ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Житель Мукачева замість вітамінів вживає земляну грушу — топінамбур

    25 квітня 2024 четвер
    180 переглядів
    Земляна груша, або топінамбур, наситить й полікує

    Як повідомляє кореспондент UA-Reporter.com, житель міста Мукачева (Закарпатська область) Іван Петровцій навіть взимку збирає з городу врожай топінамбуру. Чоловік обережно підкопує штиковою лопатою злегка примерзлу землю, вивертає кущ топінамбуру.

    Топінамбур наситить й полікує: салати, гарніри та кава з топінамбуру підвищує імунітет.

    Земляна груша вшестеро врожайніша за картоплю, не переводиться на одному місці понад 30 років, а викопані бульби два місяці не втрачають лікувальних властивостей.

    Навіть взимку житель Мукачевао Іван Петровцій збирає з городу врожай. Чоловік обережно підкопує штиковою лопатою злегка примерзлу землю, вивертає кущ топінамбуру. Поміж переплетеного коріння – понад два десятки довгастих жовтих бульб.

    “Топінамбур — багаторічний кущ, восени його надземна частина, що інколи сягає три метри в довжину, відмирає. Бульби за наших теплих зим, добре зберігаються й на грядці, -- чоловік збирає врожай. -- З одного куща викопую до двох відер соковитих бульб, вони менші за картоплю, утім, трапляються й гіганти вагою до 100 грамів. А скільки вітамінів в цих корінчиках!”

    Земляна груша -- дієвий засіб лікування цукрового діабету та ожиріння. Бульби топінамбуру багаті на вітаміни С та групу В. Українці готують з цього овочу безліч смачних та корисних страв.

    “Варимо на гарнір: як звичайну картоплю, додавши трішки оцту, щоб бульби не чорніли, -- каже Іван Яношевич. -- Робимо з топінамбуру різні овочеві салати, закуски та запіканки. А на Різдво в нас традиційна страва – смажений топінамбур зі свининою. Та найбільше користі зі свіжого овочу”.

    Чоловік ретельно миє щіточкою нерівну поверхню бульби, нарізає топінамбур тоненькими скибочками. Солодкуватий овоч на смак нагадує капустяний качан.

    Топінамбур висаджують навесні або восени на глибину — 6—8 сантиметрів з міжряддями завбільшки пів метри. Кращі для садіння -- бульби не менше 40 грамів. Бруньки вічок на бульбах починають проростати за температури плюс 5-6 за Цельсієм. За три тижні – з’являються перші сходи. Щовесни Петровцій удобрює грядки перегноєм та прополює від буряну, коли молоденькі пагони досягнуть 30 сантиметрів, підгортає кожен кущ. Рослина не вибаглива до ґрунтів та клімату, не потребує й особливого догляду.

    “Та сусідство з ґрунтовими водами може знищити кущ топінамбуру. Коріння повільно загниває, відтак гине й уся рослина, -- розповідає пенсіонер. -- Залишені в ґрунті бульби вегетативно відновлюються навесні, якщо їх не викопувати – дрібнішають. Раніше восени вибирав весь врожай топінамбуру, зберігав його в погребі як картоплю. Нині викопую свіжі клубеньки з жовтня по травень. Городянам, які не мають під вікном грядки, раджу пересипати бульби сухим піском або тирсою, тоді у прохолодному погребі овоч не зіпсується до весни”.

    Пан Іван запрошує скуштувати страви з топінамбуру. Окрім гарнірів та салатів пригощає й свіже звареною ароматною кавою. Незвичний смак підкреслює пікантна гірчинка.

    “Моя кава – з топінамбуру, -- хвалиться чоловік, – чисті бульби ріжу тоненькими пластинами, так швидше сушити їх в духовці. Шматки ламаю руками, подрібнюю в кавомолці. Заварюю як звичайну каву, та мені смакує зварена у мідній турці на відкритому вогні. На смак моя кава не поступається бразильській, а за лікувальними властивостями вдесятеро корисніша”.

    Наостанок ґазда, який виглядає на 20 років молодшим за свій вік, проводить майстер клас по приготуванню вітамінного салату “Радість”. Взимку вживає його щодня.

    “Нарізати топінамбур соломкою, додати стільки ж маринованої папороті та третину зеленого горішка. Папороть можна замінити морською капустою з магазину. Заправити салат оливковим або льняним маслом, -- прицмокує чоловік. -- А приправляю його за смаком: обов’язково додаю дрібку сушеного кропу, базиліку, чорного перцю і трішки меліси. Радійте і не хворійте!”

    У Закарпатській області вирощують молодильний артишок

    Закарпатский пенсионер вырастил "Золотой ус" длиной 15 метров

    Закарпатец собирает на своем городе до 8 кг фундука (фото)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору