ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

З доброго насіння високі врожаї

    19 квітня 2024 п'ятниця
    51 переглядів

    Пробні посіви томатів, баклажанів та перцю роблять у лютому. Насіння більшості овочевих культур зберігають схожість 3-5 років. Щоб не пропустити строки посадки і отримати великий врожай городини та коли термін зберігання посадкового матеріалу невідомий, слід перевірити його придатність.

    “Виробничий сезон для городника розпочинається після Різдва, -- каже Євгенія Чаленко з села Хелмец, що на Ужгородщині, -- Щоб завчасно подбати про розсаду, у січні перевіряють якість посівного матеріалу. Нині на базарах можна зустріти дешеве насіння, та фахівці попереджають, що воно може бути старим. Якщо спокусилися на дешевизну, проведіть тест на схожість”.

    Жінка порається в літній кухні, на столі бачу з десяток полотняних мішечків з насінням, яке зібрала восени з власного городу. Поруч кілька яскравих паперових конвертиків з насінням томатів, огірків, баклажану та селери, що придбала на базарі. Ґаздиня кладе на тарілку змочений водою аркуш фільтрувального паперу, на нього висипає 10 насінин і накриває таким же вологим аркушем.

    “Насіння буряку, моркви, пастернаку, петрушки, селери та інших тугорослих культур витримують у воді 2 доби, щоранку міняючи воду, пророщують при температурі 18-20 градусів тепла. Редис проростає на 3 день, буряк -- на 4-й, морква -- на 5-й, петрушка, селера, пастернак та цибуля – за тиждень, -- це тест на схожість. -- Оптимальна температура води для замочування насіння -- 18-20 градусів, підливають невеликими порціями, щоб тільки змочити насінини, надлишок знизить схожість насіння. Без попереднього замочування насіння проростає у 2 рази довше”.

    Високі посівні якості насіння характеризують його схожість, енергія проростання, величина, чистота та вологість. Однакове по розміру насіння дає дружні і рівні сходи, краще розвивається і рівномірно дозріває. Енергія проростання оцінюється дружньою появою нормальних паростків за визначений термін. Грунт для висадки тестових насінин потрібно підготувати.

    “Навіть у землі, купленій в магазині, можуть бути мікроби, щоб їх знищити, за 2-3 дні до посадки облийте грунт кип’ятком з марганцівкою, -- радить жінка. -- Розчин повинен вийти як середньої міцності чай”.

    Знезаразити землю можна також прогрівши її півгодини на водяній бані. Та не варто захоплюватися. У прожареній в духовці землі нічого не проросте, бо разом зі шкідливими загинуть й корисні мікроорганізми. Щоб одержати стійкі до несприятливих погодних умов сходи, насіння теплолюбних сортів попередньо загартовують.

    “Намочене насіння перші 12 годин витримують при температурі плюс 15-20 градусів, цього достатньо щоб зародок пробудився і пішов у ріст. Тоді насінини поміщають на 12 годин у холодне приміщення з температурою 1-2 градуси, -- жінка відкриває дверцята холодильника й дістає тарілку з насінням томатів ”Черрі”. – Так загартовую посадковий матеріал томатів, баклажанів, кавунів і перцю протягом тижня за 5-10 днів до посіву, тоді рослини будуть міцними й не хворітимуть”.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору