ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вони спускаються з неба, щоб допомагати тим, хто потрапив у біду

    28 березня 2024 четвер
    95 переглядів
    Державне авіаційне підприємство "Карпати-Авіа" в Ужгороді

    Вони зупинять свавільну стихію, визволять людей із вогню, знімуть із уламку крижини, знайдуть заблукалого у найвіддаленішому куточку лісу чи в горах. Янголи? Ні. Це рятувальники-авіатори МНС -- люди земні та напрочуд скромні.

    Авіація МНС неначе птах – має двоє крил: Спеціальний авіаційний загін МНС у місті Ніжин та Державне авіаційне підприємство "Карпати-Авіа" в Ужгороді. Ніжинський авіаполк був сформований у часи Другої світової війни. Після 60 років успішної роботи частина ледве не була скорочена. У скрутну хвилину на її захист стали... жінки. Дружини військовослужбовців Військово-Повітряних Сил звернулися до Президента України, підняли міську владу, депутатів, громадськість, журналістів, і, як результат -- 1999 року тут створений авіапідрозділ МНС. Ужгородське авіапідприємство має не менш давню й цікаву історію. Його льотчики забезпечували потреби цивільної авіації, а 1986 року гасили пожежу на Чорнобильській АЕС, за що багато з них отримали державні нагороди. 2003 року на базі Ужгородського державного авіаційного підприємства “Універсал-Авіа” створено Державне авіаційне підприємство “Карпати-Авіа” МНС.
    Як розповів командир Ніжинського Спеціального авіаційного загону МНС полковник служби цивільного захисту Віктор Сліпченко, авіація МНС фактично розпочиналася з двох літаків та одного вертольота. Протягом року техніку оновили і продовжують це робити донині, незважаючи на фінансову нестабільність. Нині в авіації МНС 26 повітряних суден. “Нещодавно створений єдиний в Україні протипожежний підрозділ у складі САЗ МНС, в який увійшли 4 протипожежних літаки Ан-32П та 2 вертольоти Мі-8МТ. У рамках програми „Допомога в соціальній адаптації звільнених військовослужбовців Збройних Сил України” льотний та інженерно-технічний склад перекваліфікований на літаки АН-32П”, -- говорить офіцер. Новенькі літаки вітчизняного виробництва Ан-32П і вертольоти Мі-8МТ уже влітку минулого року зарекомендували себе незамінними для гасіння лісових пожеж у Криму, на Харківщині та Чернігівщині. Цього року чекаємо на два легкі вертольоти нового покоління ЕС-145 виробництва компанії “Єврокоптер”. Обіцяли також збільшити грошове забезпечення авіаторам, але, з огляду на світову фінансову кризу, доведеться зачекати”. У частині служать і працюють близько 600 чоловік, зокрема, 130 пілотів найвищої кваліфікації. 45 авіаторів мають відзнаки МНС, а 6 – високі державні нагороди. Чергування здійснюється цілодобово, а у разі виникнення надзвичайної ситуації за 8-20 хвилин екіпажі літаків і гвинтокрилів уже готові до вильоту в будь-якому напрямку.
    За словами начальника відділу виховної роботи та роботи з персоналом частини А.Коваля, професія льотчика не з простих. “Я завжди жартую, що злетіти може кожен, а от виконати посадку – лише професіонал”, - говорить пан Андрій. Нашим льотчикам доводиться працювати в тяжких умовах, дуже важливо мати сталеву волю, вміти зберігати спокій у критичних ситуаціях, швидко приймати рішення...”. Окрім рятувальних операцій, екіпажі беруть участь у перевезенні до місць надзвичайних ситуацій оперативних мобільних груп, рятувальних підрозділів, гуманітарних вантажів, виконують санітарні рейси, ведуть аерофотозйомку і моніторинг земної поверхні та трубопроводів. Окремої уваги заслуговують рятувальники парашутно-десантної групи. Три десятки натренованих професіоналів мають відмінну фізичну підготовку, навчені принципам виживання в екстремальних умовах, парашутному та безпарашутному десантуванню. Для них не важливо, працювати вдень чи вночі, в мороз чи спеку, висаджуватися на поле, в ліс, у воду чи на лід. Трюки голлівудських блокбастерів, такі як порятунок постраждалих із “завислого” вертольоту за допомогою бортової лебідки, для них звична і навіть буденна справа.
    Ніжинських авіаторів полюбляють місцеві школярі. Приходять на екскурсію та запрошують до себе на уроки цивільного захисту. На рахунку Спеціального авіаційного загону МНС безліч рятувальних операцій: ліквідація наслідків стихії у затопленому паводком Закарпатті, евакуація постраждалих із місця залізничної катастрофи потягу «Київ-Акмола», рятування рибалок на Київському та Каховському водосховищах, гасіння пожеж у лісах, на складах боєприпасів Міноборони під Новобогданівкою та багато-багато іншого. Авіатори МНС знані й на міжнародному рівні, оскільки неодноразово надавали допомогу під час лісових пожеж у Туреччині та Грузії. У червні 2001 року до Ніжина приїздила делегація МНС Республіки Білорусь. Перейнявши досвід українських колег, білоруси створили аналогічний авіапідрозділ у себе. На сьогоднішній день льотні екіпажі МНС здійснюють чергування на летовищах у Харкові та Сімферополі... Щоб максимально охопити територію нашої держави в майбутньому воно планується в Мелітополі та Одесі.

    Наталя Приступ, прес-служба МНС

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору