ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Україні на йододефіцит страждають 38 мільйонів громадян

    29 березня 2024 п'ятниця
    117 переглядів
    В Україні — "прихований голод"

    В Україні — "прихований голод". Так ендокринологи називають йододефіцит, на який страждають 38 мільйонів громадян.

    У двадцятих числах квітня увага громадськості в Україні, як правило, привернута до чорнобильських проблем. Їх, невирішених, — безліч. Однією з таких лікарі-ендокринологи називають питання йододефіциту — хронічної проблеми України, яку зумовили природні фактори (нестача йоду в традиційній їжі та воді), загострили ж екологічні виклики, пов’язані з аварією на ЧАЕС. Як відомо, щитовидна залоза — це орган людини, який першим страждає від підвищеного рівня радіації, а для його нормальної діяльності в організм людини має надходити достатня кількість йоду. І якщо йододефіцит однієї людини може певний час не турбувати навіть її саму, то на фоні держави проблема різко загострюється — ми ризикуємо народжувати недоношених та недоумкуватих дітей, і, відтак, не мати здорового покоління. За даними науковців, із понад 400 тисяч українських новонароджених 340 тисяч вже мають вроджений йодний дефіцит. Що ж до всього населення України, то понад 38 мільйонів наших громадян постійно відчувають його різною мірою. Чому проблема не вирішується, адже йодні препарати є доступними, ми запитали у ендокринолога, кандидата медичних наук Луганського Марини МАМЕНКО.

    — Пані Марино, як вплинула аварія на ЧАЕС на йодедефіцит в Україні, адже, як стверджують науковці, раніше ця проблема була актуальною здебільшого для західних регіонів?

    — Тривалий час вважалося, що йодний дефіцит у нашій країні існує тільки в шести Західних областях (Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Тернопільській, Рівненській та Волинській). Саме в цих областях України традиційно ще з часів Радянського Союзу проводилася йодна профілактика, яка дала можливість скоротити кількість випадків уродженого гіпотиреозу, кретинізму й зобів у населення. Чорнобильська катастрофа привернула увагу фахівців до проблеми йодного дефіциту в центральному регіоні України, а проведене за ініціативи ЮНІСЕФ 2002 року загальнонаціональне дослідження показало, що проблема актуальна для всіх без винятку регіонів нашої держави. Співробітниками нашого університету разом із Головним управлінням Луганської обласної державної адміністрації виконане 30-кластерне дослідження поширеності йодного дефіциту в дітей молодшого шкільного віку нашої області, сплановане, відповідно з усіма міжнародними стандартами. Отримані результати переконливо доводять, що йодний дефіцит існує й на Сході України. При цьому фактори підвищеного антропогенного забруднення навколишнього середовища, яке має місце в промислових регіонах, призводять до порушення засвоєння щитовидною залозою й без того вступника в недостатній кількості йоду. Це сприяє збільшенню захворювань щитовидної залози, у тому числі вузлових форм зоба й злоякісних пухлин. У таких умовах йодна профілактика є ще й своєрідним захистом щитовидної залози від несприятливого впливу інших зобогенів.

    — Про проблему йододефіциту в Україні говорять давно, чому ж вона не вирішується, адже профілактика, на перший погляд, не є складною? Які профілактичні заходи можуть бути запропоновані для дітей та дорослих на рівні держави?

    — Існують три основні види йодної профілактики: масова, індивідуальна й групова. Найбільш ефективним, дешевим і доступним методом ліквідації йодного дефіциту в масштабах популяції експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Міжнародної ради з контролю над йододефіцитними захворюваннями (МРКЙЗ) рекомендують загальне обов’язкове йодування солі. Саме цей метод є основою масової профілактики у більш як 120 країнах світу. Головна перевага такої стратегії — забезпечення фізіологічною дозою йоду кожного індивідуума незалежно від його матеріального й соціального статусу, рівня утвору й усвідомлення проблеми. Однак необхідною умовою проведення масової профілактики є прийняття законодавчих рішень на державному рівні. Такого законодавства в Україні, на жаль, і досі не існує. За даними ВООЗ/ ЮНІСЕФ лише 18% наших співвітчизників використовують йодовану сіль. Це найнижчий показник у Європі, а у світі в цілому гірше ніж у нас справи йдуть лише в Пакистані, Гамбії, Гвінеї-Бісау й на Гаїті. Для розв’язання проблеми на достатньому рівні необхідно, щоб йодовану сіль використовувало постійно 95% населення. У країнах, де масові профілактичні заходи не проводяться або перебувають на етапі становлення, виникає необхідність у проведенні групової та індивідуальної профілактики для категорій населення, в яких виникає найбільший ризик розвитку йододефіцитних захворювань. Це — діти, підлітки, вагітні й матері, які годують дітей. І для масової, і для групової профілактики в цей час застосовуються препарати калію йодиду з фізіологічним змістом йоду. Під час проведення групової профілактики препарат одержують діти безпосередньо в організованому колективі, що вимагає певної фінансової підтримки держави. А індивідуальну профілактику проводять у домашніх умовах.

    Йодний дефіцит — проблема, знайома практично всім країнам світу. Для відновлення йоду в організмі й запобігання викликаних ним захворювань, впроваджуються постійно діючі програми на державному рівні: обов’язкове йодування солі й використання її не тільки в домашніх умовах, але й у харчовій промисловості. Крім цього, обов’язковим є проведення регулярних обстежень щитовидної залози, для якої йод є основою синтезу гормонів, у свою чергу, без яких неможливе нормальне функціонування організму. Як показують результати досліджень, більшість країн успішно впроваджує дані програми, завдяки чому кількість захворювань, пов’язаних із дефіцитом йоду в організмі людини, знижується. В Україні — навпаки: дана проблема з кожним роком набуває все більшої масштабності. За результатами досліджень, близько 38 мільйонів українців відчувають йодний дефіцит різного ступеня, а з 417 тисяч дітей, що щорічно народжуються, 341 тисяч мають уроджений йодний дефіцит. Можна стверджувати, що всі жителі України піддані йодному дефіциту й виникненню патологій у результаті недостатньої уваги своєму здоров’ю.

    — Нагадайте, будь ласка, про наслідки йододефіциту для людини. Чи є якісь вікові групи, які найбільше страждають від йододефіциту?

    — Зміни, які виникають в організмі людини в результаті дефіциту йоду, прийнято називати йододефіцитними захворюваннями. Найвідомішими з них є зоб (збільшення щитовидної залози) і ендемічний кретинізм (уроджена розумова недостатність). Однак це лише верхівка айсберга. У регіонах, де продукти харчування й вода бідні на йод, частіше зустрічаються безплідні подружні пари, жінкам складніше виносити дитину, діти відстають у розумовому й фізичному розвитку, порушується статевий розвиток хлопчиків і дівчаток. Список можна було б продовжити... Але захворювання, пов’язані з дефіцитом йоду, розвиваються поступово, тривалий час, залишаючись непоміченими. Недарма йодний дефіцит називають прихованим голодом. Тому навіть якщо в даний момент у людини немає клінічних проявів йододефіцитних захворювань, але вона мешкає в йододефіцитному регіоні, необхідна профілактика — щоб уникнути негативних наслідків у майбутньому. Хочу наголосити, що дефіцит йоду особливо небезпечний для вагітних жінок, жінок дітородного віку, дітей і підлітків.

    — За який час можна поповнити організм йодом?

    — Не менше ніж за 6 місяців (за умови щоденного споживання йодованої солі, продуктів, що містять йод та спеціальних препаратів, призначених лікарем).

    — Чи може людина самостійно діагностувати в себе йодний дефіцит ?

    — Всупереч існуючій думці, наявність йодного дефіциту виявити легко. Першими причинами хвилювання можуть послужити такі фактори як відчуття постійної втоми, підвищена стомлюваність і млявість, пригнічений настрій та неуважність, відчуття болів у серці й часта задуха. Також — якщо волосся стало тьмяними та слабкими, температура тіла нижча 36,5 градусів, спостерігається порушення менструального циклу, часто бувають холодними руки й вас не залишає відчуття мерзлякуватості в приміщенні, де всі інші почувають себе нормально, тоді необхідно звернутися до лікаря. Загалом обстежувати щитовидну залозу потрібно не менше ніж два рази на рік. Найдешевший і швидкий спосіб визначення захворювання — це пальпація (обмацування з метою виявлення збільшення щитовидної залози). Якщо ви не перебуваєте на обліку в ендокринолога, визначити збільшення щитовидної залози може лікар-терапевт і при необхідності направити вас на обстеження до ендокринолога для проходження УЗД.
    — Які продукти харчування мають стати обов’язковими для людини, котра не хоче мати проблем зі щитовидкою?

    — Для профілактики йододефіциту достатньою регулярно споживати продукти, збагачені йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5—6 грамів такої солі. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання. По-перше, термін придатності такої солі звичайно не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає. По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується.

    Багата на йод риба, морські продукти, морська капуста, хурма, солодкий перець і фейхоа. Але потрібно й правильно їх готувати. Наприклад, рибу, потрібно варити, а не смажити. А от звичайна капуста й редька, навпаки, вимивають і без того малу кількість йоду з організму. Тому лікарі не схвалюють популярну останнім часом капустяну дієту. Але щоб організм засвоїв необхідний мінерал — йод, насамперед, повинен бути здоровішим шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші такі захворювання порушують усмоктуваність кишечнику. Тоді скільки не вживай багатих йодом продуктів — усе буде проходити повз пункт призначення.

    — Чи відрізняються рекомендації для профілактики йододефіциту для дорослих і дітей?

    — Для дітей та дорослих я можу дати такі рекомендації. Серед дітей йодну профілактику треба починати задовго до появи їх на світ, найкраще — на етапі планування вагітності. Міжнародні експерти рекомендують підвищити профілактичну дозу йоду майбутньої матері до рівня вагітної жінки ще за місяць до запланованого зачаття. Дотація йоду необхідна протягом усієї вагітності, оскільки від цього залежить як нормальне становлення функції й структури щитовидної залози плода, так і формування нервової системи й інтелекту дитину. Якщо порушення в інтелектуальній сфері виникають на етапі внутрішньоутробного розвитку, їх неможливо виправити після народження дитини на світ. Під час першого року життя дитина отримує йод із молоком матері, тому йодну профілактику треба проводити жінці, що годує. Якщо дитину годують штучно, варто звернути увагу на наявність йоду в суміші. Звичайно, адаптовані суміші для годування маляти вже містять профілактичну дозу цього мікроелемента. Коли дитина починає їсти звичайну їжу, йод у його організм надходить безпосередньо з їжею або водою. Якщо дитина харчується тільки вдома, дотацію йоду можна здійснювати за допомогою постійного використання йодованої солі й регулярного приготування блюд із морських продуктів. Якщо ж у раціоні багато напівфабрикатів, ковбас, продуктів із супермаркетів, а також якщо дитина харчується в установах громадського харчування, враховуючи відсутність масової йодної профілактики в країні, він не одержить необхідної кількості цього життєво важливого мікроелемента. Заповнити дефіцит можна строго дозованими препаратами калію йодиду.

    Для дорослих єдиним способом запобігання йодного дефіциту є регулярне й правильне споживання йодованої солі та продуктів, що містять велику кількість йоду. Якщо у вас виникли симптоми йодного дефіциту, необхідно звернутися до лікаря, здійснити обстеження й пройти курс лікування (мінімальний ефективний термін лікування — 6 місяців).
    «День»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі