ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті моніторитимуть регіональне врядування та розвиток

    20 квітня 2024 субота
    75 переглядів

    Проект партнерства Канада-Україна "Регіональне врядування та розвиток" (РВР) у співпраці з Закарпатською облдержадміністрацією розпочали навчальні семінари з вдосконалення системи моніторингу Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року, яка була затверджена обласною радою 28 грудня 2006 року.

    Як стало відомо UA-Reporter.com, минулого тижня в Ужгороді відбувся перший такий семінар, участь в якому взяли представники органів виконавчої влади, громадських, наукових та бізнесових кіл області. За словами регіонального керівника проекту партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток» у Закарпатській області Марії Попадинець, учасники семінару в обговореннях повинні виробити оптимальну систему моніторингу стратегії, а також визначитися, яка установа чи організація взяла би на себе роль координатора та виконавця цього процесу.
    Приклади розробки та ефективного здійснення моніторингу регіональних стратегій в Україні існують. У сусідній Львівській області упродовж трьох років у рамках реалізації проекту розвитку регіону була відповідно розроблена і система моніторингу. Про це розповів експерт з Канади Богдан Вінницький. Він також представив учасникам кращі канадські практики, зокрема, навів приклад залучення ширшого кола учасників до моніторингу стратегічних планів у канадській провінції Онтаріо. У 1998 році в Онтаріо розпочалась програма партнерства з розвитку Ніагарської кручі. До співпраці долучилися університет Ватерлоо, Міністерство охорони довкілля, громадськість. У рамах роботи здійснювався постійний моніторинг ефективності реалізації програми. Водночас кожен з партнерів отримав власні вигоди: студенти досвід роботи, університет — визнання, уряд – значне заощадження коштів.
    Споріднений досвід міжнародних проектів технічної допомоги (DFID, USAID) представила на семінарі український експерт проекту РВР Мирослава Лендьел. Вона також спонукала учасників до дискусії стосовно виконавців моніторингу регіональної стратегії. Як зазначила пані Мирослава, Міністерство економіки України має намір розробляти систему моніторингу державної стратегії регіонального розвитку і наразі запропонувало двом областям—Закарпатській та Запорізькій розробити системи на місцях. Позитивний досвід буде враховано на всеукраїнському рівні.
    У робочих групах учасники семінару пропонували кілька варіантів стосовно організації, яка б здійснювала моніторинг. Ініціювали створити дорадчий орган при голові ОДА, або ж спеціальний відділ чи комісію при облраді. Можливо, цим повинна займатися Агенція регіонального розвитку, окремий відділ при ОДА тощо. У результаті учасники семінару домовилися, що над питанням працюватиме група експертів проекту партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування та розвиток». Всі пропозиції будуть узагальнені та подані на розгляд Закарпатської обласної державної адміністрації.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору