ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Понад 20 видів голубців готують на свята ґаздині з Закарпаття (фото)

    23 квітня 2024 вівторок
    108 переглядів
    Конкурс сільських кулінарів на Рахівщині

    Не дивно, що ґаздині з Великого Бичкова стали переможцями конкурсу сільських кулінарів, що проходив на Рахівщині.

    Ґаздині у національних вишиванках та кептариках з овечої вовни розкладають на столах усілякі смаколики. Жодне свято на Рахівщині не обходиться без традиційних горянських голубців. А жінки з Великого Бичкова приготували на конкурс 18 видів цієї смакоти. На трьохметровому столі бачу таці з традиційними, угорськими, румунськими, болгарськими, солодкими та лінивими голубцями. Посередині прикрашений гронами стиглої калини піднос на якому “розлігся” велетенський голубець, завдовжки з півметра, поруч – мисочка з далмою – голубцями у виноградному листі.

    “У нас 18 видів голубців, -- запрошує до столу чарівна білявка, -- є й з бурякового листу та щевелю. Скуштуйте ще й мелайних кульок у капустяному листі, а це -- пряні, з чабриком. Для вегетаріанців – пісні: з картоплею, гречкою, морквою з часником та бринзою. Їх у нас традиційно готують на Свят вечір. А для лісників – з квашеної капусти та буженим м’ясцем. Є й для дітей -- солодкі голубці: варену квасолю протерти, додати подрібнений сир, пасеровану цибулю з морквою, заправити пряними травами. На підготовлені листки капусти кладуть начинку, загортають, надаючи форму циліндра. Голубці заливають окропом, як зваряться, додають сметани й тушкують з 10 хвилин у духовці”.

    На Закарпатті вважають найсмачніші голубці розміром з мізинець – “на один укус”. На конкурс їх наварили аж сорокалітрову каструлю. Біля ватри ґаздує Михайло Курильцьо з Великого Бичкова. Чоловік обережно дістає з величезної каструлі малесенькі акуратні голубці й накладає з десяток на тарілку.

    “Не має такої каші, з якої б в нас голубці не робили! -- сміється чоловік. -- У традиційних -- половина рису, решта м'ясо з овочами. А гуцульські – з кукурудзяної крупи. Роблять їх й з ячнівки та перловки, -- загинає пальці чоловік. -- Найпопулярніші у селі голубці з ріпою (картоплею – закарпатською). Для начинки бульбу натирають на тертці, відтискають, додають пасеровану цибулю, яйця, сіль, перець і перемішують. Та мені найбільше до смаку голубці з грибами та шкварками”.

    А голубці по-угорські – з копченим м’ясом та паприкою у квашеній капусті, можна споживати гарячими й холодними. До цієї страви смакує міцна яфинівка, яку у кожному селі Рахівшини варять за власним рецептом. Ой і смачнючі ці голубці, а які ситні. Ще й половини усіх страв не скуштувала, а наїлася досхочу.

    “Існує давній звичай подавати голубці заключну страву трапези, -- розповідає завідував кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор. -- Традиція сягає корінням у часи Древнього Єгипту, де відварну капусту завжди подавали в кінці обіду, як десерт і констатацію “Обід закінчено”. На Закарпатті існує понад два десятка видів цієї страви. Є голубці з кропиви, хрону, кольрабі”.

    А голубці з бринзою -- стали справжньою візиткою Закарпаття й не лише серед гурманів. Щодо збалансованості компонентів рослинного і тваринного походження голубці перевершують усілякі сподівання.

    “Секрет горянського довголіття -- у гуцульських стравах, -- каже пан Курильцьо. -- Справжні гуцули, щоб довго жити щотижня їдять голубці”.


    gol1.jpg
    gol2.jpg
    gol3.JPG
    gol5.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости