ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатський кооператив налагодив виробництво сухофруктів та лікарських рослин

    19 квітня 2024 п'ятниця
    63 переглядів

    Одним із джерел заробітку для горян є збирання грибів, ягід, лікарських рослин.

    Сучасне обладнання для сушіння та фасування сушеної рослинної сировини - овочів, лікарських рослин, грибів та ягід отримав у подарунок сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Ґазда» с. Кваси Рахівського району у рамках проекту «Збільшення прибутків сільських домогосподарств в Українських Карпатах за допомогою ефективної сушки та переробки трав, ягід та грибів» від Міжнародної Благодійної Фундації «Хайфер Проджект Інтернешенл»,- голова сільськогосподарського кооперативу «Ґазда»Василь Антосяк.

    Як розповів Василь Антосяк, одним із джерел заробітку для горян є збирання грибів, ягід, лікарських рослин. Однак здають їх переробникам практично за безцінь. Тоді як, об’єднавшись у кооператив та організувавши переробку і фасування власними силами, члени кооперативу зможуть заробляти більше.

    На Рахівщині, за словами Василя Антосяка, представлено 351 вид лікарських рослин із 2 200 видів, наявних на усій території Карпат. Сьогодні кооператив має сушильну шафу, подрібнювач, змішувач, прилад для фасування продукції. Передбачається виробництво не менше 10 тон фасованої продукції на рік, яка за своїми споживчими якостями відповідатиме сучасним вимогам, буде конкурентоздатною на ринку та придатна для реалізації у супермаркетах, планова рентабельність виробництва – не менше 10%. Завдяки проекту створено на період заготівлі сировини 30 нових робочих місць.

    У Рахівському районі за допомогою сформованої мережі заготівельних пунктів сировини охоплено більше 120 селянських родин у 15 населених пунктах, для яких збір дикоростучих рослин та ягід стане джерелом додаткового прибутку. За 2008 рік вже закуплено 9,1 т рослинної сировини на суму більше 73 тис. грн, що в 2,6 рази більше, ніж у попередньому році, проведено необхідні пуско-налагоджувальні роботи, розроблено дизайн та виготовлено пакувальні матеріали. Планується проводити заготівлю сировини і в сусідніх районах. Позитивний досвід у цьому напрямку набуто у співпраці з партнерами з Мукачівського району. Крім того, селяни можуть вирощувати шляхом підсіву на власних ділянках рослини, занесені до Червоної книги. У такому разі їх можна використовувати для заготівлі.

    Продукція кооперативу отримала сертифікат, що засвідчує її статус органічної. Отримати такий документ надто важко окремому господарю, тоді як кооператив сертифікує свою продукцію у рамках співпраці із Асоціацією виробників органічної продукції західного регіону України. Голова Асоціації Михайло Стовпюк, який побував на презентації проекту в Рахові, каже, що у світі наразі не вистачає органічної продукції: «Цьогоріч Україна вперше представила свою натуральну на масштабній виставці у Нюрнберзі (Німеччина). М. Стовпюк також запевнив, що розвиток кооперації довкола виробництва натуральної продукції сприятиме розвитку сільського зеленого туризму, оскільки туристи хотітимуть скуштувати 100%-во натуральну здорову їжу.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Молодці!