Карпат. З усіх туристичних центрів, які пропонують свої послуги, ми з друзями обрали гірськолижну трасу – селище міського типу Славськ, що на Львівщині.

    Дорога швидкісним електропотягом до Славська забрала дві з половиною години. Навіть на доволі поширеному виді транспорту (ГАЗик, УАЗик) до підйомників за 15-20 гривень з пасажира бажаючі можуть знайти для себе добру порцію адреналіну.

    Селище Славськ воістину можна назвати центром курортного відпочинку в горах. Тут, серед широкого вибору підйомників, оберете найбільш підходящий для лижників з різним досвідом катання.

    Ми зупинили свій вибір на підйомнику для початківців. Вартість денного абонементу на нього становить 150 гривень. Хоча, за словами місцевих мешканців, ще тиждень тому вартість була 100 гривень. Та на період новорічних свят, коли попит на гірськолижні курорти зріс, вартість підвищилася. Як запевняють обізнані туристи, це не на довго, бо вже після середини січня вартість підйомників зменшиться. Якщо ви не маєте свого інвентаря – не засмучуйтесь, в Славську є велика кількість прокатних пунктів гірськолижного спорядження. Приблизна вартість прокату лиж коливається від 35 до 80 гривень.

    Якщо ж побажаєте переночувати у Славську, то за добу (з харчуванням) доведеться викласти від 200 до 300 гривень, а в окремих пансіонатах і 700. Гостей тут приймають комфортно, смачно годують, влаштовують кінні прогулянки на санях, розігрівають сауни та басейни, пропонують більярд і пінг-понг, запускають в небо на парапланах, тобто надають послуги на будь-який смак і, звичайно, гаманець. Напевно, саме за такого різноманіття вибору і в співвідношенні „ціна-якість” селище і має популярність.

    Зважаючи на „удари” світової економічної кризи, яка не оминула й Україну, більшість туристів, які планували провести новорічні свята за кордоном, скасували свої вояжі. Але на підйомниках Славська ми не побачили відтоку туристів, навпаки – не раз доводилось стояти в п’яти чи десятиметрових чергах. Чимало лижників, які того дня насолоджувалися гірськими трасами, з центральних та східних областей України. До речі, мені самому випала можливість поспілкуватися з людьми з Харкова, Донецька, Києва, яких переповнювали добрі враження від цих краєвидів. Окрім багатотисячної „десантури” українських лижників, яка цьогоріч обкатує гірськолижні курорти Карпат, величезна маса людей з колишнього пострадянського простору також долучається до них.

    Якщо ж говорити про Славськ, то вигідне географічне розташування (неподалік Закарпатської та Івано-Франківської областей) та пряме сполучення з Ужгородом, що відкриває шлях іноземним туристам, сприяє тому, що з року в рік кількість бажаючих відвідати цей оазис гірськолижного туризму зростає. Для прикладу, за офіційними даними минулого року кількість туристів, які побували в Славському, становила понад сто тисяч чоловік, а за неофіційними даними в десять разів більше.
    Іван ГАРАГОНИЧ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору