ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті у піст сушені лісові гриби користуються великим попитом (фото)

    24 квітня 2024 середа
    52 переглядів
    На грибах пенсіонерка з Міжгір’я Ганна Куруц заробляє втричі більше за свою пенсію

    На грибах пенсіонерка з Міжгір’я Ганна Куруц заробляє втричі більше за свою пенсію. Жінка щороку заготовляє лісові гриби. Вдома їх сушить і маринує, продає туристам. Цього сезону на боровиках заробила майже 4 тисячі гривень. Утім минулої осені у закарпатських лісах грибів було мало. Довелося йти по боровики аж на територію сусідньої Франківщини.

    У гірському Синевирі, що на Міжгірщині, роботи нині не знайти. Селяни заробляють з продажу грибів, ягід та бринзи. Михайло Гичка веде мене та мою колегу Сніжану Русин до будинку пенсіонерки Ганни Куруц, яка живе у невеличкій хатині разом із сім’єю сина. З коридору заходимо у невеличку кухню. На плиті кипить каструля з водою. Пані Куруц заливає окропом сушені гриби, залишає на плиті, щоб настоялися. Хоче готувати з білих грибів поливку та крученики.

    “У піст грибочки виручають кожну господиню. З них можна зробити чимало смачних страв. От тільки городянам доводиться купувати лісові гриби на базарі, а у нас боровики ростуть ледь не під хатою”, -- посміхається селянка.

    Збирати гриби пані Марії допомагає син. Літні гриби не сушать, бо вони не дуже смачні та й їхній сезон – тиждень. Восени, коли у лісі з’являються перші справжні боровики, Куруци щодня йдуть у хащі за 50—60 кілометрів від рідного села.

    “Наші грибочки з незайманих лісів, тому дуже смачнючі, -- посміхається жінка. – Мій син Іван бере свої “Жигулі” і їдемо по гриби аж на сусідню Івано-Франківщину. Лише на бензин витратили понад 300 гривень. Утім менше 30 кілограмів за поїздку не приносили. Інколи вдається назбирати й понад 50 кілограмів боровиків, та коли сушиш з 12 кілограмів грибів виходить одне кіло сушених”.

    Гриби жінка тримає у коморі. Сушені зберігає у невеличких полотняних мішках та трилітрових банках. Пані Ганна відчиняє двері й зникає у невеличкій коморі. Крізь відчинені бачу три полички, вздовж стіни до верху заставлені літровими банками з маринованими грибами. Грибочки маленькі, добірні, кожен з делікатною шапочкою та товстою ніжкою. Господиня виносить два полотняні мішки. Розкриває один з них й набирає повні жмені сушених боровиків. А грибки чистенькі, ніжки білесенькі, а шапки світло коричневі з жовтявими серединками. Які ж вони ароматні. Невеличка кухня швидко наповнюється приємним запахом сушених грибів.

    “Ці світлі боровички – букові, вони найдорожчі, бо зібрані молоденькими, ще коли шапка повністю не розкрилася. А у цьому мішку – інші білячки, -- жінка розв’язує другий мішок й виймає звідти жменю грибів. -- Подивіться, у них темна шапочка й ніжка сірувата. Ці боровики добротні, але висушені із великих грибних шапок, тому й потемніли, коштують такі гриби дешевше. В мене ще є й краснюки – підберезовики, в них ніжки дуже темні. Висушила й трішки підосиновиків та більшим попитом користуються букові білі гриби”.

    Переробляти лісові трофеї Марії Куруц допомагає невістка Тетяна. Грибний сезон цього року тривав три тижні. Куруци встигли назбирали у лісі понад 500 кілограмів грибів. Зовсім маленькі консервують у літрові банки, а більші сушать.

    “Гриби перебираю, якщо потрібно, перерізаю ніжку і шапку навпіл. Нанизую гриби на ліску і сушу над маленьким вогнем протягом доби, -- розкриває секрети ґаздиня. – Коли починають підсихати, ліски постійно міняю місцями, щоб боровики не згоріли. А найсмачніші грибочки – висушені на сонці. Утім повністю боровики висихають аж за чотири дні. Та в грибний сезон нема часу так довго з ними бабратися, бо щодня доводиться вирушати у ліс за новою партією грибів”.

    Крім сухих Ганна Куруц продає ще й мариновані та солені гриби. Минулого року разом з невісткою закрила понад 80 літрових банок. Продає гриби туристам та власникам місцевих агросадиб.

    “Цього року мала майже 25 кілограмів сушених грибів, 15 з них вже продала, -- хвалиться жінка. – Під час Великоднього посту на гриби ще більший попит та й ціна на них скочила: восени кілограм сушених грибів коштував 200 гривень. Нині ж усі триста, дають та навіть не торгуються. За банку маринованих прошу 60 гривень”.

    На сухих боровиках Куруци заробили понад три тисячі гривень, більше тисячі – на маринованих.


    P1011253.JPG
    P1011252.JPG
    P1011254.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору