ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сьогодні християни вступили у Великий Піст

    24 квітня 2024 середа
    20 переглядів
    Піст очищує душу і тіло

    «Не збирайте собі скарбів на Землі.., а збирайте собі скарби на Небі», – говорить Євангеліє від Матея. Сьогодні християни православної, греко-католицької віри вступили у Великий 40-денний Піст.

    40 днів – це одна десята частини року, яку Церква визначила для того, щоб люди очистили свої душі добрими вчинками від гріхів, а також оздоровились фізично. Це час, коли християни готуються до Христового Воскресіння.
    Покірна молитва, піст, покута, розважання Христових страстей, Великодня сповідь і Святе причастя – шлях, яким християнин готується до зустрічі Христового Воскресіння.

    «Піст на те встановлений, щоб полегшити християнам діло покаяння, – писав митрополит УГКЦ Андрей Шептицький. – Піст - це
    Стінорозпис – Унівський монастир
    практика покаяння, що природно повинна бути злучена зі Сповіддю. Це практика, що приготовляє до Святого Причастя».

    Піст – час духовної боротьби

    Історія посту, як стверджують джерела, йде від апостолів і перших християн, які поминали Христові муки і смерть. А перше свідчення про 40-денний пасхальний піст дає Нікейський Собор ( 325 рік ), згідно з яким «помісні собори відбувалися один перед Чотиридесятницею, щоб після усунення всякого неладу чистий дар приносився Богові, а другий - під осінній час».

    40 днів посту вважається символічним числом: 40 днів постив Мойсей, 40-го дня Йосиф та Марія принесли Ісуса до Храму, 40 днів Христос постив у пустелі, 40 днів перебував на землі після Воскресіння.
    Час Великого посту вважається для кожного християнина духовною боротьбою душі і тіла. Однак кожен сам вирішує для себе чи дотримуватися посту, як цей час провести у молитві, роздумах і оздоровленні для власної душі і тіла.

    Піст дає силу

    У неділю, у день взаємного прощення, в Унівському монастирі монахів-студитів я зустріла чимало людей, які приїхали помолитись і попросити прощення для самих себе і простити усім, хто чимось образив. Як розуміють християни значення посту і чи дотримуються його?

    «Який солодкий піст. Я знаю, що піст- це дуже добре. Коли постиш, відмовляєшся від м’яса, задоволень, розваг, молишся, то Бог Тобі дає радість духовно, так складаються ситуації у житті, що бачиш, що піст – це велика сила. Бачиш, що піст дає силу. Піст – це справді солодкий час. Треба змовчати, щоб не сказати дурниці. Не образити, пам’ятати, що це час посту, що треба змінюватись на краще, очищати душу», – зазначив прочанин з Івано-Франківщини Віктор.

    «Стараюсь дотримуватись посту. Розуміння посту для мене – це очищення душі від гріхів. Якщо людина постить і робить погані вчинки - це не добре, це не сильна віра, це слабка віра», – зауважила мешканка Львівщини Оксана.

    «Як постите, то не будьте сумні…»

    Піст – це час для милосердя, добрих справ і жертовності. «Як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони», – говорив Ісус у своїй Нагірній проповіді.

    Уже у перший день Великого Посту варто стримати себе від гніву, ненависті, заздрості і постаратись стати бодай трішки великодушнішим і добрішим до інших людей. Також священики заохочують своїх вірних стриматись у піст від м'ясної їжі, бодай у середу і п'ятницю, великопісні молитви проводити разом з усією родиною, а ще зробити добровільні пожертви, наприклад, позбутись шкідливої звички і кинути палити уже сьогодні.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору