ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Мешканці закарпатського села отримали ...10 безкоштовних корів!

    28 березня 2024 четвер
    69 переглядів
    10 племінних корів отримала у подарунок громада закарпатського с.Нижнє Селище

    10 племінних корів молочної чорно-рябої породи отримала у подарунок громада с. Нижнє Селище у Хустському районі від Міжнародної благодійної фундації “Хайфер Проджект Інтернешенл” (МБФ “ХПІ”).

    Одна тварина, виведена та вирощена у племінному господарстві Рівненської області, коштує близько 2000 доларів США, проте сільські родини отримали їх як безкоштовний дарунок у рамках проекту Фундації «Допомога громаді с. Нижнє Селище Хустського району Закарпатської області».

    Перший приплід (а наразі подаровані нетелі перебувають на 6-7 місяці вагітності) родина, яка отримала тварину у подарунок, зобов’язана так само безкоштовно передати сусідам. Це один з основних принципів роботи у рамках проектів від МБФ “Хайфер”, - розповів президент Фундації “Хайфер Україна” Віктор Терес. Він зауважив, що однією з найважливіших умов для отримання допомоги від Фундації є наявність у громади лідерів, які б очолили проект та поступово впроваджували його. У Нижньому Селищі такими стали члени відомої вже численними проектами громадської організації “Асоціація місцевого розвитку”, зокрема, керівником проекту від МБФ “Хайфер” обрали директора місцевої школи Олександра Липчея.
    Віктор Терес розповів, що Фундація надає допомогу у 16 областях України та в Автономній республіці Крим, намагаючись підвищити рівень життя сільських родин та сприяти їх самозабезпеченню. З 1994 року “Хайфер” започаткував в Україні 52 проекти, з них 7 – на Закарпатті (загальною вартістю 0,5 млн. дол. США). Фундація дарувала овець кіз, коней (зокрема, гуцульської породи – селу Кваси Рухівського району), свиней, кролів, птицю, нетелів, бджолопакети, саджанці дерев та кущів, насіння тощо. В окремих випадках надавалося також сільськогосподарське обладнання для догляду за тваринами та, наприклад, облаштування кооперативного підприємництва, засоби для розвитку сільського туризму тощо.
    У 2007 році Нижнє Селище у рамках проекту допомоги отримало від Фундації 10 племінних свиноматок та кнура плідника. За перший рік впровадження проекту (два опороси) подаровані Фундацією свині принесли 231 голову приплоду, а дохід від продажу молодняку свиней в середньому на одну родину-учасника склав майже 7 тисяч грн.
    Подібну допомогу може отримати, при бажанні, будь-яке село. Для цього слід створити громадську організацію, яка б потенційно виконувала проект, та написати листа до Фундації. Працівники МБФ “ХПІ” оцінюють можливість впровадження проекту та у разі позитивної оцінки надсилають представникам громади форму інформаційного запиту. Більш детально з процедурою отримання допомоги можна ознайомитися на веб-сторінці www.heifer.org.ua.
    Є кілька критеріїв вибору конкретних сімей, які доглядатимуть подарованих тварин. За словами В. Тереса, перевагу надають малозабезпеченим родинам, які проте повинні володіти умовами для утримання тварин. Господарі також повинні мати бажання вступити до громадського об’єднання, щоб спільно дбати про розвиток свого населеного пункту, а також, можливо, здійснювати спільний підприємницький проект. Наприклад, заснувати кооперативне підприємство з переробки молока тощо.
    Корови, подаровані мешканцям Нижнього Селища, потребують ретельного догляду та збалансованого харчування. У такому випадку породисті тварини даватимуть чималі надої молока.
    Віктор Терес пояснив, що гроші для діяльності Фундації “Хайфер” на 83 % є пожертвами з США, при чому не від держави, а від фізичних осіб - платників податків. Законодавство розвинених країн передбачає пільги в оподаткуванні для благодійників, тож американці залюбки здійснюють благодійні пожертви, зокрема, і для такої допомоги, як отримало Нижнє Селище. Крім того, Фундацію підтримують Делегація Єврокомісії, Фонд Євразія, благодійний фонд “Бохар” (Ірландія), Міністерство аграрної політики України.
    Олександр Липчей розповів, що завдяки проектам від МБФ “ХПІ” вдалося поліпшити життя вже понад 60 селиських родин. Крім корів та свиней Фундацією з метою підтримки розвитку садівництва весною минулого року було закуплено 200 сортових саджанців яблуні, із яких 50 висаджено на території школи, 140 – передано селянським родинам, 10 – дитячому садку. Крім цього, для шкільного саду було закуплено необхідний ручний інвентар, насіння ріпаку на зелене добриво, проведено спеціалізоване навчання за участю висококваліфікованих фахівців лабораторії селекції Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації.
    Н. Селище, як розповів Олександр Липчей, планує створити своє фермерське господарство та навіть розвивати торгову марку “Вироблено у Нижньому Селищі”. Наразі у селі виготовляють відомий далеко за межами Закарпаття сир (на “Селиській сироварні”), селиський хліб, ковбасу салямі, домашнє вино, плетуть кошики, а також проводять фестиваль “Селиська співанка”.
    3 березня у Нижньому Селищі шляхом жеребкування було розподілено між 10 сільськими родинами 10 корів-нетелей. Сім’ї підписали відповідні договори, при чому для утвердження принципів гендерної рівності підписувалися і чоловік, і дружина. Подаровані тварини застраховані, вони пройшли необхідний курс вакцинації та медичне обстеження. Усе ж начальник районного управління ветеринарної медицини Василь Пригара намагався перешкодити тому, аби тварини потрапили відразу на обійстя, вимагаючи карантину, передбаченого законом для ввезених з іншої області тварин. Проте селяни висловили недовіру щодо придатності занедбаного карантинного приміщення. Крім того, привезені корови мають документ від Державного департаменту ветеринарної медицини про те, що у ході відповідних досліджень хворих і підозрюваних на захворювання серед них не виявлено. У результаті було вирішено організувати карантинний огляд корів безпосередньо у селі.


    „Хайфер Інтернешенл” (Heifer International)недержавна неприбуткова корпорація, заснована у Сполучених Штатах Америки в 1944 році і має штаб-квартиру в місті Літл Рок, штат Арканзас. Її місія – підвищення добробуту селянських родин, подолання голоду та бідності у світі, збереження і покращання навколишнього середовища. З часу заснування цією організацією було надано допомогу більш ніж 7-ми млн. родинам у 125 країнах світу. Її діяльність впроваджується в Центральній і Східній Європі, Азії, Африці, Латинській та Північній Америці.
    Програма „Хайфер Інтернешенл” в Україні розпочала свою діяльність у 1994 році. У 2000 року Хайфер Інтернешенл заснувала в Україні Міжнародну Благодійну Фундацію "Хайфер Проджект Інтернешенл" (МБФ "ХПІ"), завданням якої стала допомога сільським громадам, дрібним фермерам та фермерським об'єднанням покращувати рівень життя та досягати самозабезпечення.


    З 1994 року програмою „Хайфер Інтернешенл” у різних регіонах України було започатковано більше 50 проектів, 2,7 тис селянських родин, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи або громадські організації, отримали допомогу у вигляді високопродуктивних сільськогосподарських тварин, елітного насіння рослин та сільськогосподарського обладнання, технічну та консультативну допомогу. Важливими компонентами кожного проекту є навчання ефективним методам господарювання, навичкам підприємництва, забезпечення передачі дару (кожен отримувач допомоги перший приплід жіночої статі вирощує до певного віку і дарує іншій родині); покращення племінних та продуктивних якостей худоби сільськогосподарських тварин. У проектах створені або доукомплектовані ветеринарні пункти, пункти штучного осіменіння, молокоприймальні пункти. Надається допомога громадам в окультуренні пасовищ та заготівлі кормів. На основі розроблених бізнес-планів Фундація передає кооперативам-учасникам проектів обладнання для надання послуг з виробництва, заготівлі та переробки сільськогосподарської продукції. МБФ "ХПІ" допомагає також селянським родинам, що постраждали від техногенних та стихійних лих; впроваджує агроекологічні проекти зі збереження зникаючих порід коней, великої рогатої худоби та овець, що знаходяться на межі зникнення; розробляє ініціативи щодо підтримки сільської молоді та забезпечення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок.
    У Закарпатській області наразі діють сім проектів - у Міжгірському, Рахівському, Свалявському та Хустському районах. Основна мета проектів – покращення соціально-економічного становища сільських родин за рахунок збільшення виробництва сільськогосподарської продукції шляхом відродження місцевих порід тварин та сортів картоплі (с. Торун Міжгірського району та с. Кваси Рахівського району), молочного козівництва (с. Неліпино Свалявського району, розвитоку молочного скотарства, свинарства та садівництва. В рамках цих проектів на сьогоднішній день отримали допомогу майже 250 селянських родин, по передачі дару – більше 120 родин. Надано підтримку у згуртуванні громвд та їх інституційному розвитку при створенні трьох сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів («Газда» у с. Кваси, «Неліпинський» - с. Неліпино, «Флора» - с. Торун), закуплено і передано кооперативам обладнання для заготівлі молока, сушіння та фасування рослинної сировини, надання послуг у кінному туризмі (сідла та бричка), розроблено відповідні-бізнес-плани.
    У Рахівському районі впроваджувались проекти Фундації, фінансовані іншими донорськими організаціями – Фондом Євразія та Представництвом Європейської Комісії в Україні. Оскільки розвиток туристичної галузі є пріоритетним в Карпатському регіонні, було проведено ряд тренінгів та консультацій із розвитку сільського туризму, облаштування агрооселі, маркетингу, раціонального використання природних ресурсів, розвитку громади та кінному туризму та ін. Проведено семінари для представників органів місцевого самоврядування, громадських організацій та власників сільських туристичних садиб по розвитку сільського туризму, його маркетингу,категоризації агротуристичних садиб . Представники Закарпатської області брали участь у навчанні та вивченні досвіду впровадження сталого туризму в Греції. Зроблено детальний аналіз сучасного стану розвитку туризму в Карпатському регіоні, включаючи сільський та екологічний туризм, проведено маркетингові дослідження і розроблено маркетингову стратегію для маркових туристичних продуктів, видано ряд методичних та навчальних матеріалів, серед яких перший в Україні посібник з кінного туризму «В Карпати на конях», підручник «Збереження і сталий розвиток Карпат» .

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору