ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українські козаки збираються відкрити своє представництво у ...Ніредьгазі!

    29 березня 2024 п'ятниця
    65 переглядів

    Нещодавно у Львівському палаці Потоцьких відбулося засідання Великої Козацької Ради Всеукраїнської громадської організації реєстрового козацтва, в якому взяла участь генеральна старшина УРК з усіх областей України.

    Закарпатський осередок представляла делегація на чолі з представником Іетьмана УРК в Закарпатті, депутатом облради Федором Харутою, якому було вручено найвищу козацьку нагороду - «Золотий козацький хрест». З паном Федором спілкувалися про перебіг засідання Ради, структуру реєстрового козацтва та перспективи цієї організації.
    - Пане Федоре, чим викликано зібрання Великої Козацької ради? І Якою є структура реєстрового козацтва та його програмні засади?
    - Почнімо з того, що реєстрове козацтво - це та частина українського козацтва, яка перебувала на військовій службі. Уперше проектйого створення був Йисунугий ще у 1524 році однак реалізувати його вдалося у 1572 році. Нагадаю, що у реєстровому козацтві починали свій шляхтакі постаті як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Виговський, Іван Мазепа, Михайло Дорошенко. Що стосується новітньої історії реєстрового козацтва, то рішення про відродження булоухва-леноу2002 на Установчій Великій Раді. Велика Козацька Рада та головний штаб УРК є вищими органамиУРК, тож засідання, про яке йдеться, було плановим. Щодо структури УРП: на регіональному рівні створено округи, за місцем проживання - козацькі громади. У минулому році для кращої координації діяльності цього громадського формування вобласних центрах засновано представництво гетьмана УРК. Що стосується програмних засад УРК, топроїх суть можна судити уже здевізу сучасних козаків-реє-стровців:«Доміцноїдержавита добробуту народу України -через патріотизм і духовність кожної людини». Звідси й основні сфери діяльності: всебічне сприяння вихованню молоді назасадахдуховності й патріотизму, її фізичний гарт, від-родженнята охорона заповідних місць, культурно просвітницька діяльність, сприяння розвиткові спорту і туризму.
    - Про що звітувала на Великій Козацькій Раді закарпатська делегація?
    - Через специфіку регіону, який з об'єктивних причин не мав міцних козацьких традицій, у минулому році перш за все ми намагалися прискорити організаційне становлення осередку. Тим більше, в умовах дії Указу Президента України «Про заходи з підтримки розвитку Українського козац-тва»та «Про відзначення 350-річчя перемоги під Конотопом». Доучасті в розбудові структури громадськоїорганізації ми намагалися залучити таких людей, яким нелише імпонує ідея відновлення й розвитку козацького руху, але які й самі готові максимально прилучитися до її утвердження. Зокрема, саме за таку роботу торік нашим активістам - отаману Закарпатського обласного товариства ВГО УРК Євгену Тур-лаковута його заступнику Володимиру Голіну вручено ордени «Святого Володимира» І ступеня.
    Організаційному становлен-нюосередку сприяло й створення умов для функціонування офісу ВГО УРК у Закарпатті, відкрито також офіс ужгородського міського козацького •товариства. Окремі заходи проводилися за особистої участі Голови Українського реєстрового Козацтва Анатолія Шевченка -докторатехнічних наук, доктора богослов'я, Заслуженого діяча науки і техніки України, ректора Держа в ного ун і верситету і н-форматики та штучного інтелекту. Зміцнювались зв'язки з релігійними організаціями, загальноосвітніми закладами.
    Всім ЗОШІ-ІІІ ступеня було надіслано книгуз історії спортивних единоборств. Цього року вони та переважна більшість сільських бібліотек безкоштовно отримуватимуть газету «Україна козацька». Минулого року проведенотурнір зстрайкболу, в якому перемогла команда, яку представляли козаки отаманської сотні. Була зроблена вдала, як на . мене, спроба встановлення міжнародних зв'язків - приймали у себе представників австрійської організації резервістів з Відня, з якими уклали угоду про співпрацю. У наших планах і надання допомоги у відкритті козацького товариства ВГО УРК у Ніредьгазі, про що маємо попередні домовленості з пред-ставникамитамтешньоїукраїн-ської діаспори. Сподіваємось й на те, що вдасться реалізувати й наші пропозиції щодо участі козацьких формувань в охороні громадського порядку, збереження довкілля, долучитися до проблем, пов'язаних зі збереженням закарпатських замків, допомогою монастирям. Своєї реалізації чекає й цікавий сценарій святкування Дня українського козацтва, що відзначається на свято Покрови. Є й ряд інших задумок, про які наразі вести мову зарано.
    - І насамкінець. Ви - ділова людина, голова бюджетної комісії облради, Президент обласної федерації дзюдо, співголова Європейської спілки транспортників України. Звідки захоплення козацтвом?
    - Не хочеться гучних слів, однак відзначу, що без правди про козацьку минувшину, збереження пам'яті про козацьку славу, сьогодні не виховати національно свідому людину. На моє переконання, козацька ідея має потужний потенціал для консолідації українського суспільства. Щодо чинників особистісних, то мабуть найголовніший з нихтой, що родом я з Дніпропетровщини, й змалечку з розповідей старших знав проте, що наш родовід бере початок від запорізьких козаків.
    Розмову вів Михайло ВОВЧАНСЬКИЙ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі