ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті браконьєри нищать рибу під час нересту (фото)

    25 квітня 2024 четвер
    68 переглядів
    Браконьєри нищать рибу під час нересту

    Початок нерестового періоду в Закарпатській області для органів рибоохорони приніс нові труднощі в охороні і відтворення водних живих ресурсів. На р.Турья в Перечинському районі ,як «коти до сметани» полізли браконьєри за підустом «всіх марок», адже фактично мають 3-5 днів, а потім чекай рік.

    Не дивлячись на широку агітаційну роботу проведену інспекторським складом через засоби масової інформації в т.ч. із залученням представників громадськості,рибальських клубів Закарпаття про терміни заборони та дозволені місця для любительського лову риби, кількість виявлених та припинених порушень різко збільшилась. Особливу турботу інспекторів рибоохорони визиває перебування та намагання «рибаків аматорів» половити рибу на нерестилищах. Але якщо з цим порушенням інспекторам рибоохорони вдається впоратися фактично цілодобовим чергуванням в моменти активного «скиданням ікри» , для чого залучаються і громадські інспектори,прикордонники, працівники міліції то в боротьбі з браконьєрством справи набагато складніші. Адже ці «рибалки» є професіоналами своєї справи і зловити на гарячому їх буває дуже тяжко. Але не дивлячись на це окремі з них понесуть відповідне покарання в судому порядку.
    Так за період з 5.04.2009 року інспекторським складом Ужанського відділу рибоохорони припинено 18 спроб незаконного вилову риби з використанням заборонених засобів лову (сітки,тризуби).
    На р.Турья в Перечинському районі ,як «коти до сметани» полізли браконьєри за підустом «всих марок», адже фактично мають 3-5 днів, а потім чекай рік. Кого тут тільки можна було побачити (за посвідченнями) і на яких автомашинах від «новеньких джипів» до стареньких «жигулів». А рибу приходили «охороняти» і представники УТМР, лісового господарства, природозаповідного фонду та й просто не байдужі до «свіжої риби» мешканці навколишніх сіл Мокра, Тур’я Пасіка, Порошково, Тур’я Поляна. За три-чотири хвилини спілкування з інспекторами рибоохорони «добровільні охоронці риби», як правило зникали ,залишаючи по собі в кущах - сітки, тризуби, гумаки, ліхтарі,рибу в пакетах (по 5-8 кг підуста), і відійшовши на певну відстань чекали за кукущарами,коли поїдуть з місця інспектори рибоохорони.
    В 9 випадках спроби зупинено на стадії початку порушення,не давши браконьєрам зайти до води, за що на порушників накладено адмінштрафи в розмірі 170 грн. на кожного, на решту осіб справи передано в судові органи.
    Коротка хроніка подій (тільки за матеріали на суд):
    05.04.09 року ст..державним інспектором рибоохорони Меденцій І.І. затримано мешканця с.Баркасово гр..Гегедюш А.Т., котрий здійснював лов риби з використанням сітки;
    10.04.09 року пр..спец.-іхтіолог управління Гомокі І.І. спільно з громадськими інспекторами рибоохорони затримав на р.Сальва поблизу с.Олешник гр..Ізай Ю.В. ( з ним були гр..Муржа Л.Л.,Топтей В.В.,Довжан В.В.)котрі намагались з використанням сітки-путанки та гумового човна «наловити рибки»;
    12.04.09 року на кан. «Баркасіський» ст..державними інспекторами рибоохорони Ополонським О.М.,Меденцій І.І.,затримано 4 мешканця с.Баркасово (за інформацією рибалки) - гр..Муска М.М.,Чечур Р.В., Попович М.М., Гегедюш І.Б., котрі з використанням 6 сіток намагалися «провести своє дозвілля»;
    14.04.09 року прикордонним нарядом ВідПК «Вілок» Мукачівського прикордонного загону затримано гр.. Демян В.В. та гр..Дусин М.М.(мешканців с.Бобове та с.Дяково), поблизу р.Батар , де в багажному відсіку автомашини перебували сітки,пневматична рушниця,риба. Прибувші інспектори рибоохорони, швидко винесли «діагноз» обуреним порушникам - «браконьєрство».Всі виявлені предмети вилучено , як докази;
    17.04.09 року інспекторами Меденцій І.І.,Корда С.Ф.,Бокор І.І,на оз. «Андріївське-Ліанка», затримано мешканців с.Гойдош Ужгородського р-ну гр..Лукачина М.І та Лукачина М.Ю,(з ними перебували гр..Лукачина Р.В.,Косійчук М.П.) котрі з використанням сіток та гумового човна встигли виловити бл.70 кг риби (переважно карась в кількості 260 шт. решта «канадський сом»). Враховуючи вартість карася в таксових відшкодуваннях ,завдано прямого збитку на суму в 1326 грн.
    Подальші рибоохоронні дії інспекторського складу на зазначеній водоймі в ніч на 18.04.09 року призупинили, ще спроби 3-х «бригад», зайнятися «промисловим добуванням» риби.

    Інспекторським склад управління просить з розумінням поставитися до періоду заборону лову на окремих ділянках водойм в період нересту, висловлюючи щиру подяку небайдужим рибакам, що приймали активну участь в боротьбі з браконьєрством на водоймах області.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору