ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Солотвинський солерудник загрожує техногенно-екологічною катастрофою!

    24 квітня 2024 середа
    53 переглядів

    Вчені попереджають, що зупинка робіт з підтримання Солотвинського солерудника призведе до техногенно-екологічної катастрофи на кордоні з Євросоюзом.

    332.jpgНа адресу голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олега Гаваші надійшов лист за підписом голови правління "Гірничо-хімічного консорціуму", академіка Академії гірничих наук України Івана Зозулі та виконавчого директора ВГХС Академії гірничих наук України, член-кореспондента АГНУ Анатолія Гайдіна, в якому висловлено глибоку стурбованість вчених ситуацією, що склалась на Солотвинському солеруднику. Такого ж листа направлено міністру аграрної політики України Ю. Мельнику.
    Цим листом науковці фактично підтримали позицію облдержадміністрації щодо порятунку Солотвинського солерудника та унікальних алергологічних лікарень. Вчені роблять висновок, що відсутність фінансування з державного бюджету, припинення робіт з підтримки екологічної рівноваги призведуть до техногенно-екологічної катастрофи на прикордонній з Євросоюзом території в долині транскордонної річки Тиса; затоплення єдиної і останньої на заході України соляної шахти; ліквідації алергологічних лікарень; подальшого розвитку соляного карсту з руйнуванням житлових будинків, промислових споруд і комунікацій; банкрутства численних рекреаційних закладів на базі солених озер; втрати понад 100 робочих місць на солеруднику, в лікарнях і рекреаційних закладах. Потенційні збитки для держави оцінюються в сотні мільйонів доларів.
    Для попередження вказаних негативних наслідків, вважають вчені, необхідно, відповідно до проекту консервації, який пройшов державну економічну, гірничо-технічну та екологічну експертизи, забезпечити фінансування рудника протягом двох років в сумі 100 млн. гривень. Реально кошти можуть надійти тільки після коригування Державного бюджету України на 2009 рік. Важливо також забезпечити державне фінансування на виконання наукових досліджень та здійснення постійного спеціального екологічного моніторингу в зоні впливу Солотвинського солерудника з метою недопущення екологічної катастрофи, підкреслюють вчені І. Зозуля та А. Гайдін.
    Як відомо, Закарпатська облдержадміністрація неодноразово зверталась в Кабінет Міністрів України з проханням вжити невідкладних заходів щодо недопущення можливої техногенної катастрофи. Однак в держбюджеті на 2009 р. коштів на це не передбачено і на сьогодні державне фінансування відсутнє. МНС України також не підтримало рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо визнання ситуації на родовищі солі в смт Солотвино надзвичайною ситуацією державного рівня.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору