ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Розповідь про те, як 400 років тому коломиянин Іван Богдан відкрив Америку

    28 березня 2024 четвер
    55 переглядів

    Історія – пані примхлива, зазвичай дивує нас несподіванками, цікавинками та загадками. Ось і нині книжкова серія «Коломийська бібліотека» знайомить свого читача з недослідженим, маловідомим, але важливим історичним фактом – першим українським посланцем у Новий світ, коломиянином Іваном Богданом.

    Сталося це саме 400 років тому.
    Дослідив усі поневіряння українця в Америці відомий журналіст, краєзнавець та автор книги «Колумб з Коломиї» Микола Савчук.
    Вперше на сенсаційну заяву, що в жовтні 1608 року Іван Богдан з Коломиї приплив до Америки, автор натрапив ще у 1993 році. Зрештою, вважаючи ці рядки вигадкою з часом забув, а далі повсякденна робота стерла з пам’яті несподівану інформацію. І вже у 2000 році, будучи гостем у друзів-поляків, в «Історії Польщі» Нормана Дейвіса, Микола Савчук натрапив на конкретний факт – Іван Богдан реальна постать з минулого – нашого, українського.
    Далі – ще цікавіше. Бо відомий канадський бібліограф Андрій Григорович свою хронологію українців на американському материку починає саме з Богдана. Чимало авторів-істориків у своїх працях посилалися на постать Іван Богдана, особливо до слави першовідкривача долучилися поляки, бо вважали коломиянина за свого.
    У 1590 році Коломия вже існувала. Містечко пролягло на важливому торговельному шляху, було стратегічним, військовим та економічно сильним населеним пунктом. До того ж через Коломию простягся шлях, по якому раз-по-раз «курсувало» турецько-татарське лихо – орда. Саме в одному з джерел Микола Савчук віднайшов дані, що Джон Сміт утікав з турецького полону з Іваном Богданом, саме там звела доля обидвох мандрівників. Джон Сміт відомий мандрівник, мореплавець, солдат, дослідник, визначна особа в англійській та американській історії. Про нього написано чимало наукових та художніх праць. Впродовж віків на полотні зберігся реальний образ капітана Сміта, його портрет. Відтак, головним джерелом автора книги «Колумб з Коломиї» у дослідженні митарств першого коломийського остарбайтера були спогади легендарного капітана Джона Сміта.
    У 1602 році капітан Сміт беручи участь у військових операціях на території Трансільванії, потрапив у полон, де його продали, як раба, в Туреччину. Втікаючи з полону він проходив через Коломию. Одна з версій стверджує, що Джон Сміт тікав з полону з Іваном Богданом, інша, що капітан заприятелював з коломиянином будучи на Прикарпатті. Достеменна правда невідома, але факт очевидний – Іван Богдан подався до Англії.
    Повернувшись з турецького полону, пройшовши усю немалу Європу, англійський капітан вирішив мандрувати далі. Вперше Джон Сміт став на землю червоношкірих у квітні 1607 року, де експедиція колоністів займалась вивченням земель. Того ж року капітан намалював карту околиць Джеймстауна та з новими знаннями експедиція повернулася за підкріпленнями до Європи. І вже в жовтні 1608 на новому кораблі під назвою «Марія і Маргарита» серед голландців і поляків прибув Іван Богдан. У багатьох історичних джерелах Іван Богдан фігурує, як тесля, дегтяр, склодув та корабельник. Отож, золоті руки та добротна робота українців славилася в усі часи.
    Безперечно, український остарбайтер на американській землі працював чимало, бо заробітчанська нива часу на сентименти не залишає. Далі дані про життя Івана Богдана невиразні. Залишається лише статистика. Навесні 1610 року в Джеймстауні жило лише 60 осіб, із залишеної 500-людної експедиції. Чи був у числі переписаних коломиянин – невідомо. Одначе в 1619 році серед страйкуючих джеймстаунських робітників, а це був перший в Америці страйк, Іван Богдан участь брав.
    Колоніальна політика в життя аборигенів і переселенців вносила свої корективи. Часом непривабливі. І що сталося з першим українцем в Америці, можна лише здогадуватися.
    400-річний ювілей краянина Коломия відсвяткувала гучно. На одному з будинків в центрі міста встановили барельєф Івана Богдана, надрукували серію кольорових листівок, сувенірів та, власне, книгу Миколи Савчука «Колумб з Коломиї», яка стала другим виданням коломийської бібліотеки.
    Прикро, та українські дослідники-історики досі не виявили особливого інтересу до дослідження життєпису Івана Богдана. Ми не цінуємо свого, то про яку українську гордість ведемо мову загалом?

    Український Конгресовий Комітет 1976 року з нагоди 100-ліття українського поселення в Америці та 200-річчя США видав марку з Іваном Богданом. На марці коломиянин фігурує як будівничий пароплавів та організатор першої фабрики скла в м. Джеймстаун.

    "Івано-Франківський оглядач"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору