ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті виготовляють справжній швейцарський сир (фото)

    28 березня 2024 четвер
    95 переглядів
    Рецепти сирів з коров’ячого молока розробив закарпатець Петро Пригара

    Справжній швейцарський сир виготовляють у Нижньому Селищі на Закарпатті. Рецепти сирів з коров’ячого молока розробив Петро Пригара. У сховищі де дозрівають сири, проводіть екскурсії для гурманів. Як повідомив кореспондент UA-Reporter.com нині Петро Пригара планує відкрити на Закарпатті Дім сиру.

    Тринадцять років тому вчитель математики Петро Пригара з групою односельців вирішив побудувати сироварню. Досвід та кредит взяв у Європі. Окрім сучасного устаткування на “Селизькій сироварні” жодних новинок. Тут робить особливий акцент на якість продукції.

    “З 10 літрів коров’ячого молока виходить усього кілограм твердого сиру, -- каже менеджер “Селизької сироварні” Наталя Грига. -- У спеціальному котлі молоко пастеризується та охолоджується до 38 градусів, додається сичужний фермент, вироблений зі шлунку молодого теляти, який сквашує молоко. Масу підігрівають, за годину -- зціджують у спеціальні форми, які ставлять під прес”.

    За смаком свіжий сир нагадує звичайний, утім завдяки технології дозрівання відточеної століттями, за кілька місяців з нього вийде твердий “швейцарець” з пікантним присмаком. Після соляної ванни голівки викладають на дубові дощечки й відправляють у підвал, де сир дозріває від трьох місяців до року.

    “За тиждень сироварня виготовляє пів тони сиру, найпопулярніший – “Селиський”, щоб освоїти “сирне” мистецтво стажувався в Швейцарії та Франції. Нині мрію створити в краї Дім сиру. Сир -- найпопулярніший та найкорисніший продукт харчування людини, тому що він містить в оптимальному співвідношенні кальцій, магній, фосфор. Асортимент сиру надзвичайно великий, утім у магазинах здебільшого 3-5 видів. А у Домі сиру кожен покупець зможе вибрати сорт за своїми вподобаннями”

    А для численних туристів, що приїздять на Закарпаття окрім Сирного маршруту запропонують відвідати дегустаційний зал сиру, де подаватимуть й закарпатське вино.


    PICT1224.JPG
    PICT1236.JPG
    PICT1251.JPG
    PICT1235.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору